Swing trading czyli sprzedajemy górki a kupujemy dołki.

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Re: Swing trading czyli sprzedajemy górki a kupujemy dołki.

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

vipovsky pisze:niestety nic nie pokazuje. nie wiem dla czego. myślałem że kolory są te same ale nie. ale dzięki że wysłałeś
Może daj do Meta..../experts/libraries ten plik.

Acha, i nie 'rzucaj się' na pierwszy ruch w danym trendzie, nawet na m15 - bardzo często jest z lekka negowany i wybija mi BE, dopiero trzecia fala jest tą na na którą warto polować. Czyli:

IMPULS wyznaczający nowy trend (system na SSA nam go wskaże),
KOREKTA - w której polujemy na zajęcie pozycji zgodnie z wcześniejszym impulsem,
KONTYNUACJA w kierunku pierwotnego IMPULSU - tu podliczamy pipsy.

Czasami są dni, kiedy rynek sam nie wie co chce, wówczas co chwila pokazują się sprzeczne sygnały bo KOREKTA zamienia się w nowy IMPULS. Za to na szczęście taki sposób zajmowania pozycji baaaardzo mocno ogranicza straty. Z 1-2 na 10 kończą się od razu na SL, sporo mi odpada na BE (zajmuję za duże pozycje w stosunku do kapitału więc czuję się lepiej psychicznie jak szybko zabezpieczam się na zero).

Miłego kombinowania, po to w końcu powstał ten temat.

J.

-- Dodano: śr 10-10-2012, 13:51 --

Frustrujące ... 2 x po 20 pips na 1 locie, obydwie pozycje powybijane na BE... Ja wiem że niby kontratrendy ale jednej do TP zabrakło pipsa a drugiej dwu ...
Frustrujące.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

A tu dodatek w postaci odzwierciedlenie cyklu.

Wykres M30 Aud/USD -> cykl liczony wg. danych z jednego dnia sesyjnego (to ta czerwona sinusoida, zielona to cykl 'intra' z ok. cyklu czterogodzinnego - brany pod uwagę ale wyłącznie z kierunku zgodnym z czerwoną sinusoidą). Generalnie trend jest prowzrostowy. Proszę zwrócić uwagę na PA zaznaczone zielonym kółkiem - duża świeca w górę zainicjowana przy końcu cyklu spadkowego 24godzinnego - jest to idealnie początek ruchu do góry.

W kółku czerwonym zaznaczone PA na pozycję S - jak widać złożyłem tam zlecenie sprzedaży. Nie liczę na kokosy - generalnie trend jest na L ale może uda się urwać z 10-15 pipsów, w najgorszym razie wyjść na BE (no i wyszedłem na BE po +8 pipsach zysku).

Tym niemniej w sytuacji gdy gdy cykl 24godzinny zaczyna pikować w dół - można spokojnie stawiać S nawet przy trendzie rosnącym i coś tam dla siebie od rynku wyszarpać :D

W idealnych sytuacjach tj. trendzie z H4 i D1 w danym kierunku i cyklu sinusoidy w tym samym - rynek rośnie jak na drożdżach (bądź leci jak lawina gdy całość wskazuje na trend spadkowy). Wówczas kierunek składanie zleceń jest tylko jeden a wszelkie kontr-trendy, nawet solidnie sugerowane przez PA to rosyjska ruletka z rewolwerem naładowanym w 3/4tych komór.

Pozdrawiam, J.

PS. Jako ciekawostkę dodam zrzut ekranu z cyklem 24godzinnym z FW20.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

kris77
Stały bywalec
Stały bywalec

Re:

Nieprzeczytany post autor: kris77 »

zardax pisze:Witam.Górki i dołki...cóż historia stara jak świat.Kupować na dołkach ,sprzedawać na górkach.hehe.tylko jak na podstawie przeszłości przewidzieć przyszłość??
A propos górek i dołków, zamieszczam fragment pięknie wyrysowanego, regularnego stocha o parametrach 21, 13, 5 na podstawie cen z USD_JPY na 4H w okresie luty - marzec 2007.
Gdyby granie było takie proste!

