Propozycje studiow

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Michal87
Gaduła
Gaduła

Re: Propozycje studiow

Nieprzeczytany post autor: Michal87 »

Souzin pisze:Koźmiński tez mi sie wydaje dobrym miejscem do studiow.Moze ktos mogl by dac jakas opinie na temat Akademii Leona Koźmińskiego?
W necie znajdziesz ranking uczelni ekonomicznych w Europie. Z tego co pamiętam SGH zajmuje miejsce 52 a Koźmiński 48 spośród 60 badanych jednostek naukowych.

@Midas,
Można mieć nauczanie indywidualne ale egzamin maturalny musisz zdać tak jak reszta. Zawsze można zadzwonić , wysłać emaila do kuratorium oświaty i spróbować się dowiedzieć czy istnieją wyjątki od reguły.

Jarekk
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jarekk »

Dobra...
Wiem, że SGH daje niezłe perspektywy zatrudnienia. Cholernie trudno jest się tam dostać i ukończyć naukę.
W Koźmińskim nie mamy problemu z dostaniem się na uczelnię. Tam wystarczy dobrze zdać obowiązkową maturę, praktycznie bez dodatkowych przedmiotów. Więc można powiedzieć, że SGH ma wyższy poziom nauczania (chyba).
A główna różnica to to, że Koźmiński jest w 100% uczelnią prywatną.
Nie wiem czy to tylko plotki i zabobony ale nie raz słyszałem, że lepiej iść na państwową, bo na prywatnej :płacisz za dyplom".
Więc jak to jest; pracodawcy zwracają dużą uwagę czy to jest państwowa czy prywatna??
Analityk studiujący wykresy to myśliwy, podążającymi za subtelnymi znakami, widocznymi jedynie dla tych, którzy wiedzą, czego szukać.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

Jarekk pisze:Więc jak to jest; pracodawcy zwracają dużą uwagę czy to jest państwowa czy prywatna??
Moge Ci napisac jak to jest w przypadku mojego otoczenia. Mam znajomych roczniki 82-86, ktorzy ukonczyli panstwowe uczelnie (glownie UW i SGH), jezdzili na erasmusy itd. Bardzo pilni, ambitni i oczytani (bardziej ode mnie). Studia dzienne, sporo nauki.

Druga grupa, w tym i ja to po uczelni prywatnej. Sporo mniej nauki, przynajmniej na moich studiach, kierunek ogolny zarz biznesem wiec tez bez jakichs umiejetnosci, ale zajecia ciekawe (bez wykladow). Natomiast sporo czasu wolnego dzieki czemu na I roku studiow zaczalem interesowac sie gielda itd w czym samodzielnie sie edukowalem. Od 3 roku studiow byla juz praca, stopniowo coraz lepsza, az na mgr mialem calkiem fajna prace w "branzy". Podobnie inni znajomi, na studia prywatne chodza glownie ci ktorzy chca/musza pracowac.

Rezultat? Jakies 70% znajomych z panstwowych uczelni albo ma kiepska prace (czytaj malo platna) albo nie ma jej wcale. Natomiast chyba z 90% z prywatnych uczelni (nie liczac "bananowych" studentow majacych zawod syn/corka, bo tych tez dosyc sporo) robi naprawde fajne kariery. W tym przypadku pracodawcy brali ich ze wzgledu na doswiadczenie. Jak masz 2 CV - jedno ktos skonczyl dwa kierunki UW i SGH super oceny, a drugi zrobil zwykly mgr, ale ma 3 lata doswiadczenia w konkurencyjnej firmie gdzie np. uczestniczyl w wielu projektach itp to kogo bys wybral? Z jednej strony masz goscia oczytanego po dobrych studiach, ale nie wiesz jak to przelozy sie w praktyce, z drugiej masz juz sprawdzonego czlowieka.

Oczywiscie troche zazdroscilem kolegom z panstwowych ze jest wieksza integracja, zabawa, sporo znajomych. Ja tak nie mialem. Ale teraz po czasie jakbym mial znow wybierac to wybralbym ta sama droge.

Tyle moich wywodow, mam nadzieje ze pomoglem :) Oczywiscie tak wyglada to z perspektywy moich doswiadczen i obserwacji i wcale tak nie musi byc w kazdym przypadku. Pogadaj z osobami, ktore znasz i sa pare lat po studiach co by ci doradzili, nie tylko tutaj na forum. Od moich bys uslyszal: "idz na prywatne i znajdz prace w trakcie studiow" ;)

Jarekk
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jarekk »

Wielkie dzięki, Bartek za odpowiedź.

