Metastock jest jednym z pierwszych programów do analizy technicznej. Używany jest przez profesjonalistów ale raczej do analizy spółek giełdowych. Można w nim tworzyć własne strategie czyli EA już od chyba 20 lat.
Dawno dawno temu konkurował z nim program Omega Supercharts Były też inne drogie programy. Zresztą Omega jak dla mnie był lepszym programem. Nie miał błędów które widziałem w Metastocku. Teraz odpowiem na pytanie? Dlaczego drogi? Wszystko co jest dobre musi dużo kosztować
Na czas kiedy oba programy powstały były bardzo dobre i miało sens wydać $, natomiast rynek poszedł dalej, wiele z tych funkcji są dostępne w darmowych platformach od brokera.
Znaczna ilość funkcji które są w obu programach to nigdy nie użyjesz ( poza wogole sprawdzeniem co to jest )
Do At w zupełności wystarczy MT4, Protrader czy inne.
Moja rada ? nie kupować i tak się nie przyda, gdyż inne programy mają to za free.
Ps. skoro ja nie używam Metastoc to znaczy że nie jestem profesjonalnym traderem ?
Do Troli : Tak używałem tego programu na początku i wiem z praktyki ze nie warto wydawać na niego kasy. Jak ktoś dopiero zaczną i czyta jak się ludzie podniecają tym programem to każdy sie napala, a potem jak przychodzi co do czego to nie stwierdza ze zakup tego nie ma sensu.
Pomijam fakt, jeśli ktoś faktycznie tego programu potrzebuje, jest do niego przyzwyczajony lub bardzo dobrze mu się w nim pracuje, w innych przypadkach nie warto.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein