Kontrakty terminowe - FUTURES - sens ich istnienia

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
ArtiumS
Bywalec
Bywalec

Kontrakty terminowe - FUTURES - sens ich istnienia

Nieprzeczytany post autor: ArtiumS »

Witam.

Na początku z żalem przyznaję, że zniknęły "czasówki", przez co po uzyskaniu na moje pytanie odpowiedzi, mogłoby ono polecieć od razu do kosza...

Mam do Was pytanie.

Jaki jest sens kontraktów terminowych? Nie mówię tutaj o tym, że np. jakaś linia lotnicza podpisuje kontrakt na kupno paliwa w przyszłym roku, tylko o tym, po co takie kontrakty są notowane na giełdach. Wracając do przykładu, przecież dostawca, tudzież pewnie jakiś szejk w turbanie :D sam zdecyduje po jakiej cenie sprzeda swoje czarne złoto a nie patrzy na to o ile wzrosła czy spadła ropa na CME czy Ice?

Przecież jak trader na giełdzie kupi jeden kontrakt na ropę, to nikt mu fizycznie tej ropy nie da.

Mam nadzieję, że ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów zechce to wytłumaczyć.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Re: Kontrakty terminowe - FUTURES - sens ich istnienia

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Takie kontrakty z założenia służyło do zabezpieczania się. Jesteś eksporterem. Sprzedajesz w Euro, pensje płacisz w złotówkach. Dajmy na to, że przy 4zł za Euro zarabiasz, ale przy 3,80 już tracisz. Dzięki kontraktom jestem w stanie się zabezpieczyć.

Albo karmisz świnie paszą, którą musisz sobie zakontraktować na cały rok, a świnie sprzedajesz dopiero za 10miesiecy. Za karmę płacisz w danej chwili, tyle, że opłacalność Twojej "produkcji" wieprzowiny wynosi 10zł za kilo. Cena wynosi w tej chwili np 12zł.Zamrażając sobie dzięki kontraktom tą cenę, czyli otwierając shorta równego Twojej produkcji dzielonej przez dźwignię masz praktycznie pewny zysk.

Właśnie po to stworzono kontrakty i dźwignię. W celu zabezpieczania się.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

ArtiumS
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ArtiumS »

Ok, ale to cały czas mówimy o nazwijmy to fizycznych kontraktach. Bo taki "hodowca" wieprzowiny nie kupuje kontraktów na giełdzie? A ja chcę wiedzieć, w jakim celu one są na giełdzie? Chyba, że to rozchodzi się o to, że jeśli wieprzowina jest czysto teoretycznie notowana po 12 zł / kg, to wtedy w rzeczywistości ja mogę taki kontrakt zawrzeć z odbiorcą po cenie giełdowej? Chyba, już rozumię :D Rzeźnik w takim razie powinien grać na long a odbiorca na short, jeśli w przyszłości zamierzają kupować kontrakty.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

ArtiumS pisze:Ok, ale to cały czas mówimy o nazwijmy to fizycznych kontraktach. Bo taki "hodowca" wieprzowiny nie kupuje kontraktów na giełdzie? A ja chcę wiedzieć, w jakim celu one są na giełdzie? Chyba, że to rozchodzi się o to, że jeśli wieprzowina jest czysto teoretycznie notowana po 12 zł / kg, to wtedy w rzeczywistości ja mogę taki kontrakt zawrzeć z odbiorcą po cenie giełdowej? Chyba, już rozumię :D Rzeźnik w takim razie powinien grać na long a odbiorca na short, jeśli w przyszłości zamierzają kupować kontrakty.
Właśnie Ty będąc hodowcą możesz na giełdzie się zabezpieczyć. Tak samo firma w Polsce produkująca powiedzmy meble, które sprzedaje na zachód, może sobie otworzyć rachunek u brokera FX i zabezpieczyć kurs.
Chodzi o to, że wirtualna giełda wraz z lewarem, miała służyć do zabezpieczenia fizycznych transakcji, które dochodzą często do skutku z opóźnieniem. Dzięki temu przedsiębiorca może wyeliminować zagrożenia, które mogą nastąpić w przyszłości i doprowadzić go, albo na skraj opłacalności, albo wręcz do bankructwa.

Kolejny przykład. Robisz biznes - kupujesz kopalnie złota. A co. Kopalnia nie cieszyła się zainteresowaniem bo koszty wydobycia są drogie. Ale akurat złoto podskoczyło. Policzyłeś - jak złoto utrzyma się na tym poziomie wychodzisz na zero po 2latach. Kupujesz tą nieużywaną kopalnię, inwestujesz. Złoto spada - a Ty zostajesz z długami.

Wystarczyło otworzyć kontrakt terminowy short na złoto w wysokości 2letniej produkcji złota / lewar żeby mieć pewność wyjścia na zero i korzystnej inwestycji. Kontrakt otworzyć nie giełdzie. Oczywiście tutaj nie rozpatrujemy skąd pieniądze i czy stać Cię na uzupełnianie depo z bieżącego wydobycia np.

Generalnie z założenia chodziło właśnie o to.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

ODPOWIEDZ