Nie ma takiej potrzeby. Napiszę Wam, jak ja to widzę, ale form przedstawienia jest aż nadto na forach forexowych.bernoulli pisze: Przedstaw swoje jak możesz.
A poziom zero nie jest poziomem podaży/popytu? Czyżby takie podejrzenie łamało intelekt?To nie jest SD. Poziom był testowany dwa razy. Nie widać zresztą jakieś gwałtownej reakcji.
Bardziej to jest ZL.

Niektórzy używają średnich. Czy to nie są poziomy podaży/popytu? A raczej sposoby wyznaczenia dynamiki P/P w czasie?
O to mi chodzi z szerokim potraktowaniem tematu. Bo jeśli chcecie Sam Seiden, to gościu przedstawia Wam prosty system. Skomplikowane chyba się gorzej sprzedają - ciekawe czemu

Dlaczego high jest high? Dlaczego pivot jest pivotem, a pinbar pinbarem? W pinbarze nie ma dynamiki ujętej, lub jest ona za duża. Zacznij od wyobrażenia sobie, że świeca to arkusz zleceń. Cena chodzi góra dół. Na M1 to za szybko się dzieje, szukasz tego co znasz, grasz niemal podświadomie. Chwila zawahania i jesteś już w następnej stopklatce. Ale popatrz na świeczkę H1. Dlaczego High jest High, a Low jest Low. Czemu są tam, gdzie są, a nie gdzieś indziej? Czemu close jest w miejscu w którym jest i czemu nad lub pod Open? Czy zbudujesz na tym "prosty system"? Nie wiem, może. Życzę Ci tego. Ale jeśli zamkniesz swój umysł w ciasną klatkę, to raczej będzie Ci ciężko. Tak myślę...
Pozdrawiam serdecznie