Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Erykos
Gaduła
Gaduła

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: Erykos »

tomek123 pisze:Wole słowo ugrywają bo dla mnie to jest jedna wielka gra, zarobić to można w pracy wykonując jakieś czynności ;) hmm czyli co mieszkają w rajach podatkowych czy może nie wykazują zysku mając konto u zagranicznego brokera ?

A tutaj nie wykonujesz czynności? Ugrać, grać można w warcaby albo hazard.

tomek123
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tomek123 »

Zadaję pytania nie uzyskuje odpowiedzi, dziwne ;) wykonujesz czynności ale to jest gra niczego nie produkujesz nie jestes niczego właścicielem tak jak w tenisa lub piłke nożna ludzie graja ale tylko drobny % na tym coś zyskuje

batiso
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: batiso »

No właśnie, to jak one nie płacą podatku?
na pewno trzeba mieć konto u zagranicznego brokera, konto bankowe pewnie też, ewentualnie wypłacić za granicą i gotówkę do PL przewieźć... dobrze myślę ? czy może konto zagranicznego brokera, a konto bankowe u PL i olewka ?

Erykos
Gaduła
Gaduła

Nie zawracajcie sobie tym głowy. Pierw zacznijce zarabiać grube pieniadze, a potem się martwcie podatkiem.

jordan
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jordan »

Witam, przewertowałem wszystkie strony tego wątku. Na część pytań znalazłem odpowiedzi ale na te dla mnie chyba najprostsze jednak albo nie ma albo przegapiłem. A więc sprawa wygląda tak. Z woli lokalnej społeczności zostałem sołtysem i dostaje z urzędu miejskiego pit. Rozliczam się do końca kwietnia pit - 37. Niedawno zacząłem przygodę z fx i mam konta u 2 brokerów. Z bossy dostałem pit, natomiast z admirala jak wiadomo nie dostanę. I teraz mam wątpliwości. Jeśli mam stratę u obu brokerów to jak mam się rozliczyć? Z bossy złożyć osobny i z admirala osobno czy poobliczać to wszystko i złożyć jeden wspólny pit? czy może jeszcze inna opcja a mianowicie pity z fx razem lub w picie 37? I do kiedy trzeba złożyć rozliczenie z fx?

pioss51
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: pioss51 »

PIT-37 oddzielnie.
Straty od obu brokerów sumujesz i razem w PIT-38 do kończ kwietnia.

batiso
Stały bywalec
Stały bywalec

Erykos pisze:Nie zawracajcie sobie tym głowy. Pierw zacznijce zarabiać grube pieniadze, a potem się martwcie podatkiem.
rozumiem że ty nie płacisz podatku od dłuższego czasu i nie masz żadnych problemów z tego powodu ?

Erykos
Gaduła
Gaduła

W tych przypakach noe opieraj się na mnie. Tak jak mówię, czytaj ksiazki o forex, forum. Pierw zarabiaj ;)

batiso
Stały bywalec
Stały bywalec

Zarabianie mam już za sobą i całkiem niezły wynik jak na 10 miesięcy, teraz pora na podatek.
Jeśli nie masz doświadczeniu w płaceniu - nie płaceniu podatków to nie wprowadzaj innych w błąd ... swoimi subiektywnymi opiniami

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

batiso pisze:No właśnie, to jak one nie płacą podatku?
na pewno trzeba mieć konto u zagranicznego brokera, konto bankowe pewnie też, ewentualnie wypłacić za granicą i gotówkę do PL przewieźć... dobrze myślę ? czy może konto zagranicznego brokera, a konto bankowe u PL i olewka ?
Ta olewka może Cię kosztować z tego co pamiętam 70% dochodów + karę finansową.
Podatek należy rozliczyć, mimo wszystko. I takiego zdania ja będę się trzymał. Jeśli chcesz zaryzykować to Twoja wola ale czy nie lepiej oddać te 19% i spać spokojnie? Tymbardziej jeśli nie są to miliony?
Jak pojawią się duże kwoty to można pomyśleć o legalnym uniknięciu podatku w Polsce np. zakładając rachunek na spółkę w raju podatkowym. Legalnie i bezpiecznie.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