It's marathon, not race.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
ItsMarathonNotRace
Bywalec
Bywalec

It's marathon, not race.

Nieprzeczytany post autor: ItsMarathonNotRace »

Hej!

Od kilku lat interesuję się rynkami kapitałowymi (tradycyjnie najpierw GPW, potem futures, forex). Jednak było to zainteresowanie bardziej hobbystyczne, co by w towarzystwie wiedzą ekonomiczną zabłysnąć. Miałem spore zyski, także spore straty, na szczęście (a może nie szczęście?) mój drawdown nigdy nie wyniósł więcej niż 25% -> kiedy przegrywałem potrafiłem dać sobie spokój i mówiłem dość. Jednak zawsze wracałem ;-)

Wiem, że rynki kapitałowe dają ogromne możliwości i postanowiłem dać sobie szansę. Wiem też, że systematyczną, ciężką pracą w każdej dziedzinie można osiągnąć sukces.

Zakładam ten dziennik, aby usystematyzować swoją wiedzę, aby za pewien czas spojrzeć wstecz i zobaczyć co i jak się zmieniło, aby dostawać feedback od innych użytkowników, którzy mogą spojrzeć pod innym kątem na moje inwestycje.

Podstawą mojego systemu jest price action, a źródłem wiedzy jest wątek james16'a z forum forexfactory.com (POLECAM!)
Zaczynam na demo. Dopóki przez 3 miesiące z rzędu nie będę miał zysków na koniec miesiąca, dopóty nie przejdę na real. Wynika to z prostej implikacji. Nie potrafisz stale zarabiać na demo => nie potrafisz stale zarabiać na realu (nota bene w drugą stronę to nie działa :( ). [BTW. nie interesują mnie posty mówiące "grać na demo to tak jak pójść na dziwki, żeby się przytulić", mam czas, zdrowy rozsądek to podstawa]

Poniżej usystematyzowany opis mojego systemu.

(1) CELE (oczywiście jak to z celami bywa, na pewno będą zmieniać się w trakcie)
- stały zysk przez 3 miesiące na demo;
- wyrobienie odpowiednich nawyków i psychiki;
- doświadczenie w rozpoznawaniu patternów (opisanych niżej);
- nauczenie się i wprowadzenie w życie metod z wątku james16 (dopóki nie osiągnę biegłości w tych metodach, dopóty nie próbuję innych systemów -> nie ma co zaprzątać sobie głowy masą informacji);
- przerobienie całego wątku james16 i filmików z james16 group;
- zostanie stale zarabiającym traderem w ciągu 10 lat.

(2) RISK MANAGEMENT
- nie liczy się R:R, liczy się skuteczność -> dążę do jak największej skuteczności;
- gram tylko najlepsze trejdy (A i A+) inne staram się filtrować;
- minimalizuję ryzyko zamiast skupiać się tylko na maksymalizacji zysków;
- nie ryzykuję więcej niż 2% konta w jednej transakcji;
- gdy stracę 15% konta - przestaję grać dopóki nie zdam sobie sprawy (zdać sobie sprawę, a wiedzieć to 2 różne rzeczy) co zjebałem;
- jeśli nie jestem prawie pewny -> nie gram;
- "Szybko ucinaj straty, pozwól zyskom rosnąć";
- "Okazje są jak autobusy, zawsze przyjedzie następny".

(3) PSYCHOLOGIA
- to maraton, nie sprint -> jeden dobry trejd wcale nie jest powodem do radości, systematyczny zarobek jest;
- "Treat it like a business." -> forex to nie jest sposób na szybkie wzbogacenie się, nie oczekuję zysków teraz, rozwijam się, szkolę, zdobywam wiedzę i doświadczenie -> zyski przyjdą później;
- zdrowy rozsądek -> kieruję się logiką i zasadami, nie podniecam się chwilową sytuacją;
- "Do not look for reasons to trade, look for reasons not to trade";
- nie muszę cały czas robić transakcji, 2-3 dobre trejdy miesięcznie w zupełności wystarczą, to nie jest 9-5 job, że płacą mi za udawanie pracusia, tutaj liczy sie efekt, nie poświęcony czas;
- twarda jak kamień dyscyplina - jeśli poczuję, że moimi transakcjami kierują emocje -> odchodzę od komputera;
- "Be your own trader" - nie interesują mnie inni, nie interesuje mnie, że ktoś zarobił milionpieńcetstodziewieńcet na trejdzie, który uznałem za bardzo ryzykowny;
- "Focus on the process, not on the profits."
- "Logic wins, impulse kills."
- chcę zostać dobrym (dobrze zarabiającym ;)) traderem w ciągu 10 lat, wiem, że to nie jest sposób by od jutra jeździć czerwonym ferrari;
- nie wyobrażam sobie co mogę zrobić z kasą, którą zarobiłem/straciłem, pieniądze traktuję jako żetony do gry.

