DM BZWBK - model ECN
- InvestoronlineFX
- Gaduła
Re: DM BZWBK - model ECN
Witam,
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Skontaktowałem się z kilkoma bankami, które dostarczają nam płynność. Rynki w piątek podobnie jak w każdy inny dzień zamykają się o 17:00 czasu NY czyli o 23:00 czasu polskiego (godz: 00:00 w Mt4). Spready na wszystkich parach walutowych w związku ze specyfiką rynków rozszerzają się na w przedziale -3min do +15 minut po zamknięciu rynków. Sytuacja stabilizuje się około godziny 00:30. Sprawę spreadów, o których Pan wspomniał już badamy w trybie pilnym, tak żeby sytuacja przed kolejnym piątkiem się nie powtórzyła.
Dziękuję i Pozdrawiam,
AK.
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Skontaktowałem się z kilkoma bankami, które dostarczają nam płynność. Rynki w piątek podobnie jak w każdy inny dzień zamykają się o 17:00 czasu NY czyli o 23:00 czasu polskiego (godz: 00:00 w Mt4). Spready na wszystkich parach walutowych w związku ze specyfiką rynków rozszerzają się na w przedziale -3min do +15 minut po zamknięciu rynków. Sytuacja stabilizuje się około godziny 00:30. Sprawę spreadów, o których Pan wspomniał już badamy w trybie pilnym, tak żeby sytuacja przed kolejnym piątkiem się nie powtórzyła.
Dziękuję i Pozdrawiam,
AK.
Zespół Forex
Dom Maklerski BZ WBK
Dom Maklerski BZ WBK
Bardzo się cieszę że pomału banki w Polsce wypełniają swoją jedną z podstawowych funkcji...// tak na oko to jedna z jednej czwartej z swoich funkcji bankowej ..
Pozdrawiam.
PS. pochwała poszła za zrozumienie tego tematu przez naszych bankowców i zachęta do dalszej poważnej działalności bankowej w Polsce oraz wykonywaniu swojej jednej z fundamentalnych obowiązków bankowych..
Pozdrawiam.
PS. pochwała poszła za zrozumienie tego tematu przez naszych bankowców i zachęta do dalszej poważnej działalności bankowej w Polsce oraz wykonywaniu swojej jednej z fundamentalnych obowiązków bankowych..
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
jak długo zajmuje wypłata środków z rachunku? czy prowadzicie rachunki walutowe?
- InvestoronlineFX
- Gaduła
Witam,
Dyspozycje przeksięgowania środków składa się w aplikacji "investor online" z rejestru FOREX na rachunek maklerski. Pracownicy przeksięgowują te środki w godzinach 8-18 (kwestia kilku minut od przyjęcia dyspozycji) Z rachunku Maklerskiego przelew do BZWBK do godziny 18 realizowany jest tego samego dnia, zaś do innego banku tak jak są sesje ELIXIR - standard bankowy (polecenia wysłane do 13:00 wychodzą jeszcze tego samego dnia, po 13:00 prawdopodobnie następnego dnia).
Pozdrawiam
Dyspozycje przeksięgowania środków składa się w aplikacji "investor online" z rejestru FOREX na rachunek maklerski. Pracownicy przeksięgowują te środki w godzinach 8-18 (kwestia kilku minut od przyjęcia dyspozycji) Z rachunku Maklerskiego przelew do BZWBK do godziny 18 realizowany jest tego samego dnia, zaś do innego banku tak jak są sesje ELIXIR - standard bankowy (polecenia wysłane do 13:00 wychodzą jeszcze tego samego dnia, po 13:00 prawdopodobnie następnego dnia).
Pozdrawiam
Zespół Forex
Dom Maklerski BZ WBK
Dom Maklerski BZ WBK
dodaj przecinek bo kwotownie jes inne jesli widzisz spread np 80 na USD.PLN dodaj tam przecinek i wyjdzie CI 8 pipsa kukaj na kwotowania nie wprogeamem a Nowe zlecenie i sprawdz w kwotowniu jaka jest roznica miedzy BUY a SELLhouk pisze:Witam. Pytanie do przedstawiciela BZWBK:
Przez ostatni tydzień badałem wysokość spredu na poszczególnych parach specjalnym programem, żeby sprawdzić dokładnie kiedy i o jakie wartości jest rozszerzany. Na niektórych parach spred (w piątek pod koniec notowań) rozszerza się do absurdalnych, ogromnych rozmiarów. Myślę, że nie jest to wynikiem błędu programu, proszę o ewentualne potwierdzenie lub zaprzeczenie. Co dziwne nie dzieje się tak tylko na egzotycznych parach ale np. CADCHF w piątek (23listopada) o godzinie 23.45 czasu brokera, czyli w ostatnich 15 minutach notowań miał spred rozszerzony do 99 pipsów!!! (dokładnie 988 punktów). Podobna sytuacja miała miejsce w przypadku AUDCHF, CHFJPY,GBPCHF, USDCHF (tutaj max spred 49 pipsów!) i EURNZD (max 46pipsy).
