Ślepy zaułek

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
stodofox
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Ślepy zaułek

Nieprzeczytany post autor: stodofox »

jak wygląda ten system ?

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: T-REX »

CleverGuy pisze: Mógłbyś opisać jak tymi pieniędzmi na koncie będziesz zarządzać, że będziesz zarabiać? Jeśli już się matematyki czepiamy, to istnieje takie określenie jak gra o sumie zerowej, chociażby z tego wynika, że MM nie zdziałasz za wiele. Wybacz, ale ja nad tym też już siedziałem, czytałem i nie znalazłem odpowiedzi jak samym MM zarobić, więc niestety, ale nie uwierzę Ci na słowo. Oczywiście są pewne zastrzeżenia co do tego MM, które będziesz opisywać: ani czasu ani gotówki nie mamy w nieskończonej ilości. Bo podwajać loty i czekać aż w końcu trafi to TP to każdy umie :)
Po pierwsze odszczekuję pod stołem ten system z 30% skuteczności i R:R = 1 przyznaję poniosła mnie fantazja. Do zarabiania nim potrzebne by było duże szczęście a nie umiejętności czy zarządzanie kasą. I sory za tą matmę, nie chodziło mi o Twoje umiejętności lub ich brak ale o pewne mity które są obecne nawet na tym forum. A do MM potrzebne są statystyki systemu dotyczące jego skuteczności (ilość stratnych i zyskownych pozycji) jak i bilans zysków i strat(średnia wartość zysków, strat itp). Granie i zarabianie bez tego jest możliwe, ale opiera się (moim zdaniem) bardziej na intuicji i doświadczeniu. Czyli tak nie lubianej tutaj uznaniowości - można to robić przy pomocy paru kresek i masy talentu - co oczywiście nie znaczy, że każdy da radę tak zarabiać. Tutaj kluczem bez wątpienia jest skuteczność i szybkie cięcie strat. Wali Cię, czy R:R jest takie czy srakie, wynik ma być powyżej zera a jak nie idzie w twoją stronę to zamykamy. Podstawą jest skuteczność. Zabójstwem w takim wypadku będzie znaczne zwiększanie lota bo wtedy jedna wtopa zjada zysk z kilku, kilkunastu transakcji. Ty jak piszesz nie zmieniałeś wielkości lota. W systemach może mniej skutecznych (przypominam, że chodzi o nadzwyczajny talent) ale za to mniej uznaniowych kluczem będzie R:R nie robisz nic na pałę, dostajesz sygnał - odpalasz pozycję. Wiesz, że w dłuższym terminie stratne pozycje zostaną pokryte przez zyski. Jedyna uznaniowość może się pojawić gdy np system daje sygnał w momencie wygasania trendu czyli gdy stosunek ruchu trendowego do korekty co raz bardziej zbliża się do 1. wtedy nie zmieścisz się w oczekiwanym risk/ratio .Twój wybór - wejść czy olać taki sygnał... I tu uwaga: jak będziesz zarządzał kasą w takim wypadku? Chyba nie warto ryzykować za bardzo, prawda? Jak często miałeś taką sytuację?Jak często otwierałeś pozycję i okazywało się że "tera konsola"? I mimo grania najmniejszym lotem ryzykowałeś zawsze tyle samo, czy to była czysta sytuacja czy też ryzykowny biznes. Umiesz je już odróżnić? Piszesz też w pierwszym poście, że prawie cała strata równała się spread'owi, sprawdź jaki miałeś średni zysk/ stratę? Jeśli oscylowały wokół kilku pipsów to albo (moim zdaniem) system opierał się na uznaniowości (wg. mnie samo PA nawet z fibo i innymi jest dość uznaniowe). Albo nie miałeś zbyt dobrego risk/ratio czyli wchodziłeś bo miałeś sygnał kupna przed samym szczytem/konsolą.W wypadku gdy ugrywałeś więcej pipsów ale miałeś więcej stratnych pozycji niż pozwalało R:R system miał za słabą skuteczność. W obu przypadkach dużą jeśli nie kluczową rolę odgrywa też doświadczenie. Wierz mi: pracuję jednym systemem dwa lata a i tak ogrywają mnie jak dziecko. Czy to znaczy że się nie da tak zarabiać? Banki codziennie wymieniają waluty i jakoś dają radę, robiły to nawet wtedy gdy na rynku nie było jeszcze detalicznych klientów. Trzeba podpiąć się pod ich ruch i jazda. A że nie jest to proste? Tak ten świat jest zbudowany, nie wszyscy mogą być piękni, zdrowi i bogaci.
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję

CleverGuy
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: CleverGuy »

Jeśli chodzi o system: Wejścia w strefach wsparcia/oporu po odpowiedniej reakcji (duże momentum, formacje świecowe), SL poniżej/powyżej tej strefy, TP najbliższa strefa wsparcia/oporu. Przy czym gdy RR było mniejsze niż 2:1 to nie wchodziłem. Początkowo w ogóle nie zwracałem uwagi na trend, później nawet gdy starałem się grać zgodnie z trendem z wyższego interwału to nie za wiele to pomogło. Interwały do gry w zasadzie tylko H1/H4.

stodofox
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: stodofox »

no właśnie tak myślałem, że ten system to tak naprawde zwykłe (ale jakże wspaniałe :) )PA, którym nie umiesz sie jeszcze posługiwać. To, że znasz kilka zasad PA nie znaczy, że będziesz tym zarabiał. Pa jest dosyć uznaniowe i potrzeba do niego doświadczenia i wyrobionej psychiki.

