Strategie - Statementy / MyFxBook / MT4i etc.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
jak_zyc
Gaduła
Gaduła

Re: Strategie - Statementy / MyFxBook / MT4i etc.

Nieprzeczytany post autor: jak_zyc »

EasyComeEasyGo pisze:Rozumiem, że rynek bardzo cie skrzywdził. Przykro mi.
Chyba ciebie skrzywdził skoro się rzucasz na ostatnią deskę ratunku żeby ktoś ci dał sposób na fx - typowe polactwo!! dać za darmo, a samemu to nic nie robić.
Wygranym nie jest ten, kto zgarnia pule najczęściej, wygrany to taki, kto zgarnia najwięcej pieniędzy!

expedient warzywniaka

Nieprzeczytany post autor: expedient warzywniaka »

jak_zyc pisze:
EasyComeEasyGo pisze:Rozumiem, że rynek bardzo cie skrzywdził. Przykro mi.
Chyba ciebie skrzywdził skoro się rzucasz na ostatnią deskę ratunku żeby ktoś ci dał sposób na fx - typowe polactwo!! dać za darmo, a samemu to nic nie robić.
polactwo to Ty właśnie kolego pokazałeś
żyj i daj żyć
jak się nie podoba to nie czytaj, nie postuj

expedient warzywniaka

EasyComeEasyGo pisze:Jeżeli posiadasz swoją własną strategię, którą grasz i osiągasz wyniki to lepiej jej nie zdradzaj bo dodatkowe 50 lotów na rynku w tych samych momentach może zniszczyć Twoją strategię:) - ironia.
I o to właśnie chodzi. Chyba, że ktoś ma przekonanie, że to forum czyta cały świat i wszyscy akurat w tym samym momencie zaczną grać tą samą strategią. Wtedy dopiero to nie miałoby sensu. W jedności siła.

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

To prawda, że nic by się nie stało w skali globalnej z rynkiem. Chodzi o to, że nie da się tak po prostu dać gotowca :) Pytanie w temacie jest czy istnieją takie systematyczne strategie no i ja bynajmniej chcę jedynie pokazać, że są i tym samym dać nutkę nadziei osobom, które dopiero zaczynają, żeby się nie poddawały bo wiem jak bardzo męczącą drogę sam przeszedłem :) Wskazówki są już na tym forum.

expedient warzywniaka

Droga od wskazówek do skutecznej strategii jest bardzo żmudna. Problemy zaczynają się i kończą w głowie.
Fajny topik. Zainspirował mnie do postawienia stopki.

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

A to co masz w stopce to jest gra jakiegoś automatu ? Moja strategia aktualnie przymierza się do kilku pozycji krótkich na EU. Ważne jest jednak to, żeby wybicie nastąpiło o odpowiednim czasie. Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem analizy czasu niech sobie najpierw zobaczy wykres ATR 10cio dniowego na H1 dla przykładu. Od razu widać, że uczestnicy rynku nie mogą być obecni na nim non-stop :)... Zastanawiając się nad tym tematem doszedłem do wniosku, że skoro dane historyczne to niedaleka przeszłość w której automaty nie grały dużej roli to siłą rzeczy wszystko co umysły traderów wniosły na wykres jest teraz rozkładane na czynniki pierwsze przez algorytmy. Wydaje mi się, że automaty będą mogły jedynie odtwarzać przeszłe zachowania rynku, ale nie uda im się wykreować własnego świata.

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Minęło kilka miesięcy i wynik gry mojego portfolio jest na plusie. http://www.myfxbook.com/members/rayzeel/test/436030

Wniosek z tego taki, że handel czystymi, mechanicznymi sygnałami może przynosić stabilny zysk. Oczywiście nie jest to szczyt marzeń, ale też nie jest najgorzej. W międzyczasie dołożyłem dodatkową strategię do portfolio także łącznie jest ich 4 w tym momencie. Gdyby podobne wyniki utrzymały się do końca roku to można liczyć na około 80% (procent składany) przy DD rzędu 20% max. Zobaczymy jak to będzie. Pozdrawiam.

EasyComeEasyGo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: EasyComeEasyGo »

Temat umarł wiec odświeżam.

W międzyczasie inwestuję w kilka nowych PAMMów i kilka dopiero co tworzonych.
Próbuję uzyskać hasła inwestorskie aby podpiąć do myfxbook i udostępnić co ciekawsze wyniki. Niestety trochę z tym problemu jest gdyż zarządzający nie chcą udostępniać haseł inwestorskich.

Co ciekawe system oparty na martingale, z którego korzystałem jest na tyle ciekawie monitorowany przez zarządzającego, że faktycznie nieźle sobie radzi w potencjalnie groźnych sytuacjach. Jak narazie nie przekroczony DD 13%. Ryzyko znane i zaakceptowane (100%) więc nie mam powodów do marudzenia. Przy wypłatach co miesiąc już zabezpieczyłem część kapitału.

Zauważyłem ,że wiele PAMMów z których korzystam, a które były głównym źródłem moich profitów cierpią teraz z powodu zbyt krótkich ruchów na EURUSD. Rynek pewnie tak długo nie wytrzyma i doczekam się czegoś w czerwcu.
Mimo wszystko cieszy mnie, ze mimo serii strat trwającej już prawie 2 miesiące dalej strata jest akceptowalna i oscyluje w graniach 15%. Ilość stratnych pozycji naprawdę spora co stanowi plus dla tych PAMMów i cieszy mnie, że na nie postawiłem.

http://www.myfxbook.com/members/EasyCom ... set/437213 - wspomniany system martingale (100% ryzyka)

Do rayzeel

Widzę ten sam problem dotyczy Ciebie i Twojego EA.
Planujesz wprowadzić jakieś zmiany aby lepiej ciąć straty?

Ahmed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ahmed »

Witam, ja mam coś takiego. System od listopada chodzi na realu. Coś tam zarabia. Oczywiście chciałbym żeby robił 50% miesięcznie ale ważne że ciągle na +

http://www.myfxbook.com/members/Ahmedfx ... eal/427905
Cenka opada

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Moim zdaniem straty cięte są aż za dobrze :D... Problem jest w tym, że dodałem do portfela strategię, która kompletnie nie radzi sobie w okresie poza testowym (jak widać). Dodatkowo nie stosuję tutaj ponownych reoptymalizacji. Mimo to dalej będę trzymał tą platformę na vpsie i obserwował wyniki.

Ze zmian to chciałbym wprowadzić automatyczny proces walk forward dla strategii w formie budowanego portfolio na kolejne okresy. Mam już zbudowaną platformę, która wykonuje mi takie testy, a system do egzekucji algorytmów mam w planach :) W pojedynkę to dużo roboty przy ograniczonym czasie. Nie mniej jak będę miał coś ciekawego do zaprezentowania to dam znać. Również powoli przechodzę na systemy działające na interwałach h4 d1

Na chwilę obecną eksperyment nie zachęca do inwestowania w te automaty niestety ... Nic nie dało to, że w testach radzą sobie rewelacyjnie na danych od 2001 roku i są w miarę prostymi konstrukcjami. Mają jednak kilka punktów zapalnych, które jak widać wychodzą w praniu. Na szczęście wyniki testów mnie nie zaślepiają i polecam każdemu obiektywnie oceniać szanse i zagrożenia, a o automatach trochę poczytać ;)
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