Praca licencjacka - walutowe platformy transakcyjne

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
zz
Maniak
Maniak

Re: Praca licencjacka - walutowe platformy transakcyjne

Nieprzeczytany post autor: zz »

Slick pisze:Witam Was serdecznie!

Panowie, potrzebuję potwierdzenia kilku informacji dotyczących rynku walutowego. Dysponuję literaturą z 2007 roku, także mam wrażenie (a wręcz jestem pewien), że przedstawione tu dane są już nieaktualne.

Przechodzą do rzeczy - szukam informacji na temat:

- Dziennego obrotu na globalnym rynku walutowym - mam: 3988 mld USD
- Dziennego obrotu na polskim rynku walutowym - mam: 700-2500 mln USD
- Dzienne obroty w poszczególnych krajach w mld USD/w % - mam:

Wielka Brytania 1 359 / 34,1 %
Stany Zjednoczone 664 / 16,6%
Szwajcaria 242 / 6,1 %
Japonia 238 / 6,0 %
Singapur 231 / 5,8 %
Hongkong 175 / 4,4 %
Francja 120 / 3,0 %
Niemcy 99 / 2,5 %
pozostałe 860 / 21,6 %

(wystarczy pierwsza piątka, ewentualnie dziesiątka - najważniejsze - kto jest liderem w udziałach na rynku walutowym - na chwilę obecną - rok 2012)

Jeszcze jedno pytanie - kto jest odpowiedzialny za nadzór nad rynkiem walutowym w USA? W Polsce jest to KNF, w Wielkiej Brytanii FSA, a w Stanach Zjednoczonych?

Oczywiście, szukałem tych informacji w sieci, znalazłem też większość odpowiedzi na zadane wyżej pytania - jednak potrzebuje czegoś w 100% zaufanego, danych do których mógłbym się odnieść w pracy licencjackiej - danych aktualnych, najlepiej z tego roku.

Dziękuję serdecznie za pomoc! :wink:
Sprawa jest skomplikowana.
W USA odpowiada FDIC oraz CFTC
Zapoznaj się z tym
http://ifutures.pl/fed-t896.html

FSA też jest OK

Myślę że trzeba poczekać na efekty działań przywódców 19 największych gospodarek świata i Unii Europejskiej którzy zgodzili się i zalecili , że "wszystkie standardowe pozagiełdowe kontrakty powinny być przedmiotem obrotu na giełdach i elektronicznych platformach obrotu pod niezależnym nadzorem i niezależnymi kwotowaniami
Dopiero jak to zacznie działać można rzetelnie opisać Twoją pracę.

Jesteś w błędzie,KNF niestety nie reguluje rynku walutowego w Polsce..

Obroty wynoszą na FX to ok. 5 bln $ zapoznaj się z tym
http://stojeipatrze.blogspot.com/2012/0 ... forex.html

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

byl raport w temacie dukascopy ostatnio posted by me
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
Slick
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Slick »

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź.

Podsumowując:

Dzienne obroty na globalnym rynku walutowym - około 5000 mld USD (5 bilionów USD)
Dzienne obroty na polskim rynku walutowym - i tu mam mały dylemat, ponieważ na stronie NBP:

http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/systemfi ... broty.html

Widnieje informacja, że średnie dzienne obroty na polskim rynku walutowym to w kwietniu 2010 r. 7.848 mln USD ( = około 8 mln USD / czy około 8 mld USD - bo już nie wiem jak traktować tę kropkę).

Z kolei, u zz - autor podał wysokość obrotów w granicy 32mld USD. Powiem szczerze, że już się trochę w tym zakręciłem - może ktoś to potwierdzić?
Ok, rozumiem, że KNF wydaje jedynie pozwolenie na prowadzenie działalności np. domu maklerskiego, ale nie nadzoruje rynku walutowego w Polsce? W takim razie kto jest za to odpowiedzialny w Polsce? Swoją drogą - bardzo dobrze, że poruszyłeś ten wątek, muszę nadrobić zaległości w temacie uwarunkowań prawnych/nadzoru na rynku walutowym w Polsce.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

NBP, zas KNF to arbitrazowy slup made by UE
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

Dobrze wspomnieć że instytucje w Polsce używają bloomberg, reuters, curennex itd.
Te które są przedstawione w temacie to są platformy oferowane przez brokerów dla klientów detalicznych.
We wstępie zwykle umieszcza się tezę, którą w dalszej części udowadnia się.
Ja bym Ci zaproponował tezę : MT4 jako złoty Gral wśród najpopularniejszych platform detalicznych. (dla brokera)
Czy udostępnisz pracę w necie?
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Skorzystaj z raportu BIS:
http://www.bis.org/

Co 4 lata wychodzi obszerny raport dot. rynku walutowego i wg mnie to najlepsze oraz najbardziej wiarygodne źródło informacji... Sam go wykorzystywałem w swoim licencjacie i magisterce.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Slick pisze:Dzięki wielkie za szybką odpowiedź.

Podsumowując:

Dzienne obroty na globalnym rynku walutowym - około 5000 mld USD (5 bilionów USD)
Dzienne obroty na polskim rynku walutowym - i tu mam mały dylemat, ponieważ na stronie NBP:

Widnieje informacja, że średnie dzienne obroty na polskim rynku walutowym to w kwietniu 2010 r. 7.848 mln USD ( = około 8 mln USD / czy około 8 mld USD - bo już nie wiem jak traktować tę kropkę).

