Jakość systemu a optymalizacja

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Jakość systemu a optymalizacja

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Jaki waszym zdaniem procentowy udział zarabiających kombinacji powinna posiadać dobra strategia w procesie optymalizacji z danego okresu - 30, 50, 75%?
Oczywiście zakładamy, że okres optymalizacji i liczba transakcji w stosunku do liczby optymalizowanych parametrów jest sensowna.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Re: Jakość systemu a optymalizacja

Nieprzeczytany post autor: matka »

Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Mam na myśli, że optymalizujemy np. 3 parametry w odstępach co ileś tam co daje nam przykładowo 600 możliwych kombinacji (bez użycia algorytmu genetycznego). Jaka powinna być sensowna liczba zyskownych kombinacji (pomijając DD, jakość krzywej kapitału itp) jaką w procesie optymalizacji otrzymaliśmy - 300, 450? Czy może jest to bez znaczenia bo dobra strategia może mieć np. tylko 15% zyskownych kombinacji?

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Możesz mieć 15% zyskownych i zarabiać. Możesz mieć 90% zyskownych i nie mieć szans na zarobek.
By to ocenić bierzesz średni zysk na transakcję, bierzesz średnią stratę, %zyskownych, wrzucasz to do symulatora robiącego wykres Monte Carlo, wykreśla Ci parę setek losowych equity o parametrach jakie ma system i widzisz czy masz szansę na zarobek czy stratę.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

green7 pisze:Możesz mieć 15% zyskownych i zarabiać. Możesz mieć 90% zyskownych i nie mieć szans na zarobek.
By to ocenić bierzesz średni zysk na transakcję, bierzesz średnią stratę, %zyskownych, wrzucasz to do symulatora robiącego wykres Monte Carlo, wykreśla Ci parę setek losowych equity o parametrach jakie ma system i widzisz czy masz szansę na zarobek czy stratę.
No tak, tylko te parametry o których piszesz tyczą się już konkretnego zestawu ustawień.
Mi bardziej chodziło o to, czy procent zyskownych ustawień z optymalizacji jest jakimś wyznacznikiem jakości strategii.
A jeśli nie jest, to jakie sposoby ewentualnie można zastosować w celu sprawdzenia czy dana strategia ma jakikolwiek sensowny potencjał żeby dalej ją wałkować czy może lepiej od razu sobie odpuścić. I chodzi mi tu o bardziej kompleksową ocenę bo np. metoda Walk-Forward pokazuje skuteczność tylko danego kompletu ustawień a tutaj już dochodzi kwestia dobrego wyboru tych ustawień.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Cholera wcieło mi posta .... nie chce mi się od nowa pisać ...
Aa.... chyba Cię nie do końca zrozumiałem ... ja pisałem o % zyskownych transakcji Ty masz na myśli procentową ilość sensownych kombinacji z optymalizacji.
To moim zdaniem ciężko - o ile dokładnie nie wiesz co i jak w strategii się dzieje jest to wręcz nie możliwe.

Dajmy na to optymalizujesz jeden parametr X w zakresie od 0 do 100. Masz 20% zyskownych kombinacji. Teraz kolejna optymalizacja od 0 do 200. I dostajesz, że ilościowo zyskownych kombinacji jest identyczna, ale procentowo o połowę mniejsza. Dlaczego: a bo w kodzie strategii okazuje się, że sensowne wartości X są w przedziale 0 do 50, zwiększenie go nic nie daje. Jeśli nie wiesz co dokładnie dla danego parametru jest sensowne to patrzenie na % kombinacji zyskownych nic nie mówi.
Raczej ważna wydaje mi się tu "stabilność" tzn. na ile mała zmiana jednego parametru powoduje diametralną zmianę wyników. W mt4 masz też graficzny obrazek rozkładu parametrów: pokazuje Ci gdzie są sensowne wartości parametrów z niego można próbować coś wnioskować.....
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

leszczu pisze:Jaka powinna być sensowna liczba zyskownych kombinacji
Tak jak napisał Green, zbyt łatwo (np. przez zawężenie zakresu optymalizacji) zwiększyć ten procent. Tak naprawdę sensowne to niekoniecznie znaczy zyskowne w okresie optymalizacji, tylko takie które zyskowne okazują się później.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki za odpowiedzi Panowie. Faktycznie, łatwo manipulować tą proporcją zmniejszając zakres kroków - niby oczywiste a nie wziąłem tego pod uwagę.

ODPOWIEDZ