inwestycja długoterminowa

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
green7
Maniak
Maniak

Re: inwestycja długoterminowa

Nieprzeczytany post autor: green7 »

marco123 pisze:zeby bawic sie lotem trzeba miec 100 tys kapitalu wlasnego, ale lokata 30% ze samego swapa rocznie niczego sobie sami przyznajcie :) tak jak mowilem przemyslalem to i przy kapitale 200tys zwrot 30% z inwestycji rocznie z 2 lotow bez wiekszego ryzyka, przyjmujac wachania w 2 strony naprawde mozna wyjsc z pozycji z niezlym plusem, latwo to policzyc :)
Rozsądnie.
marco123 pisze:nadal szukam najbardziej dochodowej pary jesli chodzi o swapa moze cos poradzicie ? wedlug mnie z tego co sie orientowalem to gbp/huf ladnie stoi kolo 7 punktow, tylko ta para oferowana jest tylko u zagranicznych brokerow.
punkty to nie wszystko, zwróć uwagę na wartość pipsa i spread. Bo przy dużym spreadzie wyjdzie Ci, że na jego zwrot musisz czekać ze 2 miesiące lub dłużej. Złotówka będzie tu lepsza 50 punktów spreadu to powiedzmy 10 dni zwrotu.
Druga sprawa zmienność pary: im większa tym większy depozyt potrzebny i mniejszy potencjalny zysk.
Co do par zobacz na takie egzotyki jak mnx (peso), TRY (lira turecka), tam bywały duże swapy ale i spready niestety też.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Ale green co jest źle? Mniej wiecej tak sa opisane strategie shadow z CCS i reszta.. stąd biorą się te "triki" :)
Oferuja "te" z cnx z wiadomych powodów i mniej wiecej tak to robią.
Tylko uściślijcie mówicie kontrakt.. bo cfd to też taki i teaz nie wiem czy wreszcie fra czy fut.
Na fut też się da o ile % zabez nie jest za duzy tak jak gpw ale łącząc.
Przyznaje,że wzory zniechęcają,ale warto się wgłębić.Przy odpowednim depie wiesz co można wykombinować..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

green7
Maniak
Maniak

reptile pisze:Ale green co jest źle

Wszystko dobrze :) Ale nie rozumiem jak na kontraktach można zarobić na swapach. Przy czym oczywiście nie mam tu na myśli kontraktów na stopy procentowe :)
Green
Obrazek
Obrazek

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

green7 pisze:
reptile pisze:Ale green co jest źle

Wszystko dobrze :) Ale nie rozumiem jak na kontraktach można zarobić na swapach. Przy czym oczywiście nie mam tu na myśli kontraktów na stopy procentowe :)
green7,swapy są normalnie doliczane do kontraktu w zależności jak oprocentowana jest waluta,swapy są doliczane jeżeli jest wyżej oprocentowana.
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

green7
Maniak
Maniak

zz pisze:green7,swapy są normalnie doliczane do kontraktu w zależności jak oprocentowana jest waluta,swapy są doliczane jeżeli jest wyżej oprocentowana.
Rzuć linkiem z jakąś dokumentacją/opisem. Tylko nie chodzi mi o link j.w. z wzorami ale opis ze stron jakiejś giełdy/brokera itd.
Green
Obrazek
Obrazek

zz
Maniak
Maniak

green7 pisze:
zz pisze:green7,swapy są normalnie doliczane do kontraktu w zależności jak oprocentowana jest waluta,swapy są doliczane jeżeli jest wyżej oprocentowana.
Rzuć linkiem z jakąś dokumentacją/opisem. Tylko nie chodzi mi o link j.w. z wzorami ale opis ze stron jakiejś giełdy/brokera itd.
green7,nie mam daru przekazywania wiedzy ..// w przeciwieństwie do siory która jest nauczycielem... :p ///,co wiedziałem to Tobie powiedziałem.Teraz na bardzo poważnie... :p ,najlepiej i najprościej będzie jak podejdziesz do najbliższego dilingu jakiegokolwiek banku w Polsce ,tam to Tobie lepiej wytłumaczą.
Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Ale czymu chcecie swapowac futures? Przecież tu chodzi o arbitraż.. a czym jest swapowanie ? Troche przesunieta perspektywa.. definicja definicją..

zz.. jakiego banku? Bo cme kupuje patenty od GS na instrumenty,ale nie przesadzaj.. w PL o nich na pewno nie wiedzą..
Chyba źle się zrozumieliście..
http://bossa.pl/index.jsp?layout=2&page ... s_id=16113
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

green7
Maniak
Maniak

Zz sorki ale opowiadasz banialuki.

Tu masz specyfikację instrumentów z cme:
http://www.cmegroup.com/trading/fx/file ... lendar.pdf

Widzisz, tu gdzieś jakąś wzmiankę o wypłacaniu swapu na kontraktach futures ?
A chyba by być musiała, przecież należałoby coś wspomnieć na jakiejż to zasadzie te swapy są liczone, co jest stopą referencyjną itd. A tu nic - zapomnieli ?

Pozatym jakże miałoby to działać ?
Kontrakt futures to umowa między dwoma stronami. Jedna strona zobowiązuje się sprzedać a druga kupić określony "towar" (tu walutę) w określonym dniu po określonej cenie.
Jak byś w to chciał swap wmieszać ? Kto by go płacił ?
Przecież było by to pozbawione sensu: kontrakty futures wykorzystywane są np. przez firmy do zabezpieczenia przyszłych zysków. Jak miały by firmy realizować to zabezpieczenie jakby się okazywało, że zmianie uległy stopy procentowe i teraz nagle muszą "dopłacać" do kontraktu futures który posiadają, mimo że kurs waluty się nie zmienił.... Jakżesz można by wtedy realizować jakieś długookresowe zabezpieczenia na które wpływałaby polityka stóp procentowych ?
Green
Obrazek
Obrazek

zz
Maniak
Maniak

green7,jeszcze raz,podejdż sobie do najbliższego dilingu banku w Polsce,tam Tobie to kompetentnie wytłumaczą.
Jestem pewien na 100% że jest tak jak napisałem.Jak miałem kiedyś kontrakty to tak było na pewno.Nie grałem na tych swapach więc nie przywiązywałem do tego większej wagi.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

NiceFox pisze:
Nie ma Swapu płaconego bo to nie jest rynek Spot. Za to jest rynkowe finansowanie kontraktu. :!:
tzn że codziennie cena kontraktu zmienia się o finansowanie. Różnica pomiędzy ceną kontraktu a bazą na otwarciu serii kontraktu i rozliczenia w chwili wygaśnięcia kontraktu jest całkowitym finansowaniem.
np. w trakcie całego życia serii kontraktu różnica wyniosła 120 pip jeżeli byliśmy po stronie dodatniej do bilansu dodajemy 120 pip jeżeli po drugiej stronie to odejmujemy. (wychodzi w pobliżu stopy procentowej dla wybranego instrumentu)
+ linki załączone wyżej sprawę zamykają

Zostało szkiełko i oko.
Pozdrawiam.
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

ODPOWIEDZ