Czy sytuacja taka jest "normalna" w BZWBK żeby aż tak rozszerzać spredy czy był to jednorazowy incydent?
Myślę, że jest to bardzo ważna sprawa bo w przypadku pary CADCHF jeśli ktoś miał do swojego poziomu SL np. 40 pipsów; stwierdził, że zostawia otwartą transakcję na wekend i że do jego poziomu SL jest jeszcze daleko (nawet po rozszerzeniu spredu) to po zwiększeniu spredu do 99 pipsów na koniec notowań "urwało" mu SL
Czy można gdzieś znaleźć informację jakiego maksymalnego spredu można spodziewać się na poszczególnych parach żeby ewentualnie zabezpieczyć się przed przypadkowym złapaniem SL?
Pzdr
z tego c owiem mialo to byc zmienine na platformie
np teraz mam w programie 153 spread na USD PLN to jest 15,6 pipsa ale tutaj to noram jest
wimozna wiedziec jaki programem sprawdzales bo poprawnie widac jak masz ustawiony Inwestor Online kalkulator a np jak mam induktor do Pivota ktory pokazuje procz zniesien to swap spready to tak mi wyswietla bez przecina
Wszystko sprawdziłem jak trzeba; wiem jaka jest różnica między punktem a pipsem W bzwbk wszystkie pary kwotowane są z dokładnością do jednego punktu. I tak jak pisałem wcześniej np. Cadchf miał maksymalny spred 988 punktów, czyli dokładnie 98,8 pipsa. Podobnie pozostałe pary, o których wspominałem.Nowy123 pisze:
dodaj przecinek bo kwotownie jes inne jesli widzisz spread np 80 na USD.PLN dodaj tam przecinek i wyjdzie CI 8 pipsa kukaj na kwotowania nie wprogeamem a Nowe zlecenie i sprawdz w kwotowniu jaka jest roznica miedzy BUY a SELL
np teraz mam w programie 153 spread na USD PLN to jest 15,6 pipsa ale tutaj to noram jest
wimozna wiedziec jaki programem sprawdzales bo poprawnie widac jak masz ustawiony Inwestor Online kalkulator a np jak mam induktor do Pivota ktory pokazuje procz zniesien to swap spready to tak mi wyswietla bez przecina
Wczoraj też działy się "cuda" ze spredem na niektórych parach. Potem dokładnie opiszę o co chodzi.
Program nazywa się IND_Monitoring-Spread, pokazuje spred maksymalny, średni i minimalny w danym okresie czasowym.
Pzdr
"Piramidowanie" jeśli rozumiemy to pojęcie jako uśrednianie strat,czy zwiększanie pozycji zyskownych, poprzez zawieranie kolejnych pozycji w jednym obranym kierunku, to jest to w naturalny sposób możliwe. Jako Trader nie jestem zwoleninkiem tej metody, szczególnie w początkowym okresie poznawania rynku Forex i swoich ograniczeń. Często uśredniane straty wykorzystują inwestorzy na rynku w trendzie bocznym. Prowadzi to do złudzenia, iż można wyjść ze straty na pierwszej pozycji obronną ręką. Po kilkukrotnym wyjściu z "opresji" nabiera się zbytniej pewności siebie, po czym przychodzi trend niekorzystny dla wszystkich pozycji i następuje duża utrata kapitału. Z kolei piramidowanie (dobieranie) do pozycji zyskownych często jest trudne pod kontem własnych emocji. Nowo otwierana pozycja może chwilowo przynosić stratę, co zmniejsza podwójnie(lub wielokrotnie - w zależności od ilości pozycji) osiągnięte maksimum zysku. Oczywiście idealnym przykładem było by tu dobieranie pozycji w trendzie na korektach.InvestoronlineFX pisze:Nowy123 pisze:Pytanie odnosnie piramidowania pozycji jest to mozliwe czy na to brokre pozwala ? bo w/w temat cfd nie bede juz powtarzal kolegi tez czekam na wproadzenie tych opcji maja tego samego dostawce wlut co Alior a tam CFD maja
Pozdrawiam,
AK
wszystko wiem troche juz jestem na tym rynku pytam bo nie ktorzy uwzgledniaja jedynie zaksiegowane zyski
kiedy Panstwo sie spodziwacie wprowadzenia innych instrumentow z tego co wiem ALior Bank ma tego same dostawce co do walut a co do cfd korzystaja z GFT
-- Dodano: wt 27-11-2012, 20:02 --
aha to kukne ja na tych parach nie gralem jedynie hag na USD CHIFhouk pisze:Wszystko sprawdziłem jak trzeba; wiem jaka jest różnica między punktem a pipsem W bzwbk wszystkie pary kwotowane są z dokładnością do jednego punktu. I tak jak pisałem wcześniej np. Cadchf miał maksymalny spred 988 punktów, czyli dokładnie 98,8 pipsa. Podobnie pozostałe pary, o których wspominałem.Nowy123 pisze:
dodaj przecinek bo kwotownie jes inne jesli widzisz spread np 80 na USD.PLN dodaj tam przecinek i wyjdzie CI 8 pipsa kukaj na kwotowania nie wprogeamem a Nowe zlecenie i sprawdz w kwotowniu jaka jest roznica miedzy BUY a SELL
Wczoraj też działy się "cuda" ze spredem na niektórych parach. Potem dokładnie opiszę o co chodzi.
