Poczujesz - poczujesz. Jednak demo to nie real i nawet małe kwoty dla kogoś kto nigdy nie grał real mogą dawać sporo emocji. Choć sam grałem długo na demo to z perspektywy czasu stwierdzam, że trzeba było wcześniej wejść w real.
Grałem już na realu i znam to uczucie. Teraz skupiam się na wymaksowaniu systemu.
Na 10-latkach USA tworzy się ładny pinbar. Przebił dłuuugim nosem opory z 21 listopada i 50% zniesienia ostatniego ruchu w górę. Jutro zobaczymy co z niego będzie.
(2) RISK MANAGEMENT
- nie liczy się R:R, liczy się skuteczność dążę do jak największej skuteczności;
Nie bede cie wyprowadzal z bledu, rynek to zrobi
jezeli ci sie chce to zapytaj ludzi madrzejszych od siebie czy takie podejscie jest aby na pewno dobre
RR jest wazne nawet przy duzej skutecznosci
i tak podejdziesz do tego krytycznie ale jezeli w gre wchodzi twoja przyszlosc to z czystej ciekawosci warto bylo by sie upewnic, jak nie znasz zadnego prawdziwego tradera (nie forumowego krzykacza) to odezwij sie na pw dam ci namiary, zapytasz sie i bedziemy wszyscy madrzejsci
Poczujesz - poczujesz. Jednak demo to nie real i nawet małe kwoty dla kogoś kto nigdy nie grał real mogą dawać sporo emocji. Choć sam grałem długo na demo to z perspektywy czasu stwierdzam, że trzeba było wcześniej wejść w real.
Grałem już na realu i znam to uczucie. Teraz skupiam się na wymaksowaniu systemu.
Na 10-latkach USA tworzy się ładny pinbar. Przebił dłuuugim nosem opory z 21 listopada i 50% zniesienia ostatniego ruchu w górę. Jutro zobaczymy co z niego będzie.
Problem z J16 jest taki ze wiekszosc ustawia zlecenia nad/pod slupkami a jest to czesto najmniej efektywne rozegranie i w dodatku szybkie ustawianie SL na breakeven prawie ze gwarantuje stopout w poczatkowej fazie transakcji. Zgodze sie z kolega wyzej... R:R jest tak samo istotny jak wysoka skutecznosc ale pewnie sam to z czasem rozkminisz.
A czy nie jest tak że ani RR ani skuteczność nie można rozpatrywać osobno czy są dobre czy własciwe.?
Czy raczej jest tak ze ważna jest relacja RR do skuteczności by była korzystna.?
Automatycznie zwiększając rr tracimy na skutecznosci.
Ktoś ma rr 0.9 ale skuteczność 65% - mało by zarabiać?
(2) RISK MANAGEMENT
- nie liczy się R:R, liczy się skuteczność dążę do jak największej skuteczności;
Nie bede cie wyprowadzal z bledu, rynek to zrobi
jezeli ci sie chce to zapytaj ludzi madrzejszych od siebie czy takie podejscie jest aby na pewno dobre
RR jest wazne nawet przy duzej skutecznosci
i tak podejdziesz do tego krytycznie ale jezeli w gre wchodzi twoja przyszlosc to z czystej ciekawosci warto bylo by sie upewnic, jak nie znasz zadnego prawdziwego tradera (nie forumowego krzykacza) to odezwij sie na pw dam ci namiary, zapytasz sie i bedziemy wszyscy madrzejsci
pozdrawiam
Nie wiem czy chcesz mi pojechać po ambicji mówiąc, że i tak podejdę do tego krytycznie czy po prostu tak uważasz, ale nie jestem typem człowieka, który wszystko krytykuje i uważa, że zawsze ma racje. Do wszystkiego staram się podejść obiektywnie i bardzo lubię jak ktoś mnie krytykuje, bo to rozwija. Wiem, że nic nie wiem i bardzo cenie sobie spojrzenie "innymi oczami".
Na tym etapie mojego życia "nie liczy się R:R, liczy się skuteczność dążę do jak największej skuteczności;" uważam za najlepsze możliwe rozwiązanie, jeśli rynek zweryfikuje tą tezę wszystko spoko. Nic nie stoi w miejscu, system trzeba rozwijać i ulepszać wraz ze zmieniającymi się warunkami i nabywanym doświadczeniem.
Moje podejście do R:R jest takie, że ok R:R ma sens, bo na przykład mając 70% skuteczności jeśli 7 na 10 transakcji daje minimalny profit, a 3 transakcje dają stratę 2% depo każda, to siłą rzeczy jestem na minusie. Ale nie trzymam się tego, że R:R ma mieć ustaloną wartość np. 1:2, czy 1:2131231123123123. Po prostu odpowiednio staram się zarządzać pozycją w zależności co się dzieje z ceną. Jeśli mam błąd w myśleniu to proszę, wytknijcie mi go.
