BossaFX - III edycja konkursu
Re: BossaFX - III edycja konkursu
To ci współczuję.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
- daromanchester
- Przyjaciel Forum
Nie ma czego. Cieszy mnie że ktoś reptajlowi w końcu dał "prztyczka" bo póki co to wykazuje się tylko zdolnościami formułowania otwartych zwrotów. (o co go prosiłem już żeby nie robił)
Nich się chłopak poduczy pisać żeby go wszyscy rozumieli a nie tak jak dzięki otwartym zwrotom każdy go rozumie wedle swoich poglądów.
Miałem się nie odzywać do końca konkursu ale chyba się jutro przełamię
Nich się chłopak poduczy pisać żeby go wszyscy rozumieli a nie tak jak dzięki otwartym zwrotom każdy go rozumie wedle swoich poglądów.
Miałem się nie odzywać do końca konkursu ale chyba się jutro przełamię

"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
E tam piepszenie.. jesli robi to pod konkurs.. konto sponsoruje bossa.. no to marketing maja dobry ..przynajmniej jest grzanie hehe co to tu widac.. zaraz wspomna ze jest opcja zarzadzania przez niego portfelem, ze szkolenia juz sugestia byla.. generalnie moga przysluzyc sie do jego sukcesu na wieksza skale.. moze gosc uznal ze tak najprosciej niz samemu szukac ProfitPower.To jest wariant optymistyczny.. bo odejmuje mu watek szkoleniowy. Jesli gosc stwierdza ze raz sie uda a raz nie to kompletnie to nie zachwyca w pro wersji (czyli na twardą głowe nic nie przemyśleli strategicznie -PKT A).Każdy pyta o ciągłość gain,DD.Dostanie w zarzadzanie i co?Urznie raz w mcu przez risk?Bo było tak ze raz mu sie to udaje a raz nie.A dla myślących - taka funkcja ryzka coś mówi.Optymalizuje.
Czyli różowo znów nie jest.. a gorączka jest przez procent gain.Jeśli mimo optymalizacji rocznie dobrze wychodzi lub mimo SO też no to fajnie. Wrcając do PKT A - gdybym był managerm chowałbym gościa i oferował ProfitPower a nie opcja szkoleń żeby ktoś go zwinął hehe. No i znów na twardą głowę.. ktoś się tu bawi.. więc albo mimo amtorskiego podejścia pana F. jest już b.bogaty albo popełnił błąd licząc na profesjonalizm a trafił na pseudo speca od marketingu.
Który nie wie,że jeszcze żaden dialog korporacyjny gdzie głos mają 2 strony nigdy się nie udał.. hehe a inni za nim mądrzy próbują błąd powielić
Gość jest super.. specem od wszystkiego.. suport,organizator,e-rzecznik.. kawe pewnei też sam sobie parzy 
No Zadora przyznaje się bez bicia na real takiego gain co miesiac nie mam.
Ale wierze,że Ty masz i dlatego robisz co robisz
Statement chcesz?To pokaz swój
twoj trading juz lepszy od czasow tms?
Do Filipa.. bo już sam nie wiem..
Jak robisz min 15% na mc stale to się zgłoś - pół roku chciałbym widzieć,nawet dam czas i poczekam
Zaoferuje dobre Power i warunki.
Jeszcze tak..
Mój język jest perfidny i ordynarny,ale często mówi prawdę.Zaś język reklamy to język kłamstw.
hehe daro.. będę tępił jałowy marketing po samą śmierć.. żaden argument mnie nie ruszy.. akurat mamy tu na pienku z..i to jest nagroda za klony i inne przewinienia - jestem konsekwentny z nudy.Obrabiali d. innym, to teraz ja obrabiam w niczyim ich opinie.Wymyslilem nawet,że jedyny sposób by umniejszyć dialog z S.Z. na forum jest zalewanie go pismami z których nie jest łatwo wyjść.
No wybacz.. super kulturalny nie jestem ale w normach się chyba mieszcze
Czyli różowo znów nie jest.. a gorączka jest przez procent gain.Jeśli mimo optymalizacji rocznie dobrze wychodzi lub mimo SO też no to fajnie. Wrcając do PKT A - gdybym był managerm chowałbym gościa i oferował ProfitPower a nie opcja szkoleń żeby ktoś go zwinął hehe. No i znów na twardą głowę.. ktoś się tu bawi.. więc albo mimo amtorskiego podejścia pana F. jest już b.bogaty albo popełnił błąd licząc na profesjonalizm a trafił na pseudo speca od marketingu.
Który nie wie,że jeszcze żaden dialog korporacyjny gdzie głos mają 2 strony nigdy się nie udał.. hehe a inni za nim mądrzy próbują błąd powielić

No Zadora przyznaje się bez bicia na real takiego gain co miesiac nie mam.

Do Filipa.. bo już sam nie wiem..
Jak robisz min 15% na mc stale to się zgłoś - pół roku chciałbym widzieć,nawet dam czas i poczekam
Zaoferuje dobre Power i warunki.
Jeszcze tak..
Mój język jest perfidny i ordynarny,ale często mówi prawdę.Zaś język reklamy to język kłamstw.
hehe daro.. będę tępił jałowy marketing po samą śmierć.. żaden argument mnie nie ruszy.. akurat mamy tu na pienku z..i to jest nagroda za klony i inne przewinienia - jestem konsekwentny z nudy.Obrabiali d. innym, to teraz ja obrabiam w niczyim ich opinie.Wymyslilem nawet,że jedyny sposób by umniejszyć dialog z S.Z. na forum jest zalewanie go pismami z których nie jest łatwo wyjść.
No wybacz.. super kulturalny nie jestem ale w normach się chyba mieszcze

