leszczu pisze:
Tak, tylko zauważ że Tig3r napisał 80 zł a przyjął stawkę 1 PLN - a jako, że 80% procent zysku jest niemożliwe uznałem że zostaje 80 zł z początkowych 100 zł czyli minus 20%.
Bo u Tigra masz wartość oczekiwaną z zainwestowanej złotówki, a w przykładzie Tigr ma 100 prób po 1 zł.
U Ciebie, jak już koledzy zauważyli jest to 100 prób po 100 zł i 8% od tego daje oczywiście 800.
leszczu pisze:Pytanie na poziomie kółka matematycznego zerówki ale .... sam nie wiem
Przy założeniu, że mam 60% skuteczności i na 100 transakcji zarabiam 80% stawki którą ryzykuje a w 40 tracę tą stawkę to po 100 transakcjach jestem na minusie tak?
stawka 100 zł
60x180 - 40x100
Proszę się nie śmiać, mam poważne powody żeby obawiać się o swój stan zdrowia
Które obliczenia są prawidłowe
Dlaczego po 1 mnożysz 60x180? Przecież zysk ma być 8 do 10. Poza tym z Twojego równania wynika: 60 x 180 = 10800 40 x 100 = 4000
10800 - 4000 = 6800
Wychodzi Ci wynik na plus.
Ja nie wiem czy Ty jakieś procenty chciałeś mnożyć czy coś. Czasami tak bywa, że się człowiekowi coś pomiesza, a później się sam zastanawia co miał na myśli
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Ankh ma rację, ale błąd wynika pewnie z tego, że zasugerowała Cię platforma.
Rzeczywiście jak stawiasz 100$ to payout pokazuje 180$.
Ale z tych 180 przecież tylko 80 jest zarobionych, a te 100 masz na koncie i co najwyżej możesz je stracić.
kris007 pisze:Czyli jeśli nic nie pokręciłem to obrazowo Twoja krzywa na 12 symulacjach może wyglądać tak jak poniżej.
Przyjmując że średni zysk / przez średnia stratę = 0.8 ( 0.8/1.0 = 0.8 ) i trafność 60%
Pozdrawiam
O ile dobrze widzę to maksymalny spadek to 18 stawek czyli 18% biorąc płaską stawkę i grając za 1% kapitału.
To narzędzie do symulacji to jakaś własna konstrukcja czy coś znalezione w necie?
leszczu pisze:O ile dobrze widzę to maksymalny spadek to 18 stawek czyli 18% biorąc płaską stawkę i grając za 1% kapitału.
Nie - to nie tak. Maksymalny spadek jest nieokreślony, jak będziesz miał wielkiego pecha to trafisz i 100 razy pod rząd stratę.
Symulator generuje przykładowe krzywe kapitału dla iluś tam losowych prób, możesz ocenić czy statystycznie masz większą szansę na wygraną (większość linii equity idzie w górę) czy na wtopę - ale nie określisz w ten sposób maksymalnej możliwej straty.