Kiedy poziomy są mocne, kiedy słabe i dlaczego ? Jak układają się szczyty i dołki, jaka jest zmienność ? Czy przebiło poziom, który "powinien" trzymać i co to oznacza ?Jak ten poziom był przebity ? Jakby go nie było, czy cena walczyła? Czy cena zostaje przez dłuższy czas przy wsparciu/oporze ? Które świeczki są dłuższe w konsoli, wzrostowe czy spadkowe? Jest MOC w trendzie czy jej nie ma ?
i wiele innych kwestii ...

Jak widać uznaniowości tutaj co niemiara. Rok treningu i chcesz ogarnąć tak złożony temat ? No to musisz mieć ogromny talent.

tak_i

Nieprzeczytany post autor: tak_i »

Jeśli chodzi o system: Wejścia w strefach wsparcia/oporu po odpowiedniej reakcji (duże momentum, formacje świecowe), SL poniżej/powyżej tej strefy, TP najbliższa strefa wsparcia/oporu. Przy czym gdy RR było mniejsze niż 2:1 to nie wchodziłem. Początkowo w ogóle nie zwracałem uwagi na trend, później nawet gdy starałem się grać zgodnie z trendem z wyższego interwału to nie za wiele to pomogło. Interwały do gry w zasadzie tylko H1/H4.
Wejdźmy w szczegóły:
Wejścia w strefach wsparcia/oporu po odpowiedniej reakcji (duże momentum, formacje świecowe)
Otwarcie pozycji to jest technicznie rzecz biorąc prosta czynność. Jest to kliknięcie myszką, za które odpowiada palec, zwykle wskazujący, ale nie będę się upierał bo nie o konkretny palec tu idzie a z tym może być różnie u różnych osób. Niech sobie każdy naciska czym chce. Za ruchy kończynami odpowiada mózg a on musi wiedzieć, że to jest właśnie TEN moment żeby nacisnąć.

Skąd mózg ma wiedzieć kiedy ma wysłać impuls do palca, żeby nacisnął przycisk skoro dostaje taką instrukcję?:

"otwórz pozycję w strefach wsparcia/oporu po odpowiedniej reakcji (gdy jest odpowiednio duże momentum i widzisz formacje świecowe)"

Wyobraź sobie, że to Ty dostałeś taką instrukcję i musisz podjąć decyzję.

Kiedy otwierasz pozycję? Możesz pokazać TO miejsce na jakimś wykresie a najlepiej kilku zarówno dla kupna jak i sprzedaży?

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
colt113
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: colt113 »

CleverGuy tym bardziej dziwi mnie twojego stwierdzenia:
CleverGuy3 pisze:Szczerze nie rozumiem, jak... nabyte doświadczenie zmieniło by stan mojego konta...
Przecież nie grasz systemem On/Off każda otwarta transakcja była efektem Twojej interpretacji, Twojej a nie systemu.

Otwórz czysty wykres pary na której sporo grałeś 4-5 miesięcy temu, na tym wykresie oznacz sobie poziomy S/R, wrzuć na wykres transakcje z tamtego okresu i sprawdź czy momenty wejść spełniają warunki którymi sie sugerujesz. :mrgreen:
Olej wszystko! Gap się w wykres aż zrozumiesz po co się na niego tyle gapiłeś.

CleverGuy
Bywalec
Bywalec

Zgadza się, system jest dość uznaniowy, jak każdy, którym się gra ręcznie zamiast EA. Z tą uznaniowością bym nie przesadzał, nie jest ona aż tak duża, żeby cały system psuła. W załącznikach są 2 wejścia, 1 stratne 1 zyskowne. Uprzedzę pytania o średnie - służyły mi do wyznaczania trendu, nie zwracałem uwagi gdy się przecinała z cena, albo z drugą średnią.

colt113 pisze:Otwórz czysty wykres pary na której sporo grałeś 4-5 miesięcy temu, na tym wykresie oznacz sobie poziomy S/R, wrzuć na wykres transakcje z tamtego okresu i sprawdź czy momenty wejść spełniają warunki którymi sie sugerujesz. :mrgreen:
Tak robiłem, w pierwszych miesiącach gry rzeczywiście bywały transakcje oderwane od systemu, jednak w ostatnich miesiącach nawet po przeglądaniu na historii stwierdzałem, że wejście spełniało warunki systemu. Pisałem już o tym tez wcześniej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

CleverGuy, pokaż wejscia a nie strzałki ;)

CleverGuy
Bywalec
Bywalec

Wejścia były w tej świecy którą pokazuje strzałka, albo tuż po jej zakończeniu. Tak oznaczałem swoje wejścia, inaczej tego pokazać niestety nie mogę.

tak_i

Nieprzeczytany post autor: tak_i »

.

ODPOWIEDZ