Czwarty screen. Postanowiłem, że po jakimś czasie prowadzenia dziennika wyszczególnię błędy, jakie się zdarzyły (dzisiejsza ich porcja już jest post wyżej ). Zrobię z nich listę i chyba trzeba będzie przed każdym dniem gry dokładnie ją najpierw przeczytać. Nie ważne jak śmieszne to się może wydawać, grunt żeby działało. Zobaczymy Pozdrawiam
Jeszcze jedno wejście w S na EU(5), stratne ale nic poza tym złego w niej nie widzę. Wg mnie tworzyła się mała konsola, niestety wywaliło na SL (jakieś 12 pips). Spróbuje może trochę wyżej ( koło szczytu z dzisiaj) wziąć kolejną S
Wejście 6... Tak oto kończą się wejścia bez zasad i ze zbyt dużą wielkością pozycji Nie ma co długo komentować. Było to bez większego sensu i zakończyło dzień na 0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"...jest to na ogół człowiek pewny siebie, który doszedł do tego, kim jest, własną pracą i który potrafi pogodzić się z krytyką lub porażką, nie tracąc wiary w siebie. Człowiek ten nie dopuszcza do siebie uczuć zazdrości, zawiści ani lęku."
Dzisiaj tylko takie małe S na GJ... W sumie całkiem niezłe wejścia wg mnie. Tylko ten GJ mógł trochę żywszy być Pierwsza S rano gdy było widać na m1, że męczą się z tym poziomem. Niestety nie zamknąłem gdy cena dobiła do S/R. Następnie dołożyłem jeszcze 2 pozycji i już przy wspomnianym S/R realizacja zysków i weekend
Błędy:
1.Nie zamknięcie przy S/R i czekanie na większy profit. A przecież można było zamknąć, zrealizować zysk a potem znowu wchodzić wyżej.
2. Trochę za duży SL, równy mniej więcej TP co nie jest dobrym rozwiązaniem.
"...jest to na ogół człowiek pewny siebie, który doszedł do tego, kim jest, własną pracą i który potrafi pogodzić się z krytyką lub porażką, nie tracąc wiary w siebie. Człowiek ten nie dopuszcza do siebie uczuć zazdrości, zawiści ani lęku."
Zdaję sobie sprawę, że dziennik prowadzony jest dosyć chaotycznie. Pomyślałem, że lepiej to będzie wyglądać jak np. na koniec tygodnia będę wrzucać część statmentu dotyczącego własnie tego tygodnia gry jak również wielkości pozycji + aktualne depo. Zastanawiam się tylko czy to nie bedzie za duże obciązenie i dodatkowa presja
A póki co, dzisiaj: jeden wredny SL (S na EJ) i otwarta pozycja na GU (S). Wydaje mi się, że to były dobre wejścia i do czegoś takiego mniej więcej trzeba dążyć.
Pozdrawiam
A, i jeszcze EU, też już zamknięte. Jestem z tej pozycji zadowolony. Przełamana LT(wzrostowa), utworzona nowa LT(spadkowa) a na koniec wejście w S z małym SL.
Po długiej przerwie wracam do prowadzenia dziennika. Zauważyłem, że drepczę ostatnio w miejscu i coś muszę zmienić. Będę od dzisiaj publikować każdą swoją pozycje zawartą na koncie real. Następnie będę opisywać pod każdym screenem co było dobrze, co źle i zobaczymy. Może to da efekt?
Założenia takie jak na początku. SL minimalny 10-12 pips (na gj czasem trochę większy z uwagi na większa zmienność ale nie więcej niż 20-24 pips). Skala czasowa to na ogół m1+obserwowanie S/R i formacji świecowych na H1. Wielkość pozycji to póki co 0,1 lota. Ryzyko na pozycje nie więcej niż 1%. To chyba na razie tyle. Reszta w miarę prowadzenia dziennika.
A teraz do rzeczy, screen EU to tylko przykład niewykorzystanej sytuacji na S po przebiciu LT. Z GU jestem zadowolony, na H1 wyglądało na spadek + przejście LT na m1, SL nieco powyżej maxa. GJ (SL nieco powyżej maxa), powinien pójść w kierunku GU ale niestety UJ się cały czas umacniał i dałem spokój. Choć jeśli patrzeć tylko na wykres m1 to wejście jak najbardziej ok.
Pozdrawiam i mam nadzieje na konstruktywną krytykę
Powrót do prowadzenia dziennika. Cały czas kłopoty z samodyscypliną(za duże pozycje, piramidowanie strat) Nie będę opisywać dokładnie zasad systemu(może za jakiś czas wyłonią się ze screenów i spisze je wszystkie w jednym miejscu). Będę za to podpisywać każdą pozycję. Mam nadzieje, że z czasem pozwoli wyeliminować błędy i sytuacje, które mają mniejsze prawdopodobieństwo sukcesu. Może ktoś z forum również będzie mógł pomóc?
Ogólne zasady to tylko: SL nie więcej niż 15-20 pips. TP zależnie od sytuacji, gdy cena zacznie dawać oznaki cofnięcia. Decyzje podejmowane na podstawie m1. Żadnego powiększania stratnej pozycji. Max 4 otwarte pozycje na raz.
Wynik na dziś: 27,3+63,5+52,2+55=198
Przy okazji chciałem życzyć wszystkim, żeby ten NOWY ROK był dużo dużo lepszy od poprzedniego!
SL na każdą pozycję to max 1% kapitału. Więc żeby wyzerować potrzeba przynajmniej 100 pozycji pod rząd na minus. A o takie coś bardzo trudno. Czas pokaże jak to będzie. Jeśli wyzeruje konto a będę trzymaj się ww reguł to będzie znak, że trzeba całkowicie zmienić podejście. Może jakieś szkolenia?
Doszedłem do wniosku, że będę tutaj umieszczać tylko stratne pozycje. Trochę dużo ich jest na dobę (10-15) i po prostu nie chce mi się tutaj wszystkich umieszczać. Ew. jak ktoś chce je zobaczyć to rzucę statmenty do jakiegoś publikatora wyników. Poniżej 3 sytuacje z których mam nadzieje wyciągnąć wnioski, często takie sytuacje mają miejsce w moim tradingu.