(4) WALORY, KTÓRE OBSERWUJĘ (ze względu na TF'y mogę sobie pozwolić na taką ilość)
- EUR/USD;
- NZD/USD;
- GBP/USD;
- USD/JPY;
- AUD/USD;
- USD/CHF;
- USD/PLN;
- OIL CRUDE;
- GOLD (XAU/USD);
- SPX500;
- COPPER (XCU/USD);
- NASDAQ100;
- DE30 (DAX);
- JP255 (NIKKEI);
- USB10Y (obligacje USA 10l).

(5) SYSTEM
- gram tylko na daily i weekly;
- handluję z trendem, nie przeciwko;
- prostota;
- nie pozwalam zyskom przerodzić się w stratę (dość szybko ustawiam BE, rozsądnie zarządzam pozycją);
- price action;
- fundamenty z bloomberga;
- nie wchodzę gdy zobaczę formację, czekam na potwierdzenie ("one key observation of price action traders is that the market often revisits price levels where its reversed or consollidated" - wikipedia);
- take profits increasingly.

(6) JOURNAL
- zapisuję wszystkie trejdy w journalu (wraz ze screenami):
* dlaczego wszedłem?
* kiedy chcę wyjść?
* dlaczego wyszedłem?
* podsumowanie
- co miesiąc robię rachunek sumienia;
- jakiekolwiek zmiany w systemie wpisuję w pierwszym poście.

(7) ZASADY WEJŚCIA
1. sprawdzam trend;
2. szukam patternów, confluences (nie wiem jak to przetłumaczyć ładnie :P);
3. oceniam trade, ryzyko;
4. oceniam możliwości wejścia / wyjścia;
5. obliczam pozycję, wchodzę.

(8) PATTERNY I NARZĘDZIA
- wsparcia i opory (podstawa!);
- fibonacci (pomocnik);
- pinbary;
- inside bary;
- linie trendu;
- luki;
- pivot zones;
- dblhc (double low high close) / dbhlc (double high low close);
- beovb (bearish outside vertical bar) / buovb (bullish outside vertical bar);
- moving averages (pomocnik).

(9) INNE RZECZY, NA KTÓRE ZWRACAM UWAGĘ
- momentum;
- breakouts;
- space;
- popularne formacje analizy technicznej (np. H&S).

(10) SPRAWY TECHNICZNE
- broker: OANDA;
- kapitał początkowy: 50000 USD (celowo gram "dużym" kapitałem -> nie kusi wtedy, żeby cały czas wchodzić w rynek).

(11) DZIEDZINY, KTÓRE CHCĘ ZGŁĘBIĆ NA OCENĘ CELUJĄCĄ
- wymienione już patterny;
- metoda jamesa16;
- zarządzanie pozycją;
- doświadczenie w znajdowaniu tylko najlepszych trejdów;
- psychologia;
- price action w ogólności.

Życzę sobie i Wam powodzenia!
Każde słowo krytyki/uznania będzie dla mnie cenne.

JEDZIEMY!

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Re: It's marathon, not race.

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

Zapowiada sie interesujacy dziennik. Zycze powodzenia i konsekwencji w trzymaniu sie planu.

Greenhaze

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: peter_r »

Hej, do 3) bym dodał
działać w swoim najlepszym interesie
obiektywnie patrzeć na rynek
oczekiwać dobrych rezultatów

Ogólnie psychologia to ..ciężki temat :D

Ciekawi mnie jak "- gram tylko najlepsze trejdy (A i A+) inne staram się filtrować;" filtrujesz trejdy? (wzrokowo wiem o co biega, masz jakieś zasady w tej kwestii?). Jak masz zamiar wykorzystać fundamenty? Umiesz je interpretować?