Problem z J16 jest taki ze wiekszosc ustawia zlecenia nad/pod slupkami a jest to czesto najmniej efektywne rozegranie i w dodatku szybkie ustawianie SL na breakeven prawie ze gwarantuje stopout w poczatkowej fazie transakcji.
Na tym etapie sam tak robie. Mógłbyś rozwinąc temat, jakie masz do tego podejście?
ItsMarathonNotRace pisze:
Na tym etapie sam tak robie. Mógłbyś rozwinąc temat, jakie masz do tego podejście?
Generalnie proste. PA na wyzszych interwalach sugeruje kierunek ale czesto lepszym rozwiazaniem jest wejscie na wsparciu badz oporze podpierajac sie PA na nizszych interwalach. Wtedy masz momentum wyzszego interwalu po swojej stronie jak i ciasniejszego stopa co przeklada sie na wyzsze R:R.
Ok widze ze masz leb na karku sam dojdziesz do tego co chcialem ci przekazac i pewnie tak bedzie najefektywniej
Ucz sie systemu, zrob nim 200 zlecen a kiedy go opanujesz pamietaj o tym aby wchodzic w te pozycje ktore daja Tobie prawdopodobienstwo duzego zysku oraz niskiej straty
Mozna to nazwac milionami slow ale chodzi tylko o to zebys nie wchodzil we wszystkie sygnaly jakie generuje system a jedynie w te na ktorych mozesz najwiecej zarobic
bedziesz to wiedzial kiedy poznasz swoj system
pozdrawiam
Heh, wreszcie widzę to słowo 'PRAWDOPODOBIEŃSTWO". Wszyscy jak mantrę powtarzają R/R, R/R, R/R... najlepiej jak najwyższy oczywiście, a 3/1 to absolutne minimum i forexowy kanon. Jakoś nie często się zdarza przeczytać kogoś przedkładającego / rozumiejącego prawdopodobieństwo nad R/R, a to prosta matematyka, nic więcej. Kręci cię wysokie R/R - idź do kasyna na rulete, obstaw singla i się emocjonuj...36/1;)
Widziałem wiele sygnałów Day Tradingu z TG rzędu 100P i SL 20, bo jestesmy na linii, poziomie, szczycie, itp więc MUSI odbić / przebić, a R/R to marzenie, więc kiedy jak nie teraz. Wiele z tych sygnałów było nie popartych jakimkolwiek zastanowieniem się nad prawdopodobieństwem zaistnienia danego zdarzenia (być może autorzy w ogóle nie wiedzą że coś takiego istnieje i działa), a szkoda bo to wg mnie podstawa. Możesz mieć system generujący sygnały R/R 1/1 ze skutecznością 60% i jeśli będziesz się go trzymał nie przegrasz - matematyka na to nie pozwoli. (Uwzględniając adekwatne do tego zarządzanie kapitałem)
Brawo tez za podejście do nano lotów - co to za emocje? Wpłaciłem 50PLN, rynek jakoś nie idzie w moja stronę ale przecież kiedyś zawróci... A jak nie, to wpłacę koleje 50 i tym razem zagram inaczej, itp... Nie masz rezultatów na demo, to czemu masz je mieć na realu??? Jeśli wygrywasz na demo a przegrywasz w realu to przynajmniej wiesz dlaczego.
Jeden z userów tego forum ma podpis "rynek nagradza cierpliwych" i to wespół z dobrą strategią jest kluczem do sukcesu na FX.
Powodzenia.
Hej!
Dzięki wszystkim za feedback. Sporo mnie tu nie było, gdyż odkryłem genialny program forextester i to w niego się zagłębiałem. Jednak wracam do życia i zaczynam moją grę na demo. Poniżej wrzucam ulepszony o doświadczenie z forextestera post nr 1.
(1) CELE (krótkoterminowe)
- stały zysk przez 3 miesiące na demo;
- dokładna analiza wykresów z lat 2001-2013 instrumentów: EURUSD, NZDUSD, GBPUSD, USDJPY, XAUUSD przy pomocy forextestera, skupiam się na formacjach PA i jak najoptymalniejszym ich wykorzystaniu; przed przejściem na real chcę przeanalizować wszystkie pary na jakich będę grał, wg. zasady nie gram danym instrumentem na realu, jeśli nie przetestowałem go w okresie 2001-2013;
- nauczenie się wyłączenia emocji na czas gry i chłodnego podejścia do tematu - tylko logika;
- nauczenie się buddyjskiego podejścia do życia - przyszłość nie istnieje - jej jeszcze nie ma, przeszłość nie istnieje - jej już nie ma, jest tu i teraz - idealne do zaadaptowania na rynku; jeśli złapię się na wyobrażaniu sobie konsumpcji zysków, przewidywaniem przyszłości lub na żałowaniu czy podniecaniu tym co było w przeszłości - odpuszczam i staram się powrócić do stanu tu i teraz; biore to co daje mi rynek, nie to co myśli sobie moje ego;
- zaadaptowanie technik NLP w tradingu; ukończenie szkolenia Praktyk NLP;
(2) RISK MANAGEMENT
- ryzykuję 2-3% na transakcję w zależności od jakości setupu;
- biorę pod uwagę tylko trejdy na poziomie A i A+;
- minimalizuję ryzyko zamiast skupiać się na maksymalizacji zysków;
- gdy stracę 15% konta - zamykam wszystkie pozycje i przestaję grać póki nie zdam sobie sprawy gdzie zrobiłem błąd i jak go naprawić;
- "Szybko ucinaj straty, pozwól zyskom rosnąć.";
- "Okazje są jak autobusy, zawsze przyjedzie następny.";
- dążę do jak największej skuteczności;
- avoid risk, not seek it;
- "NEVER EVER LET A WINNER BECOME INTO LOSER".
