IPv6 w Windows XP

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

IPv6 w Windows XP

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Szukam, szukam, próbuję różnych rzeczy a wciąż mi nie działa.;)

Jak zainstalować IPv6 pod Windows XP? Pomoże ktoś?;)

Aha, połączenie przez liveboxa z TP czyli oni ten protokół mają.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
jamesfisher
Pasjonat
Pasjonat

Re: IPv6 w Windows XP

Nieprzeczytany post autor: jamesfisher »

Wg supportu Micorosoft-u:
http://support.microsoft.com/kb/2478747/pl
"
Aby zainstalować protokół IPv6 na komputerze systemu Windows XP, wykonaj następujące kroki:
Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Wszystkie programy, kliknij polecenie Akcesoria, a następnie kliknij Wiersz polecenia.
W wierszu polecenia wpisz netsh int ipv6 install i naciśnij klawisz Enter na klawiaturze.
Zamknij okno wiersza polecenia i uruchom ponownie komputer.
"
Ogólnie bardzo dużo informacji o nowym protokole IPv6 jest na:
http://virtualstudy.pl/pl/component/con ... -adresacji
Jest to pierwsza część z 10 ogólno dostępnych na VirtualStudy.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Ja już to mam, jak włączam ipconfig/all pojawiają mi się dwa adresy IP, włącza się serwer DNS z IPv6, i tak dalej. To jest metoda podwójnego stosu, że dwie wersje IP w jednym czasie.

Ale wciąż nie działa mi polecenie ping6, podobno muszę odpowiednio skonfigurować ruter (livebox), choć szczerze mówiąc jeszcze nie wiem jak to zrobić. Ale dzięki za odpowiedź.

No tak, może nie do końca jasno sprecyzowałem pytanie, nie chodzi o samą instalację IPv6 ale o łączenie się z siecią za pomocą tego protokołu. A to jednak dwie różne rzeczy. Myślałem, że to będzie łatwe, a już się męczę jakiś czas i zaraz mnie szlag trafi. :twisted:
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
luktom
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: luktom »

Ok, a jak wyglądają te adresy?
Masz tylko link local czy normalne, publiczne? Livebox Ci je przyznał?
Jak wygląda tablica routingu (route print -6)?
Na jakim hoście testujesz pingi?
algotronic- zaawansowane rozwiązania dla traderów
Odwiedź naszą stronę WWW, aby poznać pełną ofertę

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

No właśnie chyba nie mam bramy dla IPv6

Tak, to nawet widać wyraźnie na drugiem screenie, brak bramy. Tylko jak ją zrobić?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
luktom
Gaduła
Gaduła

Pierwsza rzecz - nie masz publicznego adresu IPv6 - wszystkie adresy z prefixem fe80::/64 to tzw. adresy link-local i są one nieroutowalne (czyli livebox nigdzie dalej ich nie przekaże). Potrzebujesz adresu publicznego (opis niżej).

Druga - z IPv6 jest taki problem, że zarówno DHCPv6 jak i SLAAS (stateless address autoconfiguration) nie dostarczają wszystkich wymaganych informacji (chyba, że używasz obu technologii) więc na dzień dzisiejszy oszczędzisz dużo zabawy poprzez konfigurację ręczną.

To czego w tym momencie potrzebujesz to przede wszystkim własny prefix - powinieneś go otrzymać od operatora. Mając własny prefix możesz wydzielić sobie podsieć, przydzielić jeden z adresów routerowi i skonfigurować go tak, aby zezwalał na routing IPv6 i ew. rozsyłał w sieci pakiety RA (router advertisement). Następnie, jeśli skonfigurujesz IPv6 na hoście w sieci z danym prefixem i ustawisz poprawnie bramę i DNSy (niekoniecznie muszą być po IPv6, standardowe DNSy też mogą odpowiadać na rekordy AAAA) to wszystko powinno poprawnie działać.

A jeszcze zapytam: co właściwie chcesz uzyskać? (bo być może da się to zrobić łatwiej niż bawić się w pełne wdrożenie natywnego IPv6 - np. skorzystać z tunnel brokera lub Teredo)

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

luktom pisze: A jeszcze zapytam: co właściwie chcesz uzyskać?
Muszę mieć połączenie poprzez IPv6. To jest ważne. Myślisz że tunel jest łatwiejszy niż konfiguracja (czy raczej jak na razie jej próba) rutera?

Awatar użytkownika
luktom
Gaduła
Gaduła

Pewnie, że łatwiejszy - wchodzisz np. na http://tunnelbroker.net/ i się rejestrujesz, podają Ci wszystkie parametry i z tego co pamiętam to nawet dedykowaną aplikację, która łączy się z tunnel brokerem i załatwia wszystko :)

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Wszyscy mówią że to takie łatwe a u mnie jak zwykle nie działa.;)

Jak odblokować dany adres na ICMP?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
luktom
Gaduła
Gaduła

W opcjach routera powinno się dać, jeśli natomiast masz bezpośrednio podpięty modem do komputera to w ustawieniach Windows Firewalla musisz odblokować odpowiednią regułkę.
W przypadku gdy masz sieć osiedlową to najlepiej skontaktuj się z adminem.

Jeśli się nie uda to możesz spróbować też innego tunnel brokera, np.:

http://www.gogo6.com/freenet6

Z tego co pamiętam to oni nie wymagali aż tylu formalności co HE, a i dostarczają klienta do automatycznego aktualizowania parametrów tunelu (przydatne przy zmiennym IP)

ODPOWIEDZ