Pozdro wszystkim
Criss

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

+ 50 na aud/usd D1. Pozycja zabezpieczona na BE+3 (bo mi broker swapu tyle naliczył).

Na eur/usd D1 czekam na sygnał na L. TP=150. SL=50.

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Ostatnia pozycja dobiła do +65 pips bodajże, poczym się odwróciła i wybiła mój SL na 1.0400. Zysk 3 pipsów został zjedzony na swapie, mało tego, dołożyłem jeszcze 1.5 pipsa środowego swapu. Wynik ostateczny: -1.5 pipsa za swap.

Niestety broker bierze duży swap za S na aud/usd.

J.

expedient warzywniaka

Nieprzeczytany post autor: expedient warzywniaka »

Jak się zapatrujecie na TF'y w przypadku swing tradingu? Obserwujecie tylko ten na podstawie którego wchodzicie w pozycje czy skaczecie? Przecież wskaźniki na każdym TF pokazują co innego. Oczywiście istnieją sytuacje, gdy powiedzmy od D1 aż po MN wszystkie wskaźniki są wykupione. To tzw "złoty sygnał" występujący raz na parę lat.

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Im dłużej siedzę w temacie tym bardziej koncentruję się na większych TFach.
Ostatnio nie schodzę poniżej D1 ale wynika ze zmiany ogólnej koncepcji co do spekulacji, aktywności na rynku i czasu, jaki chcę i mogę na to przeznaczyć. Obowiązki rodzinne oraz ponad dwukrotny wzrost obowiązków zawodowych w czasie sesji londyńskiej skutecznie zapobiegają zabawie w daytrading.

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Wzięta oczekująca S na eur/usd w piątek (sygnał średniego rzędu kontratrend ale wynikający z mechaniki rynku, nie z trendu/formacji), trochę naciągany ale ze statystyki wynika że w najgorszym razie powinien wyjść na BE albo jakichś groszach straty na swapie, której nie zabezpieczę przesuniętym SL z BE na drobny zysk. Chyba, że wielcy wpadną na pomysł popolowania na stopy wyżej... Tym niemniej czekam na ruch w dół by wziąć pełnoprawną długą pozycję.

Na KGHM D1 widzę sporą szansę na ruch w dół. Może nie taką na zajęcie S na FKGHM ale gdybym miał akcje to z pewnością poważnie zastanawiałbym się nad ich spieniężeniem. Oczywiście jak to z polską, płytką kapitałowo, giełdą - wszystko zdarzyć się może. Technicznie wiele wskazuje na S, co zrobią tuzy kręcące tym walorem pod kontrakty - diabeł raczy wiedzieć.

Wzięta oczekująca S na aud/usd w piatek (sygnał z trendu + z sygnału wyk/wyprz + mechanika ale bez potwierdzenia układem świec), trochę za wczesne wejście ale trudno.

Obydwie transakcje z jasno sprecyzowanym stopem, bliskim. Wiem ile w najgorszym razie mogę stracić gdy obie pozycje pomkną w niekorzystnym dla mnie kierunku i mam pełną świadomość, że nawet te dwa potencjalne SLe to będzie tylko skromny procent kapitału i nieodczuwalna strata. Jednym słowem - luz i nuuuda.

A system nazwę chyba przekornie Ordo Ab Chao. Na dole aktualny wygląd.

-- Dodano: wt 27-11-2012, 9:16 --

Paradoksalnie Edek ze słabym sygnałem wyszedł na BE, kangur z niby mocniejszym zakończył na SL.
Czekamy na kolejne sygnały.

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

.

alien1983
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: alien1983 »

Górki i dołki...cóż historia stara jak świat.Kupować na dołkach ,sprzedawać na górkach.hehe.tylko jak na podstawie przeszłości przewidzieć przyszłość?? nie da się!!!
>WWW< Serwis Internetowy Poświęcony FOREX, CFDs, EA, Programom Afiliacyjnym Forex, Brokerom Forex.

ODPOWIEDZ