niestety masz racje trzeba byl oto zamykac duzo wczesniej. ale takie sa efekty jak sie ma swoja firme i zachcialo bawic w robienie zyskow na forexie. swoja droga jakie ustawiac stop loos dla pozycji 15 pipsow 25 ?personov pisze:Czyli grasz około 25% depozytu. Moim zdaniem ilość zaangażowanego depozytu może być naprawdę różna w zależności od strategi i sposobu gry. Równie dobrze można grać połową depozytu i wszystko będzie OK. Jednak to, że tak długo trzymasz stratną pozycję z nadzieją, że cena wróci to już nie jest OK. Jesteś 300 pipsów w plecy i żyjez nadzieją, że cena wróci. Takie coś kończy się najczęściej utratą depozytu, a tą pozycję powinieneś zamkąć juz dawno z mniejszą stratą. Wiem, że teraz to każdy głupi może takie rzeczy pisać, ale powinieneś wiedzieć kiedy taką decyzję podejmować. Moim zdaniem odpowiednim na to momentem jest wyraźne obranie trendu przeciwnego. A takie coś można było zauważyć już wcześniej. Teraz spadamy w dół i to od dłuższego czasu.
Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
-
- Bywalec
Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow
Również zależy to od sposobu gry. Moim zdaniem najlepiej dla pozycji BUY ustawiać lekko pod najbliższym poziomem wsparcia, a dla pozycji SELL lekko powyżej najbliższego poziomu oporu. Wtedy jeśli ten poziom zostanie przełamany to wiadomo, że cena juz poleci nie w naszym kierunku. Widzę, że brakuje Ci systemu gry. Lepiej go znajdź i nigdy nie graj na czuja, że Ci sie coś wydaje. Bez wybranej strategii będziesz tylko tracił. Tak mi się wydaje.
Solą życia jest kasa.
-
- Bywalec
idac za ciosem jak wyznaczac poziom wsparcia i oporu?personov pisze:Również zależy to od sposobu gry. Moim zdaniem najlepiej dla pozycji BUY ustawiać lekko pod najbliższym poziomem wsparcia, a dla pozycji SELL lekko powyżej najbliższego poziomu oporu. Wtedy jeśli ten poziom zostanie przełamany to wiadomo, że cena juz poleci nie w naszym kierunku. Widzę, że brakuje Ci systemu gry. Lepiej go znajdź i nigdy nie graj na czuja, że Ci sie coś wydaje. Bez wybranej strategii będziesz tylko tracił. Tak mi się wydaje.
Tutaj masz świetny wątek o PA w którym istotna cześć odgrywa wyznaczanie poziomów SR
http://forex-nawigator.biz/forum/naked- ... t7917.html" target="_blank" rel="nofollow
http://forex-nawigator.biz/forum/naked- ... t7917.html" target="_blank" rel="nofollow
-
- Bywalec
dzieki poczytalem i cos sie juz rozjasnilo w glowie.Ink. pisze:Tutaj masz świetny wątek o PA w którym istotna cześć odgrywa wyznaczanie poziomów SR
http://forex-nawigator.biz/forum/naked- ... t7917.html" target="_blank" rel="nofollow" target="_blank" rel="nofollow
Pytanie mam jeszcze takie:
jezeli otworze pozycje kupna po cenie 1.2000 to po jakiej cenie musialbym otworzyc pozycje sprzedazy (1.2001 ??) aby obie caly czas wychodzily na 0.
czyli jesli jest 10 pipsow w gore to pozycja buy ma zysk 10 pipsow a pozycja sell 10 pipsow straty
Pierwszego pytanie nie za bardzo rozumiem ale stwierdzenie wyżej jest jak najbardziej prawidłowe przy założeniu że masz pozycje buy i sell otwarte po tej samej cenieInk. pisze:czyli jesli jest 10 pipsow w gore to pozycja buy ma zysk 10 pipsow a pozycja sell 10 pipsow straty
- MyOnlySpace
- Stały bywalec
1. Może mi ktoś wytłumaczyć co to jest swap? Znalazłem kilka informacji na ten temat i wiem jak np. go obliczać ale nadal nie wiem co to tak na prawdę jest,skąd on się bierze?Naliczany jest tylko w momencie kiedy dana pozycja otwarta jest przez całą dobę a w chwili kiedy np. między godzinami 15-18 już nie?
2. Na platformie MT4 w terminalu zdarza się czasami że okienka S/L lub T/P maja kolor zielony,czerwony lub żółty.Co to oznacza?
Będę bardzo wdzięczny za jasne wytłumaczenie tych zagadnień
2. Na platformie MT4 w terminalu zdarza się czasami że okienka S/L lub T/P maja kolor zielony,czerwony lub żółty.Co to oznacza?

Wszystko jest trudne zanim stanie się proste.
1. http://bossa.pl/fx/edukacja/wprowadzenie/pips/" target="_blank" rel="nofollow - tutaj wyczerpująco na temat swapów.MyOnlySpace pisze:1. Może mi ktoś wytłumaczyć co to jest swap? Znalazłem kilka informacji na ten temat i wiem jak np. go obliczać ale nadal nie wiem co to tak na prawdę jest,skąd on się bierze?Naliczany jest tylko w momencie kiedy dana pozycja otwarta jest przez całą dobę a w chwili kiedy np. między godzinami 15-18 już nie?
2.
SL na czerwono - cena jest blisko poziomu SL
TP na zielono cena jest blisko TP
Cena na żółto - cena dotarła do poziomu i się zamyka (czasami może być całkiem ciekawie bo miałem przypadki kiedy przy buy/sell stopach - zlecenie potrafiło się świecić na żółto przez nawet kilka minut bez otwarcia)
Na żółto również w przypadku kiedy ustawisz Trailling Stop
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
-
- Pasjonat
Potrzebuje pomocy w średnich kroczących, załóżmy że posługuję się EMA 200 na wykresie i tu pierwsze pytanie: używam mt4 i rozumiem że ema to wskaźniki-> moving average i w okienku "metoda MA" wybieram "exponential"?
2. Rozumiem że np. średnia sesyjna lub 200 sesyjna to EMA?
3. Dlaczego średnie kroczące np.EMA 200 zmieniają swój kształt w różnych interwałach czasowych? Inaczej przebiega na h1, inaczej na h4 i jeszcze inaczej na d1?
Czy ktoś może polecić jakiś fajny artykuły lub książki o średnich kroczących?
3. Dlaczego średnie kroczące np.EMA 200 zmieniają swój kształt w różnych interwałach czasowych? Inaczej przebiega na h1, inaczej na h4 i jeszcze inaczej na d1?
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."
MaciejWLKP pisze:Potrzebuje pomocy w średnich kroczących, załóżmy że posługuję się EMA 200 na wykresie i tu pierwsze pytanie: używam mt4 i rozumiem że ema to wskaźniki-> moving average i w okienku "metoda MA" wybieram "exponential"?
1. Tak
2. Nie to 200 okresowa średnia. I to jest też odpowiedź na 3 pytanie. Na H1 będzie to z 200H1, z 200sesji to będzie średnia na D1.
http://bossa.pl/edukacja/AT/wskazniki/ruchome/" target="_blank" rel="nofollow
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów