Ślepy zaułek
- Koyaanisqatsi
- Zbanowany
Re: Ślepy zaułek
Analiza techniczna nie działa, jeśli ktoś traktuje ją jak stuprocentową informację; mam cynk, że Tusk ogłosi wprowadzenie podatku od miedzi, więc akcje KGHM polecą na pysk - sprzedaję. AT to jedynie zbiór określonych elementów, po zaistnieniu których cena zachowywała się przeważnie w konkretny sposób. Co nie oznacza, że znów się tak zachowa.
@T-REX
To wszystko co opisujesz pod tytułem strategia ja zawsze traktowałem jako system. Ale mniejsza o to, jak widać co jeden to inna definicja systemu/strategii

Dokładnie tak jak mówisz, w dodatku myślę, że to MM jest chyba tylko po to, żeby było co obwiniać za porażkę.
To wszystko co opisujesz pod tytułem strategia ja zawsze traktowałem jako system. Ale mniejsza o to, jak widać co jeden to inna definicja systemu/strategii

Hmm no niby proste, ale jak w miarę wcześnie rozpoznać w jakim nastroju jest rynek? Albo czy za chwile się on nie zmieni?Koyaanisqatsi pisze:Rynek jest bardzo prosty, gdy się zrozumie, że kierują nim emocje. Są trzy stany rynku:
1. Euforia.
2. Panika.
3. Oczekiwanie.
W 1 i 2 przypadku wchodzisz zgodnie z trendem, w 3 nie wchodzisz wcale. Reszta to sprawy drugorzędne.
Dobrze wiedzieć, że jest tu ktoś kto podziela moje zdanieErr0r pisze:a ja się z Tobą zgadzam w 100%.

Dokładnie tak jak mówisz, w dodatku myślę, że to MM jest chyba tylko po to, żeby było co obwiniać za porażkę.
Doświadczenia nie nabędziesz żadnym intensywnym szkoleniem. Zwróć uwagę na to co piszą osoby które najwięcej wnoszą do tego forum "Wykres, wykres, wykres. Siedzieć i patrzeć." Jak spędzisz tak z 2 lata po kilka godzin dziennie to wróć i napisz jeszcze raz co o tym myślisz. Jestem na rynku dopiero rok ale już widzę że powoli zaczyna mi się to wszystko układać w logiczną całość, nawet ugrałem magiczne 100% o czym niedługo napisze w swoim zakurzonym żurnalu. Więcej wiary Panowie jesteście studentami FX przed wami jeszcze lata naukiErr0r pisze:Gdyby to było takie proste to kazdy człowiek o inteligencji 100+ jest w stanie po miesiącu intensywnego szkolenia zarabiać miliony.

