Real Volume ? kilka pytań

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
maassk
Gaduła
Gaduła

Real Volume ? kilka pytań

Nieprzeczytany post autor: maassk »

Witam, załączam 2 linki i mam kilka pytań :
(nie mam czasu, żeby przeglądać forum więc jeśli temat już był to sorry)
1) http://mt4indicator.com/tag/volume/ tu indykator do pobrania real volumes histogram
2) http://trading-evolution.com/forum/portal.php tutaj dane do pobrania.

3) tworzymy folder experts/files/evolution-levels/ i tam wypakowujemy dane
4) dopiero teraz odpalamy indyka w mt4

i teraz pytania:
1) Czy ten Volume jest rzeczywiscie taki prawdziwy? Czy jest użyteczny?
2) Czy znajdzie się ktoś kto potrafi zrobić coś aby dane ze strony aktualizowały się automatycznie, na bieżąco??

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Re: Real Volume ? kilka pytań

Nieprzeczytany post autor: DigitalSmoke »

Nie wiem czy się coś nie zmieniło, ale z tego co sobie przypominam to ten wolumen jest aktualizowany raz dziennie( po zamknięciu sesji amerykańskiej), więc w oparciu o te dane mógłbyś grać na D1.

Awatar użytkownika
tyler_durden
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tyler_durden »

Odpowiem szybko : do niczego volumen Ci się nie przyda z prostego powodu, rynek forex jest zdecentralizowany i nie masz szans na dostęp do prawdziwego volumenu, a już na pewno nie za pomocą tego indyka. Co najwyżej, masz możliwość podglądu ticków na świeczce w mt4 broka. Co też ma wartość prognostyczną, bo jeśli bawisz się w backtesty systemu w mt4, nawet taki volumen (ctrl+L) może Ci pomóc.

Pozdrawiam
ciągle głupi ...

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

tyler_durden pisze:Odpowiem szybko : do niczego volumen Ci się nie przyda z prostego powodu, rynek forex jest zdecentralizowany i nie masz szans na dostęp do prawdziwego volumenu, a już na pewno nie za pomocą tego indyka. Co najwyżej, masz możliwość podglądu ticków na świeczce w mt4 broka. Co też ma wartość prognostyczną, bo jeśli bawisz się w backtesty systemu w mt4, nawet taki volumen (ctrl+L) może Ci pomóc.

Pozdrawiam
Kolego, chyba "na szybko" nie doczytałeś że chodzi o wolumen z CME, więc piszesz nie na temat.

maassk
Gaduła
Gaduła

Dzięki za odpowiedzi.
1) Tutaj podobny indykator, chyba nie trzeba pobierać danych ale raczej nie jest już tak dokładny:
http://www.forexfactory.com/search.php?searchid=4021962 Multi-MarketProfile (AAD Mods)

Awatar użytkownika
tyler_durden
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tyler_durden »

DigitalSmoke pisze:
tyler_durden pisze:Odpowiem szybko : do niczego volumen Ci się nie przyda z prostego powodu, rynek forex jest zdecentralizowany i nie masz szans na dostęp do prawdziwego volumenu, a już na pewno nie za pomocą tego indyka. Co najwyżej, masz możliwość podglądu ticków na świeczce w mt4 broka. Co też ma wartość prognostyczną, bo jeśli bawisz się w backtesty systemu w mt4, nawet taki volumen (ctrl+L) może Ci pomóc.

Pozdrawiam
Kolego, chyba "na szybko" nie doczytałeś że chodzi o wolumen z CME, więc piszesz nie na temat.
Ok, faktycznie - mój błąd, przepraszam. Jeśli ktoś chce grać na CME, wolumen będzie pomocny. Tylko nie wiem, czy za niego nie trzeba zapłacić, tak jak na GPW.
Zmyliło mnie to, że ten indyk był pokazany na przykładzie pary walutowej, co jest zupełnie nietrafione.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2012, 15:06 przez tyler_durden, łącznie zmieniany 3 razy.
ciągle głupi ...

maassk
Gaduła
Gaduła

Można powyznaczać sobie wsparcia i opory no ale to chyba sie da zrobić i bez tego

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Można grać za pomocą strategii opierających się na wolumenie, np. VSA. Polecam zapoznanie się z tematem, ponieważ po cenie wolumen jest drugim ważnym nośnikiem informacji.

maassk
Gaduła
Gaduła

Ja osobiści używam indykatorów z forum FF. BetterVolume albo SonicR VSA Histogram i Candlesticks.
Nie ukrywam, że są mi prawie niezbędne.

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Wolumen bardzo przydatny. Ale tak jak ktoś pisał do pobrania raz dziennie i używany w troche inny sposób niż wolumen obrotów zrobionych na konkretnej świeczce. Tutaj zlicza go dla danego poziomu - pomocny jeśli mamy dodatkowo wsparcie na tym poziomie oraz jeśli chcemy wyznaczyć najbliższy target cenowy porównując jak daleko cena penetrowała ostatnio poziomy odchylając się od nagromadzenia wolumenu. Pisałem swego czasu o tej formie analizy u siebie w dzienniku.
fx-forum

ODPOWIEDZ