Trzymanie się planu...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
pki
Gaduła
Gaduła

Trzymanie się planu...

Nieprzeczytany post autor: pki »

Przyszedł czas, aby założyć swój dziennik. Na rynku jestem od dwóch lat i każdy rok był ukończony na delikatnym plusie, jednakże nie jestem do końca zadowolony ze swoich wyników, ponieważ popełniam sporo błędów wynikających ze stresu, mówiąc krótko- łamię swoje zasady. Dziennik ma mi pomóc ćwiczyć psychikę i trzymać się planu.

Krótko o systemie:

Typowe Price Action z dość dokładnymi wejściami na eur/usd, eur/jpy czasami gbp/usd . Lubię grać na „świeżych” poziomach SR, dlatego codziennie rano wyznaczam poziomy na interwale M15-M5 z dnia poprzedniego. Poniżej screeny (TF M5 oraz M1) z dzisiejszych wejść, na którym dokładnie widać, że trzymanie się systemu nie jest moją mocną stroną.

Obrazek

Zasady:

- gra w godzinach 6.00-11.00 czasu polskiego (5.00-10.00 czasu brokera)
- dość dokładne wejście na interwale M1/M5 po odbiciu od wyznaczonego SR
- stop loss ustawiony pod/nad poziomem, od którego się odbiliśmy, jednakże staram się, aby SL nie przekraczał 8 pipsów

Zasady, których nie przestrzegam:

- ustalenie TP (zadowala mnie zysk ok. 20 pipsów dziennie, ale chciwość jest silniejsza i bardzo często chcę „wycisnąć” z wejścia jak najwięcej i źle to się kończy)
- maksymalnie 3 pozycje dziennie (w godzinach 6.00-11.00)
- zamykanie pozycji bez żadnych konkretnych przesłanek (czasami po prostu wydaje mi się, że pozycja, którą otworzyłem jest bez sensu i wtedy ją zamykam, a tutaj trzeba działać jak automat)
- zbyt szybkie wchodzenie w pozycję

Konto realne w Dukascopy, więc wszystkie zamknięte pozycje są automatycznie naniesione na wykres.
Screeny będę wrzucać po zakończeniu gry w danym dniu.

Dziś były otworzone 4 pozycje (-3,5p, -2,7p, -5,6p, +5,6p) i dzień kończę z wynikiem -6,2p.

Opinie i uwagi mile widziane.

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Re: Trzymanie się planu...

Nieprzeczytany post autor: xpep »

po co az od 6 grasz przewaznie 6-7 i 7-8 to ma range z 10 pipsow

Awatar użytkownika
pki
Gaduła
Gaduła

xpep pisze:po co az od 6 grasz przewaznie 6-7 i 7-8 to ma range z 10 pipsow
Prawdopodobnie masz na myśli parę eur/usd, ale jak spojrzysz na eur/jpy to wszystkie sygnały wstępują właśnie w wspomnianych przez Ciebie godzinach i dlatego na tej parze gram najczęściej.

Awatar użytkownika
arcio
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: arcio »

Witam,
pki pisze:- zbyt szybkie wchodzenie w pozycję
- moje ulubione, też muszę baczną uwagę zwracać na ten element przy wejściach :)

A nie myślałeś o przerwie między wejściami? - troszkę na overtrading te zagrania wyglądają.

pzdr.
"Można wierzyć tylko w to, co jest teraz, w tym momencie. Bo wszystko może się zmienić w mgnieniu oka."

Awatar użytkownika
seb23mj
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: seb23mj »

Ja mam podobne założenia również lubię grać na poziomach s/r z m15 na tych samych parach plus gbp/jpy(polecam). Jeżeli realizujesz swój cel 20 punktów najlepiej wyłącz platformę bądź odpal demo i się baw.Konsekwencja w działaniu jest bardzo ważna.

Napisałeś że maksymalnie odpalasz 3 pozycje, a miałeś 4. Ostatnią odpaliłeś bo wcześniejsze były stratne? a co jeśli kolejna też byłaby stratna? znowu byś szukał wejścia na rynek? Jaki masz dzienny limit strat?

Pomyśl może o nieco większym stopie bo z tego co widzę wyrzuca cię na minimalnie większym ruchu. Do strat jeszcze dolicz prowizje :P

pozdrawiam i życzę sukcesów
S.
"ponosiłem porażkę za porażką-to dlatego odniosłem sukces" Michael Jordan

Awatar użytkownika
pki
Gaduła
Gaduła

seb23mj pisze:Napisałeś że maksymalnie odpalasz 3 pozycje, a miałeś 4.
Ale zauważ, w którym miejscu o tym wspomniałem- zasady, których nie przestrzegam :wink:
seb23mj pisze:Do strat jeszcze dolicz prowizje
Zgadza się, w moim przypadku do każdej transakcji należy doliczyć 1 pips prowizji, ale...
Przez cały miesiąc płacę standardową stawkę prowizyjną, a w ciągu 10 dni następnego miesiąca następuje zwrot 30%, dzięki przynależności do ForexClub.

Awatar użytkownika
seb23mj
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: seb23mj »

seb23mj pisze:
Napisałeś że maksymalnie odpalasz 3 pozycje, a miałeś 4.

Ale zauważ, w którym miejscu o tym wspomniałem- zasady, których nie przestrzegam
sorki jakoś mi to uciekło :P
"ponosiłem porażkę za porażką-to dlatego odniosłem sukces" Michael Jordan

Awatar użytkownika
pki
Gaduła
Gaduła

Podsumowanie dnia: 3 wejścia (+11,2, -6,2, -7). Wynik -2p
Zamiast kombinować wystarczyło trzymać pierwszą pozycję na SL -6 i TP 20 i już dawno byłoby po grze.

Obrazek

tak_i

Nieprzeczytany post autor: tak_i »

pki pisze:Zamiast kombinować wystarczyło trzymać ... pozycję na SL -6 i TP 20 i już dawno byłoby po grze.
Sprawdź te wnioski jutro i w przyszłym tygodniu.

Jeżeli używasz MTF to który TF mówi Ci że ruch jeszcze trwa albo, że się już skończył?

Awatar użytkownika
pki
Gaduła
Gaduła

tak_i pisze:Jeżeli używasz MTF to który TF mówi Ci że ruch jeszcze trwa albo, że się już skończył?
Lubię szybko zrobić swoje i odejść od platformy, a ponadto nie potrafię prowadzić długo pozycji, dlatego moje decyzje odnośnie otwarcia i zamknięcia pozycji podejmuję na podstawie wyznaczonych poziomów. (np. dzisiaj- screen poniżej)

Podsumowanie dnia: jedno wejście- wynik +13p

Obrazek

ODPOWIEDZ