dywersyfikacja aktywów (FGB, FIB, MDP...)

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
johnyjj2
Stały bywalec
Stały bywalec

dywersyfikacja aktywów (FGB, FIB, MDP...)

Nieprzeczytany post autor: johnyjj2 »

Witam,

chciałem się Was poradzić w kwestii dywersyfikacji aktywów. Od około siedmiu miesięcy inwestuję przy użyciu Forex Growth Bot u brokera Think Forex, z wykorzystaniem VPS od Beeksfx. Z tej inwestycji jestem zadowolony i przynosi mi ona zysk przy akceptowalnych przeze mnie spadkach wartości kapitału (tzw. drawdowns). Depozyt mam w walucie euro.

Rozważam jednak otwarcie drugiego konta Forex, u innego brokera, z wykorzystaniem innego systemu Expert Advisor (raczej dalej przy użyciu platformy Meta Trader 4, choć nie jest to konieczny wymóg). Tym razem chciałbym otworzyć konto u brokera polskiego, ponieważ zagraniczni brokerzy nie udostępniają depozytów w PLN. Stąd też stoję przed wyborem polskiego brokera, a znalazłem dużo negatywnych opinii o niektórych polskich brokerach.

Ważna jest dla mnie możliwość skorzystania z usługi VPS, jaką udostępniają bezpośrednio brokerzy Forex, a niektórzy mają partnerskie firmy świadczące takie usługi. Wygląda to w tej sposób, że przy odpowiedniej wielkości depozytu i wielkości zawieranych w ciągu miesiąca transakcji takie usługi VPS są za darmo.

Najważniejszą jednak dla mnie decyzją jest wybór odpowiedniego systemu transakcyjnego, stąd też umieściłem temat w tym dziale. Dowiedziałem się, że autor systemu Forex Growth Bot rozpoczął sprzedaż licencji do drugiego systemu transakcyjnego, tzw. Forex Invest Bot.

Na ich stronie (http://forexinvestbot.com/forex-invest-bot/) można przeczytać:
Forex Invest Bot uses the core of the Forex Growth Bot system, but significantly adapts, improves, and adds a new robust strategy to the operation creating a virtually new trading system that I’m proud of.
Co znaczy:
Forex Invest Bot używa rdzenia systemu Forex Growth Bot, ale znacząco adaptuje, ulepsza i dodaje nową, solidną strategię do operacji, tworząc niemal nowy system transakcyjny, z którego jestem dumny.
Zastanawiam się, czy przy pomocy tej strategii rzeczywiście byłbym zdolny zdywersyfikować aktywa. Rozważam tutaj taką sytuację, kiedy oba systemy przynoszą przez dłuższy czas (np. kilka lat) zysk, a w którymś momencie, prawie w tym samym czasie oba się załamują. Jest to bardziej prawdopodobne, jeśli strategie są do siebie dość podobne - FGB i FIB są domyślnie przygotowane dla tej samej pary walutowej EUR/USD.

Rozważam też system Million Dollar Pips (http://www.myfxbook.com/members/birt/mi ... usd/145575):

Zalety:
* zysk na poziomie średnio 10,82 % miesięcznie
* niski drawdown 15,07 %

Wady:
* wykres na myfxbook, choć dotyczy konta rzeczywistego, ma informacje "Track Record Not Verified" i "Trading Priviledges Not Verified"
* jest to ta sama para walutowa co w wypadku FGB, czyli EUR/USD
* są dłuższe okresy, kiedy prawie nic się na koncie nie dzieje (listopad 2011 - lipiec 2012)

Wybór systemu jest o tyle trudny, że nawet dobre systemy (których wykresy na myfxbook wyglądały podobnie zachęcająco, jak FGB czy MDP po roku czy kilku latach działania doprowadzały do dużego drawdown lub nawet margin call). Wiem, że jest to ryzyko związane z inwestowaniem na rynku Forex. Tym, co utwierdza mnie przy dalszym korzystaniu z danego systemu są wyniki backtests przeprowadzone w MT4 na odległych danych historycznych. Jeżeli na przełomie wielu lat i nawet odległych danych (kiedy można założyć, że sytuacja na rynku znacząco się różniła od obecnej) dany system nie prowadzi do dużych drawdowns lub margin call to jest szansa, że jeśli przestanie działać, zacznie stopniowo zmniejszać depozyt, a nie doprowadzi do jego natychmiastowej utraty.