Program nazywa się IND_Monitoring-Spread, pokazuje spred maksymalny, średni i minimalny w danym okresie czasowym.
Pzdr
houk pisze:Wszystko sprawdziłem jak trzeba; wiem jaka jest różnica między punktem a pipsem W bzwbk wszystkie pary kwotowane są z dokładnością do jednego punktu. I tak jak pisałem wcześniej np. Cadchf miał maksymalny spred 988 punktów, czyli dokładnie 98,8 pipsa. Podobnie pozostałe pary, o których wspominałem.Nowy123 pisze:
Pzdr
Witam.
Jako dobry przykład wklejam poniżej notowania 15M cadchf z bzwbk. Zaznaczona świeczka ma 78 pipsów długości. W okolicy godz 0.00 kiedy była ta świeczka spred został rozszerzony do ogromnych rozmiarów: ponad 700 punktów, czyli 70 pipsów!!!. Dla porównania notowania z fxpro, gdzie świeczka z tej samej godziny wygląda normalnie.
Zauważyłem, że takich kwiatków jest dużo na różnych parach, nie jest to jednostkowy przypadek, niestety. Np w tych samych godzinach na EURNZD spred rozrzerzyli do ok. 40pipsów

Nie muszę chyba tłumaczyć, że w sytuacjach takich jak opisane nie da się normalnie zawierać transakcji i dyskwalifikuje to brokera.
Ciekawe co na to przedtawiciel BZ WBK.
Pzdr
PS. To samo na Demo i Live
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- InvestoronlineFX
- Gaduła
Witam,
Rynek walutowy wygląda niepozornie ale za każdą transakcją uruchamia się łańcuch wydarzeń, które odbywają się w przeciągu milisekund. Podobnie jak wszędzie systemy (nie tylko technologia) mogą płatać niespodzianki. W 99,9% transakcji/kwotowań mamy pełną zgodność. Nie boję się powiedzieć, iż 100% byłoby to perpetum mobile - w związku z czym takie "spajki" sprawdzamy ręcznie post factum. Dochodzimy do właściwych kwotowań i na bazie ich naprawiamy notowania. Badamy również pozycję klientów i w razie zamknięcia pozycji w oparciu o SL/SO sami podejmujemy działania naprawcze. Cały czas pracujemy nad jakością więc robimy wszystko, by takie wydarzenia nie wpływały negatywnie na inwestycję naszych klientów. Chciałbym zapewnić, iż klienci u nas mogą czuć się bezpiecznie.
Pozdrawiam
AK,
Rynek walutowy wygląda niepozornie ale za każdą transakcją uruchamia się łańcuch wydarzeń, które odbywają się w przeciągu milisekund. Podobnie jak wszędzie systemy (nie tylko technologia) mogą płatać niespodzianki. W 99,9% transakcji/kwotowań mamy pełną zgodność. Nie boję się powiedzieć, iż 100% byłoby to perpetum mobile - w związku z czym takie "spajki" sprawdzamy ręcznie post factum. Dochodzimy do właściwych kwotowań i na bazie ich naprawiamy notowania. Badamy również pozycję klientów i w razie zamknięcia pozycji w oparciu o SL/SO sami podejmujemy działania naprawcze. Cały czas pracujemy nad jakością więc robimy wszystko, by takie wydarzenia nie wpływały negatywnie na inwestycję naszych klientów. Chciałbym zapewnić, iż klienci u nas mogą czuć się bezpiecznie.
Pozdrawiam
AK,
Zespół Forex
Dom Maklerski BZ WBK
Dom Maklerski BZ WBK
Witam.InvestoronlineFX pisze:Witam,
Pozdrawiam
AK,
Ze "spajkami" się zgodzę, sytuacja taka może się zdarzyć i jeśli po fakcie jest tak jak Pan piszę to ok. Ale co z rozszerzaniem spredu na niektórych parach do tak dużych poziomów? Dlaczego zdarza się rozszerzanie spredu do ponad 90 pipsów na parach takich jak CADCHF? I nie są to odosobnione przypadki, sytuacja taka w ostatnich dniach miała miejsce bardzo często.