Zmniejszenie obciążeń podatkowych z pomocą fundacji / trusta
Zmniejszenie obciążeń podatkowych z pomocą fundacji / trusta
Witam w przysłości zamierzam się wyprowadzić do Portugalii. Chciałem zmniejszyć swoje obciążenia finansowe zkaładająć Fundacj Interesu Prywatnego w Panamie, która to inwestowała by na rynkach europejskich i światowych w tym na GPW i Forex dla mnie pieniądze. Dzięki temu fundacja ta nie ponosiła by koszt ów z tytułu podatków (dochodowego i kapiatałowego). Płaciłbym tylko podatek od wypłaconych pieniedzy z fundacji (podatek w Portugalii). Portugalia ma podpisaną umowę z Panamą o unikaniu podwójnego opodatkowania.
Czy to co napisałem ma sens, czy są może lepsze formy zmniejszenia kosztów podatkowych inwestycji kapitałowych w Europie. Chodzi mi o to aby nie ponosić żadnych kosztów podatkowych z inwestycji kapitałowych w Europie poza podatkiem od dochodów kapitałowych w miejscu swojej rezydencji od faktycznych pieniędzy wypłaconych z takiej fundacji lub trusta na swoje prywatne konto.
Czy to co napisałem ma sens, czy są może lepsze formy zmniejszenia kosztów podatkowych inwestycji kapitałowych w Europie. Chodzi mi o to aby nie ponosić żadnych kosztów podatkowych z inwestycji kapitałowych w Europie poza podatkiem od dochodów kapitałowych w miejscu swojej rezydencji od faktycznych pieniędzy wypłaconych z takiej fundacji lub trusta na swoje prywatne konto.
Nie polecam spółki w Panamie, która by dłużej przechowywała kapitał na swoim koncie. Spółka w Panamie powinna pełnić rolę conajwyżej spółki transferowej. Jesteś już rezydentem Portugalli? Spółka może być rezydentem dowolnego państwa ale w momencie kiedy wypłacasz sobie dywidende odprowadzasz podatek w kraju którym jesteś rezydentem jako osoba fizyczna.
Tak tylko chodzi o to aby spółka/trust czy cokolwiek innego, nie płaciła podatku od dochodów kapitałowych oraz podatku dochodowego, inwestuąjc w europie swiecie , mam na mysli akcje forex dywidendy itp. Natomiast podaczas wypłaty jak najbardziej trzeba zapłacić podatek od dochodów kapitałowych. W Polsce jest taki twór jak prywatny fundusz zamknięty, który nie płaci podatku o takich inwestycji, płaci natomiast "udziałowiec" tego funduszu przy umarzaniu jednostek uczestnictwa te 19%. Ale w Portugalii chyba takiego czegos nie ma
Normalnie grająć na forex czy inwestując w GPW trzeba w Polsce płacić co roku 19%, to jest dużo kasy, a chciałbym płacić np te 19% tylko wtedy jak wypłacam sobie kase tego funduszu (umażami jednostki uczestnictwa) . Tyle że w Portugalii(tam mają trochę wiekszy podatek). Z tym że chciałbym by taki fundusz czy spółka czy trust mógł swobodnie inwestować w europie i na świecie, i aby nie istniały potem z tego powodu konsekwencje podakowe.

Proponuje w takim razie Seszele płaci się tam podatek dochodowy ale jest on śmiesznie mały 1,5%. W razie niepewności prawnych zawsze można kupić sobie licencje na prowadzenie działalności finansowej a nawet dość niedrogo można kupić bank! - kosztuje to wręcz groszę. Jeżeli chcesz poznać konkrety to proponuje skontaktować się z firmami wyspecjalizowanymi w tej dziedzinie i to nie z jedną lecz kilkoma, bo firmy zajmujące się doradztwem podatkowym też lubią dymać swoich klientów, więc trzeba zasięgać opinii u wielu źródeł. Dwie róznce kancelarie oferowały mi dwie jednakowe usługi przy zakładaniu IBC - różnica cen między jedną a drugą 400% - no comments.
Proponuje bardzo uważać na zakładanie spółek w europie przez firmy doradcze. Może się zdarzyć, że dana firma specjalnie zaproponuje założenie w niedobrej jurysdykcji, żeby póżniej dymać klienta. Jedyne rozwiązanie - szukać i rozmawiać z firmami w końcu się coś dobrego trafi:)
Proponuje bardzo uważać na zakładanie spółek w europie przez firmy doradcze. Może się zdarzyć, że dana firma specjalnie zaproponuje założenie w niedobrej jurysdykcji, żeby póżniej dymać klienta. Jedyne rozwiązanie - szukać i rozmawiać z firmami w końcu się coś dobrego trafi:)
Re: Zmniejszenie obciążeń podatkowych z pomocą fundacji / tr
Dzięki za pomoc temat do zamknięcia:)
>WWW< Serwis Internetowy Poświęcony FOREX, CFDs, EA, Programom Afiliacyjnym Forex, Brokerom Forex.
Mam pytanie bo zbrzydło mi szukać, czy we wszystkich rajach podatkowych ceny nieruchomości zaczynają się od 40.000 zł za metr?
Raje podatkowe nie są do mieszkania,raję podatkowe służą przede wszystkim do legalnego zmiejszenia obciążeń podatkowych...Marius pisze:Mam pytanie bo zbrzydło mi szukać, czy we wszystkich rajach podatkowych ceny nieruchomości zaczynają się od 40.000 zł za metr?
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
Żeby płacić naprawdę niskie podatki trzeba mieć cetryfikat rezydencji raju podatkowego a żeby taki certyfikat dostać to trzeba mieć tam nieruchomość lub ją od kogoś wynajmować.
- Phoenix_phx
- Gaduła
Kombinujecie aż chce mi sie śmiać. Bez wychodzenia z domu możecie nie płacić podatków zgodnie z prawem.
Napiszesz coś więcej?