Trading oparty na D1 Price Action
- _/_/Dariusz_/_/
- Pasjonat
Re: Trading oparty na D1 Price Action
Gratulacje Zealot, tak trzymać, wypoczynek i świeże spojrzenie jest najważniejsze, bo okazji nigdy nie brakuje .
Objective perspective, just businiess...
- ZielonaMgielka
- Maniak
Podoba mi sie to podejscie. Takie zdystansowanie sie do rynkow wymaga czasem sporych nakladow dyscypliny i skutkuje rozjasnieniem umyslu.zealot pisze:No tak, jakos mi sie to nie skladalo
. Dzieki Dariuszu!
Zbliza sie moj tydzien off (ten z NFP). W tym czasie nie robie analiz, nie zwiekszam ekspozycji. Skupiam sie jedynie na prowadzeniu pracujacych juz trejdow. Ma to na celu oderwanie sie od FX, wyciszenie uprzedzen ("bias"), minimalizacje emocjonalnego zaangazowania, ktore naroslo w trakcie ostatnich tygodni i odzyskanie swiezego spojrzenia na rynki... do uslyszenia za tydzien i milego weekendu.
Styczen poki co okazal sie dla mnie owocnym miesiacem wiec pomyslalem ze wrzuce aktualne statystyki i skupie sie na innych zagadnieniach zwiazanych z FX w pozostalych dniach tego miesiaca

Trades = 23
Win% = 71%
AVG win/loss = 1.00 / 0.88
Equity chart:
http://screencast.com/t/v2PGOHmiN
...Zaobserwowalem ostatnio pewien pattern ktory przejawia sie w spadku "formy" podczas tradingu w pierwszym tygodniu miesiaca. Cos nad czym musze popracowac w nadchodzacych dniach.
Tak na marginesie to wydaje mi sie ze tytul tego dziennika tylko w malym stopniu odnosi sie ostatnio do jego tresci

- ZielonaMgielka
- Maniak
Jako ze nic wczesniej nie pisalem na temat tego jak traduje to postanowilem wrzucic na szybko pare luznych zdan na temat par ktore obserwuje i ogolnej otoczki zwiazanej z moja rutyna dnia.
Instrumenty obserwowane:
EURUSD (M15)
GBPUSD (H1)
AUDUSD (H1)
NZDUSD (H1)
USDCAD (H1)
USDCHF (H1)
USDJPY (H1)
EURJPY (H1)
GBPAUDNZDCAD/JPY (H1)
S&P500 / DAX / NIKKEI (D1)
Skanuje co 3/4 godz wykresy wszystkich 50 par. na interwalach H3/H4
o godz 22:30 (30min przed NY close) skanuje wykresy D1 wszystkich oferowanych par w poszukiwaniu silniejszych sygnalow PA i korelacji
NEWSFEED:
Talking forex
Tweetdeck
Bloomberg
Robie duzo screenow wlasnych obserwacji, reakcji rynku na wszelkie wiadomosci, zawartych transakcji itp
Prowadze trade_book ze statystykami w openoffice
Wszystkie dane trzymam w chmurce na google drive.
Kalendarz z notesem jest takze bardzo przydatny do zapisywania istotnych obserwacji.
Sciana na wydruki:
Wydruk calotygodniowego kalendarza z godzinami publikacji.
Wydruk "Option Expiration Calendar" 2013
Wydruk sredniej zmiennosci EU na interwale H1 z ostatnich 4 tygodni.
Wyrduk wszystkich "ROB! / NIE ROB!" i pytan do zaptaszkowania przed wejsciem w rynek
Najwazniejsze - ciagle miec otwarty umysl i nie zamykac sie w schematycznych ramach systemu. Obserwowac siebie i starac sie byc aktywnym i obiektywnym obserwatorem rynku tzn. obserwowac rynek w stanie duzego zdystansowania bez narzuconych oczekiwan i checi bycia w nim. W takim stanie umyslu okazje wysokiego prawdopodobienstwa "bija w oczy" kiedy sie formuja
Instrumenty obserwowane:
EURUSD (M15)
GBPUSD (H1)
AUDUSD (H1)
NZDUSD (H1)
USDCAD (H1)
USDCHF (H1)
USDJPY (H1)
EURJPY (H1)
GBPAUDNZDCAD/JPY (H1)
S&P500 / DAX / NIKKEI (D1)
Skanuje co 3/4 godz wykresy wszystkich 50 par. na interwalach H3/H4
o godz 22:30 (30min przed NY close) skanuje wykresy D1 wszystkich oferowanych par w poszukiwaniu silniejszych sygnalow PA i korelacji
NEWSFEED:
Talking forex
Tweetdeck
Bloomberg
Robie duzo screenow wlasnych obserwacji, reakcji rynku na wszelkie wiadomosci, zawartych transakcji itp
Prowadze trade_book ze statystykami w openoffice
Wszystkie dane trzymam w chmurce na google drive.
Kalendarz z notesem jest takze bardzo przydatny do zapisywania istotnych obserwacji.
Sciana na wydruki:
Wydruk calotygodniowego kalendarza z godzinami publikacji.
Wydruk "Option Expiration Calendar" 2013
Wydruk sredniej zmiennosci EU na interwale H1 z ostatnich 4 tygodni.
Wyrduk wszystkich "ROB! / NIE ROB!" i pytan do zaptaszkowania przed wejsciem w rynek
Najwazniejsze - ciagle miec otwarty umysl i nie zamykac sie w schematycznych ramach systemu. Obserwowac siebie i starac sie byc aktywnym i obiektywnym obserwatorem rynku tzn. obserwowac rynek w stanie duzego zdystansowania bez narzuconych oczekiwan i checi bycia w nim. W takim stanie umyslu okazje wysokiego prawdopodobienstwa "bija w oczy" kiedy sie formuja

