Na wstępie informuję, że traduję raczej "dodatkowo" i staram się powierzać kapitał u ludzi z większym doświadczeniem, którzy mają większą wiedzę i poświęcają na trading więcej czasu. Skupiłem się raczej na weryfikacji traderów i dobieraniu ich do własnych oczekiwań niż weryfikowaniu strategii pod względami technicznymi.
Wracając do Twojego pytania.
Rebellion uwaząm za strategię udaną. Fakty, które czynią ją w moich oczach taką są następujące:
1. Pełna formalizacja momentu wejścia, wyjścia i prowadzenia pozycji.
2. Dobre współczynnik profit/loss na pozycji
3. Nie ma przeładowania wskaźnikami.
4. W porównaniu do wielu nawet bardzo popularnych i chętnie stosowanych strategii (np. Symphony - jest milion odmian, ja przetestowałem tylko 2 dość bazowe) generowanie sygnałów odbywa się szybciej.
5. Dobrze sprawuje się na różnych TimeFrame ale im wyższym tym trafniejsze sygnały.
6. Bardzo przyjemne do czytania opracowanie. Jasno przedstawiona strategia.
7. Rozsądna cena za taki system 99 USD u autora. Oczywiście i tak wszyscy po kopiowali i udostępnili za darmo.
Jej minusy to:
1. Nastawiona na trendy i tylko w nich sobie poradzi. Okresy konsolidacji niestety powodują nieprzyjemne serie strat.
2. Jest kilka elementów uznaniowych niestety.
3. Wymaga dodatkowej weryfikacji "czy jesteśmy w okresie trendowym"
4. Preferuję strategie oparte na czystej statystyce niż na zabawie ze wskaźnikami.
UWAGI: Autor dodatkowo stworzył zestaw tpl i EA który nam ułatwia interpretację. Swojego czasu wpadł mi też w ręce w pełni automatyczny EA na podstawie tej strategii. Działał rewelacyjnie i wejścia pokrywały się z tymi które generowałem manualnie. Backtesty również były niezłe.
Niestety raz jeszcze podkreślam, że wszystko jest ok do czasu gdy jesteśmy w trendzie. Konsolidacja to nie miejsce dla rebelliona.
Nie dysponuję oddzielnym statementem tej strategii w dłuższym okresie czasu zatem nie posiadam dowodów iż moja wypowiedź jest w pełni prawdziwa. Musisz zdecydować czy wierzyć w to co piszę. Info słowne iż testowałem strategię ok. 6 miesięcy i po weryfikacji "czy jesteśmy w trendzie" generowałem całkiem niezłe wejścia.
Jako ciekawostkę polecam. Jako główny system do handlu? Jeżeli potrafimy dobrze odsiewać sygnały.
Mimo wszystko warto ze względu na stosunkowo małą ilość czasu która jest potrzebna aby w pełni zrozumieć strategię.
Sprawdzałem różne EA z piramidowaniem i kiedyś przy dostatecznie dużym okresie czasu przychodzi moment wtopienia takiego EA. Najlepiej sprawdzić na testerze strategii. Bo ręcznie można poprostu nie wychwycic w pore wadliwej strategii gry na forex.