PROJEKT-KOLOR ŚWIECY

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
sokol23
Uczestnik
Uczestnik

PROJEKT-KOLOR ŚWIECY

Nieprzeczytany post autor: sokol23 »

Witam.
Jestem początkujący jeżeli chodzi o rynek forex dlatego postanowiłem zamieścić ten post.
Jeżeli był już podobny temat to sorry.
Mam z kumplem zrobić projekt dotyczący koloru świecy.
Mianowicie kazano nam sprawdzić czy istnieje taki system który z ok 55-60% potrafi odgadnąć kolor następnej świecy.
Próbujemy jakoś to ogarnąć ale nie jest to takie proste:)
I tutaj mam prośbę...
1.
Czy ktoś mógłby napisać jak w exelu można wprowadzić daną funkcję....chodzi o coś takiego
jeżeli np dana świeczka jest biała to na 66% następna będzie tego samego koloru a na 33% będzie koloru przeciwnego(czarna), opiera się to na prawdopodobieństwie wiec pierwsza moja myśl była że może funkcją rozkład.normalny dało by się to jakoś zrobić no ale nie wiem czy dobrze myślę.
2. Czy da się jakoś w exelu włączyć do analizy formacje świecowe te najbardziej popularne?
Np w formie jakiejś funkcji?
Wiem że można napisać skrypt np w mql4 itd ale to wyższa szkoła jazdy dlatego zależy mi aby jakoś w exelu to zrobić bo ten program nie jest mi obcy.
Pomożecie???
Z góry dziękuję za odp.
Pozdr.

Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: PROJEKT-KOLOR ŚWIECY

Nieprzeczytany post autor: Pierz Andrzej »

Kolor świecy nie ma znaczenia :) bo jeden wzrostowa świece moze nie koloru niebieskiego drugi białego a trzeci zielonego :)

dane jakie potrzebujesz do obliczeń to Open,High,Low i Close .

Close > Open - swieca wzrostowa
Close < Open - swieca spadkowa
Close == Open && High > Open && Low < Open - swiec doji itd :)
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE

sokol23
Uczestnik
Uczestnik

Dzięki za pomoc.
Wiem że kolor jako "kolor" nie ma znaczenia bo zależy jak sobie w opcjach ustawimy świecę wzrostową a jak spadkową:)
Tylko chodzi o to że założyliśmy że świeca wzrostowa jest biała a spadkowa czarna i teraz ten system ma przewidzieć kolor następnej świecy.
A tą funkcję prawdopodobieństwa w exelu można jakoś wprowadzić???
Cenna uwaga z tym doji :)
A pozostałe formacje np wisielca lub zasłonę ciemnej chmury da się jakoś włączyć do analizy??
pozdr

Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Pewnie że się da :)
Popatrz na układ swiec gdzie są ceny otwarcia,zamkniecia,high i low i zapisz to jako warunek :)

przykładowo dla wisielca :)

zapisze Ci to w MQL na podstawie tego screena
http://www.google.com/imgres?imgurl=htt ... Bg&dur=215

Kod: Zaznacz cały

if (Open[2] == High[2] || Close[2] == High[2]) // cena otwarcia lub cena zamkniecia jest rowna cenie najwyzszej
if (Low[2] < Open[2] && Low[2] < Close[2] && Close[2] != Open[2])// minumim ceny jest mniejsze od otwarcia i zamkniecia swiecy oraz cena otwarcia jest rozna od ceny zamkniecia zakladjac ze swieca musi miec korpus
if (Close[1] < Close[2] && Close[1] < Open[1])// cena zamkniecia swiecy jest ponizej korpusu swiecy wisielca 
 Alert("Formacja Wisielca :)");
pisane w przegladarce wiec nie wiem czy sa jakies beldy :)
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE

sokol23
Uczestnik
Uczestnik

Dzięki wielkie.
A co myślisz o tej funkcji prawdopodobieństwa?? Pomijając formacje....wpisujemy sobie w exelu...funkcja losuje tylko jedna z dwóch wartości biała/czarna
chodzi mi o coś takiego...mamy np białą świecę i nie wiemy jaka będzie kolejna ale chcemy aby ta funkcja działała tak:
jeżeli mamy białą świecę to na 66% kolejna też będzie biała a na 33% będzie czarna...jeżeli funkcja wylosuje czarną to znowu kolejna na 66% jest czarna a na 33% biała itd itd...jak myślisz da się to jakoś napisać w exelu np funkcją rozklad.normalny albo jakąś inna??

Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Mnie o exela nie pytaj :) bo ja mam tyle z nim wspólnego co czytanie plików CSV i sumowanie kolumn :D
Dawno temu coś chciałem w nim napisać i jak dobrze pamiętam schody zaczęły się już na zwykłej funkcji Math.Abs wiec zrezygnowałem :D
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE

sokol23
Uczestnik
Uczestnik

Kumam:)
a w mql dałbyś rade coś podobnego napisać??

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

Nie wiem czy pomysł z określeniem samego koloru następnej świecy jest OK.
Przecież świece nie są tej samej wielkości, to nie ruleta gdzie za czarne i czerwone mamy płacone tak samo.
Załóżmy że mamy świecę czarną, system daje sygnał na kolejną czarną i nagle się okazuje że świeca jest takiego samego koloru, ale np. jej korpus stanowi tylko 10% korpusu poprzedniej w dodatku posiada ona knot wychodzący poza HI poprzedzającej. Można dać więcej przykładów gdzie nie kolor, a wielkość i moc (cienie lub ich brak) ma znaczenie.
Czy pomimo tego Twoje obliczenia dalej będą przydatne?

ODPOWIEDZ