Dobra Decyzja. Ktoś kiedyś na tym forum porównał Forex do własnego Biznesu. Pytanie Ile można dokładać do własnego Biznesu - pół roku? rok ? dwa? trzy? Nawet miliarder Leszek Czarnecki położył kilkanaście biznesów tyle tylko że podjął decyzje w odpowiednim momencie i nie czekał aż straty się powiększą nie dał się też namówić na rady pseudo doradców w stylu "Tyle czasu na to poświęciłeś i teraz odchodzisz z niczym" albo "Składasz Broń" jak to możliwe. Kiedyś trzeba ocenić sprawę obiektywnie i podjąć męską decyzję. Tym bardziej, że jak sam napisałeś masz alternatywę.MohSETH pisze:Panie i Panowie. Mówię Pas.
Odpuścić sobie?
Re: Odpuścić sobie?
jeżeli będziesz siedział w jednym miejscu nigdy nie dostaniesz zysku! próbować można, ale takie coś to co ty, warto testować każdego i najlepiej robić tak jak ktoś kto ma zysk, na kocią łapę to nic nie wyjdzie/
Re:
Ha, to jest to. Nie myslec o pieniadzach tylko o dobrym graniu.jasonbourne pisze:Podstawowy błąd czyli niepoprawny punkt koncentracji.MohSETH pisze:Chciałbym dorobić się bardzo szybko i dlatego zajmuję wysokie pozycje.Trudno zarabiać na giełdzie, jeżeli myśli się cały czas o pieniądzach. A emocje pewnie aż się gotują.
Wypowiadają się tutaj osoby grające w pokera, na pewno znają powiedzenie:
"Najlepsi pokerzyści nie myślą o pieniądzach. "
Na giełdzie jest podobnie.

Liczby są bezwzględne. Jeżeli np. 5% zarabia to musisz być lepszy od tych 95%. Na 100 osób musisz znaleźć się w pierwszej piątce. Za 6 miejsce nic nie dostaniesz. Wniosek z tego prosty: trzeba zapierniczać i sie nie poddawać, chociaż nie powiem że po 6 latach ostrego trejdowania bez efektu zadałbym sobie to samo pytanie co MohSETH- czy warto to ciągnąć dalej.
To nie jest pytanie czy warto, tylko jakim kosztem to się dalej odbywa. A z biegiem czasu koszt to nie tylko pieniądz, ale czas, relacje z innymi ludźmi, nerwy, zdrowie, rytm dnia i długo jeszcze by wymieniać. Dlatego też nie warto słuchać w tym względzie innych, tylko samemu zastanowić się nad kosztami.
Jeśli czegoś nie możesz albo Ci się nie chce - obejrzyj to koniecznie.....
Przeczytaj opis zanim zaczniesz:
http://www.youtube.com/watch?v=l6-bGtW83vA
Przeczytaj opis zanim zaczniesz:
http://www.youtube.com/watch?v=l6-bGtW83vA
ja mam podobnie mieszane uczucia, na demo udawało mi się wyjść na plus ale demo tak się ma do reala jak komputerowa strzelanka do prawdziwej walki, po 3 tygodniach reala margin call
cóż, stałem się kolejnym dawcą kapitału, nie wiem na co liczyłem.. teoretycznie można szybko i ładnie zarobić ale w praktyce jest znacznie trudniej, przypomina mi się powiedzenie starego hazardzisty "wygrać możesz, przegrać musisz"
cóż wracam do demo i do zgłębiania psychologicznych aspektów spekulacji na FX bo tu jest chyba pies pogrzebany

cóż, stałem się kolejnym dawcą kapitału, nie wiem na co liczyłem.. teoretycznie można szybko i ładnie zarobić ale w praktyce jest znacznie trudniej, przypomina mi się powiedzenie starego hazardzisty "wygrać możesz, przegrać musisz"
cóż wracam do demo i do zgłębiania psychologicznych aspektów spekulacji na FX bo tu jest chyba pies pogrzebany
Problem początkujących polega na tym że widzą ogromy wręcz gigantyczny potencjał na FX. Patrzysz na lewa stronę wykresu, widzisz jak ładnie cena idzie raz w dół raz w górę i myślisz sobie ile byś zarobił kasy na każdym swingu. Ale mało kto przed wpłaceniem pierwszego depozytu zada sobie pytanie "Czy potrafię ten potencjał wykorzystać?"
Olej wszystko! Gap się w wykres aż zrozumiesz po co się na niego tyle gapiłeś.
i właśnie dlatego FX może liczyć na stały dopływ nowych leszczy ;-)