(3) PSYCHOLOGIA
- to maraton, nie sprint jeden dobry trejd wcale nie jest powodem do radości, systematyczny zarobek jest;
- "Treat it like a business." forex to nie jest sposób na szybkie wzbogacenie się, nie oczekuję zysków teraz, rozwijam się, szkolę, zdobywam wiedzę i doświadczenie zyski przyjdą później;
- zdrowy rozsądek kieruję się logiką i zasadami, nie podniecam się chwilową sytuacją;
- "Do not look for reasons to trade, look for reasons not to trade";
- nie muszę cały czas robić transakcji, 2-3 dobre trejdy miesięcznie w zupełności wystarczą, to nie jest 9-5 job, że płacą mi za udawanie pracusia, tutaj liczy sie efekt, nie poświęcony czas;
- twarda jak kamień dyscyplina - jeśli poczuję, że moimi transakcjami kierują emocje odchodzę od komputera;
- "Be your own trader" - nie interesują mnie inni, nie interesuje mnie, że ktoś zarobił milionpieńcetstodziewieńcet na trejdzie, który uznałem za bardzo ryzykowny;
- "Focus on the process, not on the profits."
- "Logic wins, impulse kills."
- chcę zostać dobrym (dobrze zarabiającym traderem w ciągu 10 lat, wiem, że to nie jest sposób by od jutra jeździć czerwonym ferrari;
- nie wyobrażam sobie co mogę zrobić z kasą, którą zarobiłem/straciłem, pieniądze traktuję jako żetony do gry;
- "You can't win if you have to win."
(4) WALORY, KTÓRE OBSERWUJĘ (ze względu na TF'y mogę sobie pozwolić na taką ilość)
- EUR/USD;
- NZD/USD;
- GBP/USD;
- USD/JPY;
- AUD/USD;
- USD/CHF;
- USD/PLN;
- OIL CRUDE;
- GOLD (XAU/USD);
- SILVER (XAG/USD);
- SPX500;
- COPPER (XCU/USD);
- NASDAQ100;
- DE30 (DAX);
- JP255 (NIKKEI);
- US30 (DOWJONES);
- USB10Y (obligacje USA 10l);
- USB30Y.
(5) SYSTEM
- otwieram pozycję tylko na daily, wzwyż;
- posiłkuje się niższymi TFami dla big picture i szukania wejść / stopów;
- najpierw zwracam uwagę jaki jest trend, jakie są wydarzenia fundamentalne w bliskiej przyszłości;
- dość szybko ale i rozsądnie przechodzę na BE, zamykam pozycję stopniowo, w zależności od S/R;
- staram się przewidzieć wszystkie możliwe scenariusze i wybieram najbardziej prawdopodobny;
- jestem wybredny, nie biorę byle czego;
- trading is a probability game;
- anti-stop - gdy wywali SL i wiem, że to kwestia błędnego ustawienia, ustawiam stop-limit na tym samym poziomie;
- staram się przewidzieć sytuacje i zdać sobie sprawę dlaczego rynek się zachowuje tak a nie inaczej, jaki jest wewnętrzny sens pojawiających się świeczek;
- opieram się na ważnych miejscach: wsparcie, opór, fibonacci confluences, round numbers, linie trendu;
- zwracam uwagę na pullbacki - two attempts rule;
- szukam price action tylko w wyżej wymienionych miejscach + swing low/high;
- zwracam uwagę na patterny analizy technicznej (trójkąt, rgr, triple/double up/down);
- patterny PA (pinbar, dblhc, dbhlc, beob, buob, insider bar, two matching highs/lows broken);
(6) JOURNAL
- zapisuję wszystkie trejdy w journalu (wraz ze screenami):
* dlaczego wszedłem?
* kiedy chcę wyjść?
* dlaczego wyszedłem?
* podsumowanie
- co miesiąc robię rachunek sumienia;
- wstawiam też moje rozkminy / analizy;
(6) SPRAWY TECHNICZNE
- broker: OANDA;
- kapitał początkowy: 20000 USD (celowo gram "dużym" kapitałem nie kusi wtedy, żeby cały czas wchodzić w rynek).