Ile lotów i pipsów?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
mvmaniek
Stały bywalec
Stały bywalec

Ile lotów i pipsów?

Nieprzeczytany post autor: mvmaniek »

Jestem nowy i chciałbym uzyskać trochę rozeznania kształtując swój sposób zarabiania na forexie. Moje pytanie brzmi: ile chcecie ugrać dziennie pipsów i jaką wielkością lotów gracie? Jaki % portfela inwestujecie? Jako nowy w sumie chęć szybkiego zysku wzmaga we mnie chęć zagrania za wszystko :D Dlatego proszę o wypowiedzi osób doświadczonych ale też i takich jak ja początkujących. Serdecznie pozdrawiam.

Expansion
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Ile lotów i pipsów?

Nieprzeczytany post autor: Expansion »

Granie za wszystko spowoduje wyzerowanie rachunku.. szczegolnie na poczatku...
Ilość pipsów dziennie zależy od przyjętej strategii. Radziłbym się nie nastawiać na x pipsów każdego dnia bo są dni w które grać nie należy / nasza strategia w te dni nie pozwala nam na otwarcie pozycji. Określ jakimi dysponujesz środkami, ile czasu chcesz spędzać przy forexie dziennie i dobierz do tego swoje podejscie (scalping / daytrading / dluzsze przedzialy czasowe). Każdy ma swój styl bo każdy jest inny :)

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

Na poczatku to trzeba szlifowac umiejetnosci i psychike. O zyskach mozesz poki co zapomniec i mam tu na mysli pare poczatkowych lat. Graj kapitalem za ktorym nie bedziesz za bardzo tesknil jesli go stracisz. Ja akurat nie zwracam wiekszej uwagi na pipsy tylko na % ekspozycje na dany scenariusz. Ekspozycja zalezy do interwalu i od mojej pewnowsci co do scenariusza. Na poczatku nie widze sensu inwestowania wiecej niz 2% depo na transakcje. Z czasem jak poznasz rynki i "siebie" to przyjdzie czas na bardziej agresywne budowanie kapitalu. Zamiast myslec ile mozesz zarobic lepiej pomysl ile mozesz stracic :)

Pozdrawiam :)
(chociaz mam wrazenie ze tego typu rady zawsze sa ignorowane kiedy sie mysli o tych jeszcze nie zarobionych tysiacach)

Zami17
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Zami17 »

Ja gram na 0,6-0,8 lota według AT (eur/usd). Do tego zerkam (obowiązkowo przed grą) na kalendarz ekonomiczny. Dziennie jak wyciągnę 10-20 pipsów to jest ok.
Moja rada: Nie graj za wszystko. Zostaw rozsądny zapas. Oczywiście, jeżeli masz pokaźne zaplecze finansowe to możesz grać i za 2 loty. Jeżeli jednak Tobie noga się poślizgnie to będzie bardzo bolało...
Jeszcze jedno. Słuchaj tylko swojego przeczucia. Nie wierz w indykatory/ średnie kroczące itp. Nie ma wskaźnika nieomylnego...

Awatar użytkownika
Robert Szymaniak
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Robert Szymaniak »

Witaj w świecie FX! ;-)

Jeśli o mnie chodzi, to otwieram między 1 a 2 loty. Wszystko zależy od odległości Stop Lossa. Oczywiście, im bliżej Stop, tym mniejsza pozycja. Na jednej pozycji ryzykuję maksymalnie 3% całego depozytu. Na początek może to być sporo. Spróbuj zacząć z 1% i zwiększaj zaangażowanie w miarę zyskiwania pewności.