Mam jeszcze jedno pytanie, tym razem bardziej laickie; Jaki wg. Was jest bardziej przyszłościowy kierunek jeżeli chodzi o ekonomię; FiR czy rynki zagraniczne. Oba kierunki są na Koźmińskim. Ja jestem bardziej skłonny na drugą propozycję, bo wg. mnie fir jest zbyt popularny, a wielu uważa też, że i nudny.
Analityk studiujący wykresy to myśliwy, podążającymi za subtelnymi znakami, widocznymi jedynie dla tych, którzy wiedzą, czego szukać.

Awatar użytkownika
jamesfisher
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jamesfisher »

Nie wybiera się kierunku na podstawie tego, że jest nudny. Najłatwiej zweryfikować to przeglądając pierwszy lepszy portal ofertowy. Poszukiwani są informatycy (dobrzy programiści) i księgowi.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

A jak myślicie, jakie studia wybrać, zakładając że już będę robił hajs na forexie i będę chciał pomnażać pieniądze tylko? Chodzi mi o bycie tzw. biznesmenem :D

Po prostu mam plan taki, żeby na forexie się wybić a potem rozwijać się również w innych kierunkach, bo mam marzenie, żeby stworzyć jakąś dużą firmę. Do tego to chyba najlepsze będzie coś związane z zarządzaniem, prawda? Od razu mówię, że informatyka odpada, nie kręci mnie to w ogóle i nie mam do tego predyspozycji ani jakiejkolwiek wiedzy.

Pozdro

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

Jarekk pisze:Jarekk
Ja studiowalem zarz finansami czyli cos jak FiR. Sporo bilansow i RZiS. Dla mnie bylo to nudne, cos typu ksiegowosc, ale warto tez znac. Zerknij sobie na wykaz przedmiotow - to Ci bardziej wyjasni sytuacje. Ja bym wybral pewnie rynki zagraniczne, ale tylko dlatego ze wydaje sie ciekawsze. Rozejrzyj sie co ma w sobie kierunek.
Midas pisze:bo mam marzenie
Cele, nie marzenia ;)

Ja bym robil cos z informatyki, czyli cos co nie jest zwiazane z FX (nie liczac kwestii EA). Masz zawsze jakis drugi zawod, a zakladajac wlasna firme fajnie samemu zrobic sobie strone i nia zarzadzac :)

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Ja gdybym nie miał marzeń/celów to bym sobie w strzelił :) Podstawa chęci do życia to jest moim zdaniem.

A cokolwiek poza tą informatyką? Ja się w ogóle nie znam na tych wszystkich kierunkach a wiem, że tu dużo osób jest mających własne firmy itp.

Z drugiej strony znając życie to te studia się do niczego nie przydadzą poza papierkiem, więc myślę też czy nie wybrać czegoś lekkiego co by mnie interesowało np. psychologia połączona z ekonomią (jest cos takiego?)

Pozdro

Awatar użytkownika
aod
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: aod »

Są cztery dobre kierunki: fizyka, matematyka, informatyka i ekonofizyka.

Na wszystkich z nich nauczysz się matematyki, w szczególności analizy, rachunku prawdopodobieństwa i statystyki, równań różniczkowych. Ale przede wszystkim zasad rozumowania i samodzielnego dochodzenia do rozwiązań problemów.
No i szybkiej, samodzielnej nauki.

Istotną kwestią jest wybór uczelni -- UW, UWr, UJ, w dalszej kolejności inne większe uniwersytety. Raczej odradzam politechniki, od biedy mogą być bardziej teoretyczne wydziały PW i PWr.
Z mojej strony polecić mogę UWr. Warto zawsze rozważyć przeniesienie się do innego miasta na czas studiów, w mniejszych miastach uczelnie są naprawdę kiepskie.
never fear
I is here

Michal87
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Michal87 »

Gdzieś tam na śląsku powstały studia podyplomowe związane z rynkiem kapitałowym. Nawet w warszawie jest jakaś tam akademia rynków ( warunkiem formalnym jest ukończenie studiów licencjackich ) . W Londynie możesz studiować kierunek stricte tradingowy i odbyć staż w City. Musisz się na coś zdecydować i iść w tym kierunku , bo jak nie to ukończysz uj czy uw i będziesz pracować call centerze czy innym macdonaldzie .

ODPOWIEDZ