Myślę, że clou sukcesu opiera się na tym akapicie. Przez kilka tygodni próbowałem uporządkować siebie pod względem overtradingu i na koniec nie mogłem pojąć, że to jest tak banalnie proste. Często wręcz nie dowierzam jak bardzo oklepane zagrania serwuje nam rynek i na siłę próbuję szukać jakiegoś podstępuZielonaMgielka pisze:Najwazniejsze - ciagle miec otwarty umysl i nie zamykac sie w schematycznych ramach systemu. (...) obserwowac rynek w stanie duzego zdystansowania bez narzuconych oczekiwan i checi bycia w nim. W takim stanie umyslu okazje wysokiego prawdopodobienstwa "bija w oczy" kiedy sie formuja

Btw. wciąż myślisz o longach na GBPUSD? Generalnie to mam mieszane uczucia - przegapiłem okazję na shorta prawie dwa tygodnie temu i ominął mnie fajny zjazd. Teraz podsunąłeś temat możliwej korekty, ale jeszcze chyba nie jest odpowiedni moment. Wzrostowa LT prowadzona po dołkach od stycznia 2009, widoczna szczególnie na W1, zaczyna się dopiero za 100-150pipsów.
Na D1 na kablu mamy cholernie mocny poziom sr, jak dla mnie to przynajmniej do 1.59 powinni odbić (lub troszkę niżej).
Pozdrawiam, Midas
Pozdrawiam, Midas
zarabiajacy trejder, voila,
, ile godzin dziennie ci to zajmuje i czy masz z gory okreslone przerwy w ciagu dnia, po jakim czasie odczuwasz zmeczenie?