Dziennego celu pipsów nie stawiam. Nigdy nie wiadomo, ile rynek da zarobić. Wyznaję zasadę, że lepiej przesuwać Stop na zyskownych pozycjach i podążać za trendem. Jeśli już rynek porusza się w "moim" kierunku, to czemu z tego nie skorzystać? ;-)

Życzę powodzenia na Forexie :-)

Pozdrawiam!
Robert Szymaniak
FOREX Trader

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Robert Szymaniak pisze:Oczywiście, im bliżej Stop, tym mniejsza pozycja
Wydaje mi się, że chyba większy lot - tzn. sl np. 30 - 1lot- sl 15-2loty. 8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Robert Szymaniak
Stały bywalec
Stały bywalec

No jasne! Mój błąd :-)

Im bliżej SL, tym WIĘKSZA pozycja. Dzięki za zwrócenie uwagi :-)

Pozdrawiam!
Robert Szymaniak
FOREX Trader

mvmaniek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mvmaniek »

Robert Szymaniak pisze:Witaj w świecie FX! ;-)

Jeśli o mnie chodzi, to otwieram między 1 a 2 loty. Wszystko zależy od odległości Stop Lossa. Oczywiście, im bliżej Stop, tym mniejsza pozycja. Na jednej pozycji ryzykuję maksymalnie 3% całego depozytu. Na początek może to być sporo. Spróbuj zacząć z 1% i zwiększaj zaangażowanie w miarę zyskiwania pewności.

Dziennego celu pipsów nie stawiam. Nigdy nie wiadomo, ile rynek da zarobić. Wyznaję zasadę, że lepiej przesuwać Stop na zyskownych pozycjach i podążać za trendem. Jeśli już rynek porusza się w "moim" kierunku, to czemu z tego nie skorzystać? ;-)

Życzę powodzenia na Forexie :-)

Pozdrawiam!
Grając takimi wielkościami to trzeba mieć na rachunku ze 20k zł ;p ja mam ale 200(bo już większość straciłem :P) więc staram się a wręcz jestem zmuszony grać większą częścią depozytu i to starać się ugrać kilkadziesiąt pipek dziennie ;p chodz wychodzi to różnie :/

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

Jesli nie bedziesz traktowal nawet tak malego depozytu powaznie do bedziesz go tracil za kazdym razem. Dopiero zaczynasz i spodziewasz sie zyskow. Wyjmij glowe z chmur i uznaj nadchodzacy czas za okazje do nauki a nie do zarobienia.

Jak to jest ze ktos pyta o rade a slucha tylko tego co jest zgodne z jego oczekiwaniami. To forum jest pelne osob ktore chca sie stac milionerami z dnia na dzien. Nawet strona glowna nawigatora wyglada jak jakis "get rich quick sheme" z ta skrzynia monet i multum reklam. :roll:

Awatar użytkownika
Robert Szymaniak
Stały bywalec
Stały bywalec

mvmaniek pisze: Grając takimi wielkościami to trzeba mieć na rachunku ze 20k zł ;p ja mam ale 200(bo już większość straciłem :P) więc staram się a wręcz jestem zmuszony grać większą częścią depozytu i to starać się ugrać kilkadziesiąt pipek dziennie ;p chodz wychodzi to różnie :/
Przy 200 zł (ok. 60 USD) rzeczywiście będzie trochę ciężko zarządzać ryzykiem ;-)

Radziłbym Ci przesiąść się z powrotem na demo i potrenować umiejętności handlowe. Ustaw sobie sensowny wirtualny kapitał i traktuj go, jak prawdziwe pieniądze. To bardzo ważne. Nie jest sztuką wyzerować 4 dema, a na piątym zarobić 300% w dzień. Liczy się powtarzalność wyników w perspektywie kwartału, roku itd. Weź jakąś prostą, mechaniczną strategię i stosuj ją przez określony czas.

W czasie, gdy uczysz się Tradingu na demo, zacznij zbierać pieniądze na prawdziwy depozyt. Wpłać pieniądze dopiero wtedy, gdy osiągniesz systematyczne wyniki na TYM SAMYM rachunku demo.

Prawda jest okrutna. Jeśli nie potrafisz osiągać zysków na demo, to na pewno nie osiągniesz ich, inwestując prawdziwe pieniądze. "W realu" dojdzie lęk przed stratą, wstyd przed rodziną i cała masa psychologicznych pułapek, których nie spotkasz na demo.

Nikt nie mówił, że na Forexie pieniądze zarabia się łatwo. Zakładam, że chcesz w to wejść na poważnie. Stąd mój wywód ;-)

Zrobisz, co będziesz uważał za słuszne.

Pozdrawiam i życzę powodzenia :-)
Robert Szymaniak
FOREX Trader

ODPOWIEDZ