Z kolei, u zz - autor podał wysokość obrotów w granicy 32mld USD. Powiem szczerze, że już się trochę w tym zakręciłem - może ktoś to potwierdzić?
Ok, rozumiem, że KNF wydaje jedynie pozwolenie na prowadzenie działalności np. domu maklerskiego, ale nie nadzoruje rynku walutowego w Polsce? W takim razie kto jest za to odpowiedzialny w Polsce? Swoją drogą - bardzo dobrze, że poruszyłeś ten wątek, muszę nadrobić zaległości w temacie uwarunkowań prawnych/nadzoru na rynku walutowym w Polsce.
Ciężko określić co to jest polski rynek walutowy. Samo XTB ma 40mld miesięcznie tyle, że w sumie - pytanie ile przypada na samą Polskę.
Co do raportów to spójrz na raporty kwartalne Forex Magnates (musisz się wysilić bo to płatna i to wcale nie mało sprawa).
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Slick
Stały bywalec
Stały bywalec

Jeśli mowa o rozdziale I - to jest to akurat najmniejszy problem - rozdział czysto teoretyczny dotyczący globalnego i polskiego rynku walutowego (tu akurat mam sporo literatury).

Natomiast w rozdziale II skoncentruję się już stricte na walutowym platformach transakcyjnych. Jednak literatury dotyczącej bezpośrednio walutowych platform transakcyjnych nie ma. tzn. są wzmianki na ten temat - ale to głównie definicje platformy. Będę musiał wykazać się sporą dozą kreatywności. Nad tym rozdziałem cały czas intensywnie myślę.

No i rozdział III - praca badawcza - teoretycznie szerokie pole do popisu. Chciałem w jakiś sposób porównać 2 platformy oferowane przez polskich brokerów - jednak praktycznie wszyscy i tak używają MT4. Może po prostu porównam ofertę brokerów? Tylko jakie zmienne brać w tym przypadku pod uwagę.

Ogólnie temat jest szeroki i ciekawy - zwłaszcza rynki walutowe, bo o tym można 3 prace licencjackie napisać, jednak zawężenie tematu do walutowych platform transakcyjnych znacznie ogranicza możliwości.

Z Forexem mam do czynienia od paru miesięcy. Brałem udział w konkursach BOSSY (47% po tygodniu), czy też aktualnie biorę udział w konkursie XTB (gdzie udało mi się wyciągnąć 120% po 3 dniach). Sam siebie traktuję jako żółtodzioba w tej dziedzinie, ale ten temat jak mało który strasznie mnie interesuje - także stąd pomysł pisania pracy na temat FOREX'a.

Pracę oczywiście umieszczę w sieci - pod jednym warunkiem - uznam, że nadaje się do szerszej publikacji. Zresztą i tak wiele spraw będę z Wami konsultował - bo uważam to forum za najlepsze źródło informacji.

@ raposo Domyślam się, że kończyłeś UG na ekonomie ;) (oczywiście mogę się mylić).

Czy w pracy licencjackiej zawarłeś tzw. rozdział badawczy - jeśli tak, to jaki problem 'badałeś'?
Ciężko określić co to jest polski rynek walutowy. Samo XTB ma 40mld miesięcznie tyle, że w sumie - pytanie ile przypada na samą Polskę.
Co do raportów to spójrz na raporty kwartalne Forex Magnates (musisz się wysilić bo to płatna i to wcale nie mało sprawa).
Teoretycznie na stronie NBP jest odpowiedź na to pytanie. Według NBP średnie obroty dziennie na polskim rynku walutowym wynosiły w kwietniu 2010 roku = 7.848 mln USD (rozumiem, że to prawie 8 mld USD - a nie prawie 8 mln USD)

Jednak tutaj: http://stojeipatrze.blogspot.com/2012/0 ... forex.html

Wspomniano o 32mld USD - więc trochę zwątpiłem :wink:
Ja bym Ci zaproponował tezę : MT4 jako złoty Gral wśród najpopularniejszych platform detalicznych. (dla brokera)
Bardzo dobry pomysł. Swoją drogą, znajdę gdzieś jakieś szersze info o platformie MT4?

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Slick zrób tak,od przyszłego roku będzie dostępna w Europie CME,będzie dostępna przez Komisję FSA z UK ...,najprościej opisz ten mechanizm i platformy pod to podłączone lub które się pod to podłączą.
Wtedy powstanie wybitna praca licencjacka oparta o realną wartość dodaną ,bardzo cenna,uczciwa i na której będziemy mogli zrozumieć i się uczyć...// pokolenia na tym będą się uczyć..///
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Slick
Stały bywalec
Stały bywalec

Na chwilę obecną, nie mam zielonego pojęcia czym jest wymienione przez Ciebie CME. Gdzie znajdę więcej informacji na ten temat - z pewnością zapoznam się szerzej z tematem, ponieważ brzmi to obiecująco. Jedno podstawowe pytanie - czy CME wystartuje na początku roku? - chodzi mi przede wszystkim o odpowiednią ilość czasu na rzetelną analizę/opis.

Zz jeśli mógłbyś napisać więcej o CME byłbym Ci bardzo wdzięczny.

Swoją drogą - czym pokrótce różnią się od siebie brokerzy ECN i MM? Domyślam się, że w Polsce dominuje model brokera MM?

ODPOWIEDZ