Gratuluje Zielona Mgielko! Oby tak dalej. Faktycznie, wyglada ze odszedles nieco od D1, ale chyba nie ma sie czym martwicStyczen poki co okazal sie dla mnie owocnym miesiacem wiec pomyslalem ze wrzuce aktualne statystyki i skupie sie na innych zagadnieniach zwiazanych z FX w pozostalych dniach tego miesiaca
Trades = 23
Win% = 71%
AVG win/loss = 1.00 / 0.88
Equity chart:
http://screencast.com/t/v2PGOHmiN
Tak na marginesie to wydaje mi sie ze tytul tego dziennika tylko w malym stopniu odnosi sie ostatnio do jego tresci

Doskonale powiedziane. Jest to jeden z powodow, dla ktorych robie sobie tydzien bez rynku..Najwazniejsze - ciagle miec otwarty umysl i nie zamykac sie w schematycznych ramach systemu. Obserwowac siebie i starac sie byc aktywnym i obiektywnym obserwatorem rynku tzn. obserwowac rynek w stanie duzego zdystansowania bez narzuconych oczekiwan i checi bycia w nim. W takim stanie umyslu okazje wysokiego prawdopodobienstwa "bija w oczy" kiedy sie formuja
A to jest drugi powod. Wydaje mi sie, ze to pozycjonowanie pod grube dane. Np. w tym tygodniu FOMC, GDP US, NFP US. Pierw pewnie bedzie kontraktacja, a potem strzal z grubej rury....Zaobserwowalem ostatnio pewien pattern ktory przejawia sie w spadku "formy" podczas tradingu w pierwszym tygodniu miesiaca. Cos nad czym musze popracowac w nadchodzacych dniach.
Osobiscie spodziewam sie dobrych danych z US i braku ruchu ze strony FOMC. Co przelozy sie na umocnienie dolara. Temat danych USA jest malo eksponowany, ale tam dwoja sie i troja zeby podkoloryzowac wyliczenia. Cos jak kreatywna ksiegowosc. O chinach mowi sie wprost, ze falszuja... w US stosuje sie sztuczki ksiegowe. Czesto jedne dane uzywane sa do wyliczenia innych danych (np. CPI

PFSOFT Protrader. Kompleksowa, wielozadaniowa platforma tradingowa.
Byc moze do 1,59 dadza radze jak przejda 1,5840 ale generalnie zalecałbym ostrożność z longerami na GBP/USD, a przynajmniej z tymi srednio i długoterminowymi !Midas pisze:Na D1 na kablu mamy cholernie mocny poziom sr, jak dla mnie to przynajmniej do 1.59 powinni odbić (lub troszkę niżej).
Pozdrawiam, Midas
Pozdr rafmax
- _/_/Dariusz_/_/
- Pasjonat
Kabel zamknął się poniżej RN 1.58.
Widać, że bardzo możliwe jest przetestowanie wsparcia w okolicach 1,57100-200 i tam wszystko się wyjaśni.
Wg. mnie możliwy dalszy spadek do poziomów 1,56.
Zobaczymy zamknięcie świecy miesięcznej, czy będzie to tuż przy wsparciu, czy poniżej ?
WG. mnie kabel nie jest najlepszą parą do zagrywania w tej chwili, parę rzeczy musi się wyjaśnić , poza tym koniec miesiąca.
Widać, że bardzo możliwe jest przetestowanie wsparcia w okolicach 1,57100-200 i tam wszystko się wyjaśni.
Wg. mnie możliwy dalszy spadek do poziomów 1,56.
Zobaczymy zamknięcie świecy miesięcznej, czy będzie to tuż przy wsparciu, czy poniżej ?
WG. mnie kabel nie jest najlepszą parą do zagrywania w tej chwili, parę rzeczy musi się wyjaśnić , poza tym koniec miesiąca.
Objective perspective, just businiess...
Nie wiem czy ktos z Was bierze pod uwage nastepujacy scenariusz. Co sądzicie?
Dlatego uwazam ze z longami na dłuzszy termin lepiej byc ostroznym.
Dlatego uwazam ze z longami na dłuzszy termin lepiej byc ostroznym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.