Olej wszystko! Gap się w wykres aż zrozumiesz po co się na niego tyle gapiłeś.
Skoro da się zarabiać na średnich to nie potrzeba do tego żadnego systemu. Większość problemów masz w głowie, zresztą czytając niektóre posty, spora część "traderów" na tym forum tak ma.
Nie będziesz miał "równo" pod sufitem - zniszczysz każdy rachunek.
Z drugiej strony ze swojego doświadczenia napiszę że psychika nie ma żadnego znaczenia. Przynajmniej traci na znaczeniu gdy podejdziesz do tematu konkretnie i profesjonalnie.
Większość osób nie rozumie co robi, pojawia się chaos informacyjny w każdej chwili bombarduje ich znacznie więcej informacji niż są w stanie przyjąć, rozkręca się stres który jeszcze ogranicza "pole widzenia", jeszcze więcej informacji jest nie przerobionych i mózg przełacza się w tryb walcz/uciekaj.
System niby ma służyć ograniczeniu tych problemów ale i tak ostatecznie to trader podejmuje decyzję "wchodzę na rynek" to jest bardzo konkretne działanie które jesdnak rodzi się w psychice i dupa zbita - wracamy do punktu wyjścia
Chcesz poprawić swoje osiągi, cofnij się o 5 lat i przeleć wykres świeczka po świeczce w poszukiwaniu tego konkretnego układu świec, sygnału, jakiegokolwiek powodu do zajęcia pozycji. Oczywiście niezwykle żadko spotkasz dwa takie same układy ale przynajmniej wdrukujesz w mózg kilkadziesiąt może kilkaset podobnych zachowań rynku. Zaczniesz myśleć sceariuszami a scenariusz ma to do siebie że opisuje twoją odpowiedź na każdą możliwą sytuację rynkową ( dużo ich nie będzie w końcu rynek może poruszać się w bok, w górę lub dół ). To niesamowicie odciąża psychikę ogranicza ilość informacji jaką dopuszczasz do świadomości tylko do tych które z punktu widzenia tego wejścia są istotne. ITD. ITD.
Mowa trawa można bajać, książki pisać na ten temat.
Pozdrawiam.
p.s. dlaczego skoro to takie łatwe większość ludzi tego nie robi? Bo większość ludzi nie chce podjąć tego trudu, jest leniwa, miota się na rynku z takich samych powodów z jakich miota się w pracy, codziennym życiu, zamiast rozwiązywać problemy spycha je albo co gorsza udaje że ich nie ma.
Z drugiej strony ze swojego doświadczenia napiszę że psychika nie ma żadnego znaczenia. Przynajmniej traci na znaczeniu gdy podejdziesz do tematu konkretnie i profesjonalnie.
Większość osób nie rozumie co robi, pojawia się chaos informacyjny w każdej chwili bombarduje ich znacznie więcej informacji niż są w stanie przyjąć, rozkręca się stres który jeszcze ogranicza "pole widzenia", jeszcze więcej informacji jest nie przerobionych i mózg przełacza się w tryb walcz/uciekaj.
System niby ma służyć ograniczeniu tych problemów ale i tak ostatecznie to trader podejmuje decyzję "wchodzę na rynek" to jest bardzo konkretne działanie które jesdnak rodzi się w psychice i dupa zbita - wracamy do punktu wyjścia
Chcesz poprawić swoje osiągi, cofnij się o 5 lat i przeleć wykres świeczka po świeczce w poszukiwaniu tego konkretnego układu świec, sygnału, jakiegokolwiek powodu do zajęcia pozycji. Oczywiście niezwykle żadko spotkasz dwa takie same układy ale przynajmniej wdrukujesz w mózg kilkadziesiąt może kilkaset podobnych zachowań rynku. Zaczniesz myśleć sceariuszami a scenariusz ma to do siebie że opisuje twoją odpowiedź na każdą możliwą sytuację rynkową ( dużo ich nie będzie w końcu rynek może poruszać się w bok, w górę lub dół ). To niesamowicie odciąża psychikę ogranicza ilość informacji jaką dopuszczasz do świadomości tylko do tych które z punktu widzenia tego wejścia są istotne. ITD. ITD.
Mowa trawa można bajać, książki pisać na ten temat.
Pozdrawiam.
p.s. dlaczego skoro to takie łatwe większość ludzi tego nie robi? Bo większość ludzi nie chce podjąć tego trudu, jest leniwa, miota się na rynku z takich samych powodów z jakich miota się w pracy, codziennym życiu, zamiast rozwiązywać problemy spycha je albo co gorsza udaje że ich nie ma.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów
No ale,żeby tak podejść trzeba mieć odpowiednią psychikę.Niektórzy mówią,że charakter.Z drugiej strony ze swojego doświadczenia napiszę że psychika nie ma żadnego znaczenia. Przynajmniej traci na znaczeniu gdy podejdziesz do tematu konkretnie i profesjonalnie.
Trzeba sobie wbić,to trzeba zrobic bez tego nici..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)
- Koyaanisqatsi
- Zbanowany
Nie musisz wcześniej, możesz w trakcie; emocje tak szybko się nie zmieniają. Obserwuj jak zachowuje się cena w reakcji na dane - publikacje wskaźników czy też pozornie nieistotne wypowiedzi. Jakiej długości są świece wzrostowe, jakiej spadkowe. Ile czasu zajmuje cenie wzrost o np. 30 pipsów, ile spadek. Po jakimś czasie będziesz w stanie otworzyć transakcję zgodną z emocjami rynku i nie przejmować się TP czy SL.CleverGuy pisze:Hmm no niby proste, ale jak w miarę wcześnie rozpoznać w jakim nastroju jest rynek? Albo czy za chwile się on nie zmieni?
reptile pisze:No ale,żeby tak podejść trzeba mieć odpowiednią psychikę.Niektórzy mówią,że charakter.Z drugiej strony ze swojego doświadczenia napiszę że psychika nie ma żadnego znaczenia. Przynajmniej traci na znaczeniu gdy podejdziesz do tematu konkretnie i profesjonalnie.
Trzeba sobie wbić,to trzeba zrobic bez tego nici..
Pewnie jest coś takiego co sprawia że jednym jest łatwiej robić pewne rzeczy. Przypuszczam jednak że większość jest w stanie nadrobić ewentualne braki. W końcu zęby myjesz codziennie, nawet kilka razy dziennie, golisz się codziennie ..... jest masę sytuacji w których można budować charakter i co najważniejsze od których można zacząć budować charakter.
Jedną z cech potrzebnych w spekulacji ( mam wrażenie że to cecha która zlikwiduje większość broblemów pozarynkowych ) jest systematyczność, może nawet schematyczność. Taki "charakter" można budować równolegle wraz z poznawaniem rynku, systemu
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Całkowicie się zgadzam. Ująłbym to jako solidność i dojrzałość.. ale się chyba nie kwalifikuje hehe 
Problem w tym,że to echo czystej AT pierze mase mózgów i to echo ciągle jest i się go widzi na forum,internecie szkoleniach.. wiele osób na podstawie tego echa myśli,że trzeba robić mniej więcej to samo by wyprodukowane własne echo było podobne.Ale to echo.. nikt nie widzi czy stoi za nim sukces.

