Awarie platform ECN od tego samego dawcy płynności

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
zz
Maniak
Maniak

Awarie platform ECN od tego samego dawcy płynności

Nieprzeczytany post autor: zz »

Pytanie do forumowiczów znających się na wyżej wymienionym temacie,odnośnie dzisiejszej awarii platform ECN.
Jak to jest możliwe że 2 na 3 działające platformy ECN ,awarię tłumaczą winą po stronie dawcy płynności czyli integrala,a 1 działa bez problemu.To jest nielogiczne, jakie mogą Waszym zdaniem być tego przyczyny?,przecież w jednym przypadku dwie firmy mają te same platformy,i na jednej działa ,a na drugiej tłumaczą że wina leży po stronie Kontrahenta?.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

kuchara23
Gaduła
Gaduła

Re: Awarie platform ECN od tego samego dawcy płynności

Nieprzeczytany post autor: kuchara23 »

czesc,
bardzo ciekawa jest ta cala sytuacja z tymi platformami ECN i ta dziesiejsza dluga przerwa spowodowana awaria.
Nie dokladnie o jakich dwoch brokerow Tobie chodzi, czy sprawa dotyczy polskich brokerow.
Podobno byl problem dla trzech brokerow: BZ WBK, ALIOR-TRADER /PRO-TRADER/ i DIBRE FOREX.
Problem byl z INTEGRALEM - partner technologiczny, on ma za zadanie dostarczac wszystkie informacje na temat cen na rynkach, a takze wykonywac wszystkie zlecenia Klientow poprzez platformy transakcyjne.
Jezeli jest problem u jednego, powinien byc problem rowniez u drugiego, wiec pojawia sie duzy problem z dzialaniem i funkcjonowaniem, a co najwazniejsze z plynnym inwestowaniem na rynku kapitalowym.
Najwazniejsze, aby znalezc dobrego dostawce, ktory dba o wlasnego Klienta i go docenia oraz chce jak najlepiej dla niego :)

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

kuchara23 pisze:czesc,
bardzo ciekawa jest ta cala sytuacja z tymi platformami ECN i ta dziesiejsza dluga przerwa spowodowana awaria.
Nie dokladnie o jakich dwoch brokerow Tobie chodzi, czy sprawa dotyczy polskich brokerow.
Podobno byl problem dla trzech brokerow: BZ WBK, ALIOR-TRADER /PRO-TRADER/ i DIBRE FOREX.
Problem byl z INTEGRALEM - partner technologiczny, on ma za zadanie dostarczac wszystkie informacje na temat cen na rynkach, a takze wykonywac wszystkie zlecenia Klientow poprzez platformy transakcyjne.
Jezeli jest problem u jednego, powinien byc problem rowniez u drugiego, wiec pojawia sie duzy problem z dzialaniem i funkcjonowaniem, a co najwazniejsze z plynnym inwestowaniem na rynku kapitalowym.
Najwazniejsze, aby znalezc dobrego dostawce, ktory dba o wlasnego Klienta i go docenia oraz chce jak najlepiej dla niego :)
Dlatego założyłem ten temat ponieważ tak nie było jak napisałeś.
Zwróć uwagę że w BRE nie było żadnego problemu,wszystko działało idealnie,więc dlaczego pozostali tłumaczą awarię winą partnera technologicznego,a BRE mając tą samą platformę i tego samego partnera technologicznego wszysko działało idealnie?.
Coś mi tu się kupy nie trzyma.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

dominik88
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dominik88 »

może napiszcie oficjalne zapytanie do Integrala ?

Expansion
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Expansion »

nie wydaje mi sie zeby integral odpisal na pytanie dotyczace bezposrednio jego klientow.. moga mu przywalic jakims pozwem pozniej (tym bardziej ze to banki a nie tylko mali brokerzy). Mnie tez zastanawia dlaczego bre dzialalo i dwich brokow polozylo... czasy zerwania i przywrocenia polaczenia w bz i aliorze sa niemal identyczne... bre weszlo pozniej moze ich serwery stoja gdzie indziej?

dominik88
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: dominik88 »

Expansion pisze:nie wydaje mi sie zeby integral odpisal na pytanie dotyczace bezposrednio jego klientow.. moga mu przywalic jakims pozwem pozniej (tym bardziej ze to banki a nie tylko mali brokerzy). Mnie tez zastanawia dlaczego bre dzialalo i dwich brokow polozylo... czasy zerwania i przywrocenia polaczenia w bz i aliorze sa niemal identyczne... bre weszlo pozniej moze ich serwery stoja gdzie indziej?
..jakim pozwem ?? Jakby giełdzie padł serwer, przez co klient nie mógłby zrealizować zlecenia poprzez biuro maklerskie to wysyłając zapytanie giełda zapewne by odpowiedziała (pomijam w jakim czasie) i żaden pozew by jej za to nie groził.
Na pewno jest to lepsze niż sianie po forach teorii spiskowych o wielkim oszustwie :D

Expansion
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Expansion »

mozna probowac... jeden mail nic nie kosztuje :) integral nie jest jednak gielda i moim zdaniem nie podzieli sie oficjalnie zadnymi informacjami o swoich klientach...

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

zz pisze: Dlatego założyłem ten temat ponieważ tak nie było jak napisałeś.
Zwróć uwagę że w BRE nie było żadnego problemu,wszystko działało idealnie,więc dlaczego pozostali tłumaczą awarię winą partnera technologicznego,a BRE mając tą samą platformę i tego samego partnera technologicznego wszysko działało idealnie?.
Coś mi tu się kupy nie trzyma.
Niby masz rację - ale jako informatyk bez trudu mogę sobie wyobrazić awarię, która mogła by dotknąć jednego partnera Integrala a innego nie. Więc jeśli coś takiego wystąpiło to niekoniecznie od razu węszył bym tu spisek .... Mogło rzeczywiście tak być, aczkolwiek oczywiście nie musiało - brak jakiś dokładniejszych przesłanek by coś sensownego wywnioskować....
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