Czy używacie któregoś ze wspomnianych EA (np. FGB, FIB, MDP) lub polecacie inne, komercyjne (lub nawet darmowe, niekomercyjne) EA?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
zealot
Gaduła
Gaduła

Re: dywersyfikacja aktywów (FGB, FIB, MDP...)

Nieprzeczytany post autor: zealot »

Coz to za dywersyfikacja? EA FX + EA FX... Kup mieszkanie, albo obligacje, albo biznes jakis otworz. To jest dywersyfikacja.. oczywiscie jak wszystko, takze i to trzeba zrobic z glowa.
PFSOFT Protrader. Kompleksowa, wielozadaniowa platforma tradingowa.

johnyjj2
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: dywersyfikacja aktywów (FGB, FIB, MDP...)

Nieprzeczytany post autor: johnyjj2 »

Cześć,

zgadza się, że jest to dywersyfikacja o ograniczonym zakresie. Z jednej strony dywersyfikacja jest ważna, bo ogranicza ryzyko (o ile jest dobrze przemyślana). Z drugiej zaś strony może ograniczać zyski. Na przykład, mając dobry sposób inwestowania i decydując się na drugi, który już nie jest taki dobry, powoduje się straty. Stąd też, jeśli już zdecydować się na drugą inwestycję, lepiej albo znaleźć drugi dobry sposób inwestycji, albo nie dywersyfikować wcale.

Inwestycje na rynku nieruchomości to dobry pomysł, ale wymaga on znacznie większego kapitału. Obligacje - mogłyby zbytnio spowolnić wzrost aktywów. Zresztą, jeśli się ma zbyt wiele różnych sposobów inwestowania to trudniej jest dokładnie zadbać o każdy z rodzajów inwestycji. Rozpoczęcie inwestycji w innym obszarze wymagałoby poświęcenia dużej ilości czasu, aby poznać szczegóły danego instrumentu finansowego. Także wychodzę z założenia "spiesz się powoli". Wiedzy o Foreksie nie mam jakiejś niesamowicie wielkiej, ale wiem o nim więcej, niż o innych sposobach inwestowania i poświęciłem trochę czasu na jego zrozumienie w zakresie, który stosuję.

Pytasz "cóż to za dywersyfikacja? EA FX + EA FX"? Przykład, jak rozumiem taką dywersyfikację opisałem w pierwszym poście:
"Rozważam tutaj taką sytuację, kiedy oba systemy przynoszą przez dłuższy czas (np. kilka lat) zysk, a w którymś momencie, prawie w tym samym czasie oba się załamują. Jest to bardziej prawdopodobne, jeśli strategie są do siebie dość podobne - FGB i FIB są domyślnie przygotowane dla tej samej pary walutowej EUR/USD".
Do tego dochodzi ryzyko związane z czynnikami takimi jak zachowanie usługodawcy VPS (przykładowo, FGB nie potrafi wznowić transakcji, jeśli MT4 jest zrestartowane, gdy są otwarte transakcje) czy nieuczciwe zagrania konkretnego brokera (np. gdyby moje wyniki zaczęły znacząco odbiegać od tych prezentowanych na oficjalnym koncie myfxbook FGB). Również siła nabywcza waluty, w której jest depozyt może znacząco się zmieniać, co mniej by wpłynęło na stan aktywów, gdyby dwa konta u różnych brokerów były w innej walucie (np. EUR i PLN).

Stąd też rozważam otwarcie drugiego konta z EA, jednak chętnie poznałbym Waszą opinię o wspomnianych przeze mnie systemach Forex Investment Bot i Million Dollar Pips lub innych.

Pozdrawiam!

PS Dalsze moje poszukiwania zwróciły moją uwagę np. na Wallstreet Forex Robot (http://www.myfxbook.com/de/members/fore ... real/95290). Co prawda system zmienia w trakcie wielkość pozycji, ale maksymalna to 0.22 lota, minimalna 0.04 lota, czyli może to jednak nie jest martingale, poszukam wkrótce czegoś więcej na temat tego EA, bo na pewno jest dużo na jego temat informacji w necie. Na plus jest to, że para walutowa to nie tylko EUR/USD, ale również GBP/USD. Zastanawiam się, czemu tutaj (http://www.myfxbook.com/members/hunfore ... v38/129088) wyniki tak bardzo odbiegają od tamtego drugiego konta, może to wina złego money management lub kwestia wyboru innego brokera.

ODPOWIEDZ