Powodzenia, sam pewnie wrócę do filmików jamesa16 nie raz :)

Awatar użytkownika
mryko
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mryko »

A nie lepiej będzie jak od razu przejdziesz na rachunek real? Znajdź broka z nanolotami, będziesz oswajał emocje z realnymi środkami...
Sky is the limit

ItsMarathonNotRace
Bywalec
Bywalec

@mryko
Twierdzisz, że grając drobniakami poczuję emocje? Emocje są kiedy ryzykujesz przynajmniej kasę, za którą utrzymasz rodzinę przez miesiąc, albo kasę na wakacje. Granie nanolotami uczy tylko złych nawyków, co z tego, że zarobię 10% od 200$ bilety do teatru dla dwóch osób kosztują więcej, natomiast 10% od wyższych kwot dla mnie jest genialnym wynikiem biorąc pod uwagę fakt, że lokata daje ~5% rdr. Grając małym kapitałem, aż samo się prosi żeby go szybko mnożyć, a co za tym idzie podejmować większe ryzyko i dokonywać więcej transakcji. Mając konkretny kapitał nie chcesz tracić, bo wiesz, że musiałbyś poświęcić n godzin na odrobienie go w 9-5 job, a to jest właśnie mój system - celuję w wysoką skuteczność.

@peter_r
"Ciekawi mnie jak "- gram tylko najlepsze trejdy (A i A+) inne staram się filtrować;" filtrujesz trejdy? (wzrokowo wiem o co biega, masz jakieś zasady w tej kwestii?)"
Robię to tylko na podstawie doświadczenia. Po jakimś czasie można sobie wyrobić wewnętrzny głos mówiący, że coś ma duże prawdopodobieństwo powodzenia, a coś nie. Np. nakładanie się kilku poziomów fibonacciego + ładny pinbar + pivot zone + blablabla jest na pewno lepsze niż sam fibonacci + przeciętny pinbar.
Jak masz zamiar wykorzystać fundamenty? Umiesz je interpretować?
Dzięki TF'om na których gram nie ma z tym problemu. Często zdarzają się sytuacje jak wysokie prawdopodobieństwo drukowania przez FED, trzęsienie ziemi w Japonii, reklamy funduszy inwestycyjnych i głosy ludzi wokół "kupuj akcje! kupuj akcje!". Takie rzeczy warto mieć na uwadze, natomiast na jakieś mniejsze dane jak wskaźniki bezrobocia krótkoterminowe etc. nie zwracam uwagi - szkoda czasu.
działać w swoim najlepszym interesie
Cenna rada, ale ciągle mam to na uwadze. Nikt się nie zajmuje forexem, żeby działać w nie swoim interesie.
oczekiwać dobrych rezultatów
To też wydaje się oczywiste ;) Ale dzięki za feedback!

Awatar użytkownika
mryko
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mryko »

Suma sumarum nie wiem czy się ze mną zgodzisz, ale kluczową kwestią jest dyscyplina i trzymanie się planu(zasad), jeśli uda się to wdrożyć i choćby się paliło i waliło przestrzegać kanonu sukces jest już na wyciągnięcie ręki.
Sky is the limit

ItsMarathonNotRace
Bywalec
Bywalec

mryko pisze:Suma sumarum nie wiem czy się ze mną zgodzisz, ale kluczową kwestią jest dyscyplina i trzymanie się planu(zasad), jeśli uda się to wdrożyć i choćby się paliło i waliło przestrzegać kanonu sukces jest już na wyciągnięcie ręki.
Zgadzam się w 100%, taki jest główny cel dziennika :wink:

Awatar użytkownika
SzykownyJac
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: SzykownyJac »

Podstawą mojego systemu jest price action, a źródłem wiedzy jest wątek james16'a
polecam http://forex-nawigator.biz/forum/price- ... 12851.html

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

SzykownyJac pisze:
Podstawą mojego systemu jest price action, a źródłem wiedzy jest wątek james16'a
polecam http://forex-nawigator.biz/forum/price- ... 12851.html
Tak w ogole to co sie dzieje z Asmodeusem?
Ostatnio zmieniony 12 gru 2012, 18:23 przez ZielonaMgielka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Twierdzisz, że grając drobniakami poczuję emocje?
Poczujesz - poczujesz. Jednak demo to nie real i nawet małe kwoty dla kogoś kto nigdy nie grał real mogą dawać sporo emocji. Choć sam grałem długo na demo to z perspektywy czasu stwierdzam, że trzeba było wcześniej wejść w real.

:)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

ODPOWIEDZ