Scalpowanie to po prostu dokonywanie krótkich transakcji, które zazwyczaj mają też bliskie TP/SL. Stąd też nazwa - szybko odcinasz po kawałeczku pipsy z rynku .
Nie wiem czy jest jakaś książka (w języku polskim raczej wątpię) jednak idea jest prosta, a strategia skalpująca może być dowolna i przeniesiona nawet z klasycznych metod po prostu na niższy interwał czasowy, co spowoduje, że transakcji będzie więcej i będą trwały krócej.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0 - RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Sam skalping to było kiedyś zupełnie co innego. To było błyskawiczne sprzedawanie i kupowanie w obrębie spreadu bid/ask.
Później zaczęła się ewolucja tego słowa i teraz jest używane przez ludzi utrzymujących pozycje nawet przez godzinę, podczas gdy dla mnie taką granicą jest minuta i max kilka pipsów. Tak się jednak przyjęło i nie ma co z tym walczyć
Także skalping to nic innego jak w miarę agresywna strategia bazująca na szybkich ruchach.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Również zaczynam się uczyć. Czy ktoś mógłby mi to przetłumaczyć na polski?
"Swoją drogą to zobaczcie jakie to jest banalne zagranie. 100% prostota. Cena robi HH + widoczne momentum na h1, cofka do poprzedniego LH (pokrywającego się z fibo50 ruchu), pin bar, ruch od pina na m5 (świeczka z 8;10), cofka , entry. "
Czytając posty niestety często trafia się na skróty które początkującym utrudniają naukę.
Cena robi Higher High (wyższy szczyt - sekwencja wyższych szczytów i dołków to trend wzrostowy) + widoczne momentum na H1 (zapewne chodzi o widoczny ruch, impuls), cofka do poprzedniego LH ( czyli powrót do poprzedniego Lower High - poprzedniego niższego szczytu - który często zamienia się w opór w trendzie wzrostowym), pokrywającego się z fibo50 ruchu (zniesienia Fibonacciego 50% ruchu w tym przypadku wzrostowego, jednym słowem cena wróciła do płowy całego rozpatrywanego ruchu), ping bar (pojęcie z Price Action - strategii bazującej na czystym wykresie oraz formacjach świecowych - pin bar świeca z dużym knotem - wyraźnie odrzucająca jakiś poziom), ruch do pina na m5 (m5 - 5 minutowy wykres), świeczka z 8:10 (godzina), cofka (cofnięcie ), entry (wejście)
To rzeczywiście może być średnio zrozumiałe
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Witam!
Zakładając konto rzeczywiste na armadamarkets i skupiając się głównie na Edku w jakiej walucie założyć konto i czy lepiej będzie wziąć Classic czy Exchange? Okres w którym mam zamiar działać to H1/H4/D1 , jakos 2-3 transakcje na dzien.
czy można w jakiś sposób dane z historii terminala zapisać w pliku do dalszej obróbki? np. aby następnie wrzucić je do exela
to samo pyt mam co do wartości wskaźników?