pomoc w dywergencji

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
djdampca
Gaduła
Gaduła

pomoc w dywergencji

Nieprzeczytany post autor: djdampca »

witam czy jest ktos kto gra na dywergencje i moglby sie podzielic spostrzezeniami dac jakies rady wskazowki
pozdro

robs
Gaduła
Gaduła

Re: pomoc w dywergencji

Nieprzeczytany post autor: robs »

Ja kombinuję w tym kierunku. Powszechnie wiadomo że to się sprawdza tylko na interwałach 1H i wyższych i moje eksperymenty to potwierdzają. To znaczy napisałem EA bazującego na dywergencjach i na niskich interwałach jest kompletna klapa, natomiast na wyższych są pary że idzie do góry. Poza tym mam indyka własnego autorstwa który pokazuje mi czy w danym momencie jest szansa na dywergencję. Problem z dywergencjami jest taki że skoro gra się na wysokich interwałach to wejść jest relatywnie niewiele i dlatego wypadało by grać na wielu parach żeby zwiększyć obroty. MT4 jak wiadomo jest mało przyjazny do grania na wielu parach, czy nawet egzekwowania EA na wielu parach i testowania na wielu parach. Puki co jestem na etapie eksperymentalnym i docelowo chciałem mieć EA ale definitywnie nie w MT4, może jForex jest bardziej odpowiedni. Na forach anglojęzycznych jest sporo na ten temat w szczególności o robotach. Generalnie konkluzja wydaje się być taka że roboty bazujące na dywergencji są podatne na duże straty w pewnych warunkach rynkowych i w związku z tym w długiej perspektywie nie są rentowne.
radical material simplification

seba_wawa
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: seba_wawa »

Zobacz ten link o dywergencji + indyk.
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=396815

robs
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: robs »

Indyki z sieci zazwyczaj pokazują dywergencje ze sporym opóźnieniem, można sobie na nie popatrzeć ale ich użyteczność do wejść jest mała.
radical material simplification

djdampca
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: djdampca »

dzieki za odp a czym mozna sie podeprzec jesli chodzi o samo wejscie ?

ja dosyc dlugi czas probuje z dywergencjami i mysle ze moze cos z tego byc , wedlug mnie glowny problem jest taki ze jest to gra przeciw trendowi przynajmniej w mojej ocenie tak to wyglada i zeby zgarnac profit z pozycji to najpierw zaliczam kilka sl

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

Dywergencja sama w sobie pokazuje tylko zmiane stosunku momentum ceny do aktualnego trendu. Zamiast wchodzic w rynek kiedy pojawia sie dywergencja miedzy oscylatorem a cena bezpieczniej jest poczekac na potwierdzenie PA podczas penetracji ostatniego high/low. Osobiscie nie wyobrazam sobie gry tylko w oparciu o dywergencje i szczerze watpie w skutecznosc takiego systemu.

MACD, RSI, STOCH... wlasciwie wiekszosc oscylatorow pokazuje dywergencje dokladnie w tym samym momencie wiec to jakiego oscylatora uzywamy nie ma wiekszego wplywu na sygnal. Po pewnym czasie oko samo wychwytuje zmiany w momentum bez potrzeby zagladania w oscylatory :)

Awatar użytkownika
colt113
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: colt113 »

djdampca pisze: wedlug mnie glowny problem jest taki ze jest to gra przeciw trendowi
Pod prąd nie oznacza przeciw trendowi można wyszukiwać dywergencji na korektach i zajmować pozycje zgodnie z trendem ;)
robs pisze: Powszechnie wiadomo że to się sprawdza tylko na interwałach 1H i wyższych
Mogę podać masę przykładów na M5 gdzie dywergencja się sprawdza i tyle samo z h4 kiedy się nie sprawdza. Sam wspieram się dywergencją jeśli takowa zaistnieje ale jako podstawa w ocenie wejścia w rynek to słabo to wygląda.
Olej wszystko! Gap się w wykres aż zrozumiesz po co się na niego tyle gapiłeś.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

ZielonaMgielka pisze:Dywergencja sama w sobie pokazuje tylko zmiane stosunku momentum ceny do aktualnego trendu. Zamiast wchodzic w rynek kiedy pojawia sie dywergencja miedzy oscylatorem a cena bezpieczniej jest poczekac na potwierdzenie PA podczas penetracji ostatniego high/low. Osobiscie nie wyobrazam sobie gry tylko w oparciu o dywergencje i szczerze watpie w skutecznosc takiego systemu.

MACD, RSI, STOCH... wlasciwie wiekszosc oscylatorow pokazuje dywergencje dokladnie w tym samym momencie wiec to jakiego oscylatora uzywamy nie ma wiekszego wplywu na sygnal. Po pewnym czasie oko samo wychwytuje zmiany w momentum bez potrzeby zagladania w oscylatory :)
Jak nie jesteś czegoś pewien to się nie odzywaj i nie wprowadzaj zamieszania w temacie.

-- Dodano: pn 26-11-2012, 0:31 --
djdampca pisze:witam czy jest ktos kto gra na dywergencje i moglby sie podzielic spostrzezeniami dac jakies rady wskazowki
pozdro

Życzę powodzenia z dywerygencjami poczytaj wszystkie wpisy Forexcube http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=325369 Osobiście stosuję swój własny system oparty na dywerygencji i wyznaczeniu punktów zwrotnych na wszystkich TF i działa jak szwajcarski zegarek.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

krystian74 pisze:
ZielonaMgielka pisze:Dywergencja sama w sobie pokazuje tylko zmiane stosunku momentum ceny do aktualnego trendu. Zamiast wchodzic w rynek kiedy pojawia sie dywergencja miedzy oscylatorem a cena bezpieczniej jest poczekac na potwierdzenie PA podczas penetracji ostatniego high/low. Osobiscie nie wyobrazam sobie gry tylko w oparciu o dywergencje i szczerze watpie w skutecznosc takiego systemu.

Jak nie jesteś czegoś pewien to się nie odzywaj i nie wprowadzaj zamieszania w temacie.

Wyrazilem swoje zdanie (chociaz widze ze kolega poczul sie bardzo urazony) i nie widze w ktorym miejscu mialbym wprowadzac zamieszanie. Zamiast sie tak spinac moze napisz cos wartosciowego... :roll:

-- Dodano: 25 lis 2012, 23:44 --
krystian74 pisze: Życzę powodzenia z dywerygencjami poczytaj wszystkie wpisy Forexcube http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=325369 Osobiście stosuję swój własny system oparty na dywerygencji i wyznaczeniu punktów zwrotnych na wszystkich TF i działa jak szwajcarski zegarek.
No system jak ta lala:

Profit trades: 1200
Losses: 3
100% in 1 week

Nastepny miliordor na forex factory z genialnym systemem "3maj az wejdzie ver 6.1" (z jeszcze wieksza iloscia transakcji na dzien). Ciekawe gdzie tutaj jest haczyk... ale co ja tam wiem ... pewnie sie nie znam :)

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

-- Dodano: pn 26-11-2012, 1:02 --

ZielonaMgielka piszesz i nawet nie przeczytałeś o czym piszesz. Teraz rozumiem dlaczego tak mało ludzi chce chwalić się jakimś swoim dobrodziejstwem na tym forum skoro wszystko jest torpedowane na "NIE" zauważyłem ze jest więcej osób które chcą szkolić za kasę niż dawać jakieś darmowe przykłady czy linki do stron gdzie wiedza jest za darmo. Smutne to ale prawdziwe. Szkoda że się wypowiedziałem. Coraz więcej jest tu zwykłych naciągaczy.

ODPOWIEDZ