Problem w tym,że to echo czystej AT pierze mase mózgów i to echo ciągle jest i się go widzi na forum,internecie szkoleniach.. wiele osób na podstawie tego echa myśli,że trzeba robić mniej więcej to samo by wyprodukowane własne echo było podobne.Ale to echo.. nikt nie widzi czy stoi za nim sukces.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)
Normalnie jakbym widział siebie jakieś pół roku temucolt113 pisze:Doświadczenia nie nabędziesz żadnym intensywnym szkoleniem. Zwróć uwagę na to co piszą osoby które najwięcej wnoszą do tego forum "Wykres, wykres, wykres. Siedzieć i patrzeć." Jak spędzisz tak z 2 lata po kilka godzin dziennie to wróć i napisz jeszcze raz co o tym myślisz. Jestem na rynku dopiero rok ale już widzę że powoli zaczyna mi się to wszystko układać w logiczną całość, nawet ugrałem magiczne 100% o czym niedługo napisze w swoim zakurzonym żurnalu. Więcej wiary Panowie jesteście studentami FX przed wami jeszcze lata nauki

A dlaczego twierdzisz, że da się zarabiać na średnich? Sam tak zarabiasz? Jeszcze zależy co rozumieć pod pojęciem gra na średnich. Załóżmy, że gram według wcześniej obranego systemu, wchodzę zgodnie z założeniami, mimo to tracę. Po jakimś czasie wracam do tej transakcji i stwierdzam, że moje wejście było poparte odpowiednimi argumentami. Podobnie z innymi transakcjami. No to ja się pytam, co jest przyczyna tych strat? Bo to chyba akurat nie problem w głowie, według mnie to raczej właśnie system. Tak, wiem, nie można mieć 100% skuteczności, ale jeśli regularnie te pozycje są stratne, a konto kruszeje, to w takim przypadku moim zdaniem można obwiniać tylko i wyłącznie system.RoLudlum pisze:Skoro da się zarabiać na średnich to nie potrzeba do tego żadnego systemu. Większość problemów masz w głowie, zresztą czytając niektóre posty, spora część "traderów" na tym forum tak ma.
Co to znaczy tak szybko? Bo rynek można rozpatrywać na wielu interwałach czasowych i teraz nie wiem jak na to patrzeć. To co opisujesz to na moje wygląda na grę z trendem. Z tym też jest problem, bo żaden trend nie trwa wiecznie i w momencie wejścia w pozycję może on właśnie zawracać, a gdy się spojrzy na wyższy/niższy interwal ten trend w ogóle może mieć inny kierunek.Koyaanisqatsi pisze:Nie musisz wcześniej, możesz w trakcie; emocje tak szybko się nie zmieniają.
Problem jest tylko i wyłącznie w głowie i to już na samym początku.
Piszesz "wcześniej obrany system". Zanim cokolwiek wybierzesz musisz przede wszystkim sprawdzić czy działa. Nawet jeśli okazuje się że coś działało a nagle przestaje to problem jest nadal w twojej głowie bo nie poznałeś zasad jakie nim rządzą. Gdyby było inaczej wiedziałbyś w jakich sytuacjach rynkowych się sprawdza ( zmienność, trend, konsola.... )
Piszesz "wejście poparte odpowiednimi argumentami", wejścia mają wynikać z czegoś a nie być popierane jakimiś argumentami. To też jest problem psychiki która próbuje uzasadniać takie a nie inne postępowanie.
Samo mówienie o "problemach w głowie" nie dotyczy jedynie momentu zawierania transakcji wydaje mi się że to jest najłatwiejsze do opanowania - twój system daje Ci sygnał i tyle sam podejmujesz decyzję w oparciu o jego znajomość która się bierze z pracy a więc i odpowiedniego podejścia do samej spekulacji ( testowanie systemu, poznawanie go w różnych sytuacjach rynkowych ...... )
Piszesz "wcześniej obrany system". Zanim cokolwiek wybierzesz musisz przede wszystkim sprawdzić czy działa. Nawet jeśli okazuje się że coś działało a nagle przestaje to problem jest nadal w twojej głowie bo nie poznałeś zasad jakie nim rządzą. Gdyby było inaczej wiedziałbyś w jakich sytuacjach rynkowych się sprawdza ( zmienność, trend, konsola.... )
Piszesz "wejście poparte odpowiednimi argumentami", wejścia mają wynikać z czegoś a nie być popierane jakimiś argumentami. To też jest problem psychiki która próbuje uzasadniać takie a nie inne postępowanie.
Samo mówienie o "problemach w głowie" nie dotyczy jedynie momentu zawierania transakcji wydaje mi się że to jest najłatwiejsze do opanowania - twój system daje Ci sygnał i tyle sam podejmujesz decyzję w oparciu o jego znajomość która się bierze z pracy a więc i odpowiedniego podejścia do samej spekulacji ( testowanie systemu, poznawanie go w różnych sytuacjach rynkowych ...... )