R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)
wiecie jak to sie nazywa?
promocja USDPLN w wykonaniu BOSSAFX
pewnie malo kto na tym gral a teraz ...
pol roku bedzie glosno ile to mozna bylo urwac 
nie lepiej bylo wystawic konto P. Filipa przez cos a la myfxbook real i kazdy widzialby co gdzie kiedy, nie byloby teorii spiskowych, nie potrzeba by bylo pisac komentarzy w stylu "zaczekam do 9 i pomysle co dalej.....", ew jakis applet na www ktory w czasie rzeczywistym pokazywalby transakcje?
NA FORUM KONKURSOWYM KOMENTARZY NIE PUSZCZAJA !!!
napisalem cos w stylu ze jest benchmark dla Filipa u konkurencji bossa
i w dodatku z transakcjami online /tzn widac co gdzie kiedy bral, zamykal/ oraz ze gosc natrzaskal 6000% w miesiac za swoja kase i bez zadnego konkursu....
promocja USDPLN w wykonaniu BOSSAFX

pewnie malo kto na tym gral a teraz ...

nie lepiej bylo wystawic konto P. Filipa przez cos a la myfxbook real i kazdy widzialby co gdzie kiedy, nie byloby teorii spiskowych, nie potrzeba by bylo pisac komentarzy w stylu "zaczekam do 9 i pomysle co dalej.....", ew jakis applet na www ktory w czasie rzeczywistym pokazywalby transakcje?
NA FORUM KONKURSOWYM KOMENTARZY NIE PUSZCZAJA !!!
napisalem cos w stylu ze jest benchmark dla Filipa u konkurencji bossa
i w dodatku z transakcjami online /tzn widac co gdzie kiedy bral, zamykal/ oraz ze gosc natrzaskal 6000% w miesiac za swoja kase i bez zadnego konkursu....
Tylko to?mike_05 pisze:To jest nieładne.
Na forum konkursowym na samym początku była informacja dotycząca zasad publikacji postów, a fakt że forum jest moderowane nie jest żadną tajemnicą. Przyjęte zasady wypowiedzi dotyczą merytoryki wypowiedzi i trzymania się tematu (konkurs) jak również kultury i zachowania szacunku dla innych. Oczywistym jest także, że nasze forum konkursowe nie będzie stanowiło powierzchni reklamowej dla naszej konkurencji. Nie wiemy kto pisze i dlatego wszystkie posty zawierające nazwy konkurentów nie pojawiają się, mimo że być może nie miał Pan intencji reklamowania jakiegokolwiek brokera. Post sformułowany jak wyżej zostałby opublikowany.temp pisze:NA FORUM KONKURSOWYM KOMENTARZY NIE PUSZCZAJA !!!
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Przed głupotą i chciwością nikogo na siłę nie da się obronić. Inaczej mówiąc przypominanie i ostrzeganie, że brak SL'a może się źle skończyć, należy zarządzać wielkością pozycji itd. na nic się nie zda. Ci co się uprą i tak nie uwierzą, że ma to sens póki nie umoczą. Zresztą dobrze: bo gdybyśmy wszyscy byli rozsądni życie byłoby nudne 
A w kwestii zarządzania kapitałem przez Filipa to trochę mam wrażenie, że dyskutujecie tu po omacku - bo w pełni nie znamy przecież jego strategi, tego kiedy piramiduje itd.
Coby to ciut rozjaśnić zrobiłem sobie wykres DD filipa za pierwsze 2 tygodnie konkursu:

DD z okresów co godzinę. Punkty gdzie DD = 0 oznaczają de facto okresy przyrostu equity ponad poprzednie maksimum.
Jak widać DD doszło max do 45% było to w momencie gdy na koncie Filipa było prawie 200K. Jeśli policzyć średni DD (co bardzo sensu nie ma ale jakiś obraz daje) to wynosi on niecałe 9%.
Policzyłem też jak często Filip ma otwarte pozycje na rynku: wyszło mi na to, że ponad 70% czasu Filip ma otwarte pozycje.
Czy z takim DD czulibyście się dobrze to sprawa indywidualna: ale jak dla mnie Filip wie co robi i bardzo dobrze czuje rynek. Mam też pewną teorię, że korzysta tutaj na rzadko spotykanym zjawisku - bardzo dużej korelacji w ruchach pomiędzy PLN,EUR i USD gdzieś mi ostatnio mignął wykresik pokazujący ten rzadki fenomen .... sprawa ciekawa do zbadania.

A w kwestii zarządzania kapitałem przez Filipa to trochę mam wrażenie, że dyskutujecie tu po omacku - bo w pełni nie znamy przecież jego strategi, tego kiedy piramiduje itd.
Coby to ciut rozjaśnić zrobiłem sobie wykres DD filipa za pierwsze 2 tygodnie konkursu:
DD z okresów co godzinę. Punkty gdzie DD = 0 oznaczają de facto okresy przyrostu equity ponad poprzednie maksimum.
Jak widać DD doszło max do 45% było to w momencie gdy na koncie Filipa było prawie 200K. Jeśli policzyć średni DD (co bardzo sensu nie ma ale jakiś obraz daje) to wynosi on niecałe 9%.
Policzyłem też jak często Filip ma otwarte pozycje na rynku: wyszło mi na to, że ponad 70% czasu Filip ma otwarte pozycje.
Czy z takim DD czulibyście się dobrze to sprawa indywidualna: ale jak dla mnie Filip wie co robi i bardzo dobrze czuje rynek. Mam też pewną teorię, że korzysta tutaj na rzadko spotykanym zjawisku - bardzo dużej korelacji w ruchach pomiędzy PLN,EUR i USD gdzieś mi ostatnio mignął wykresik pokazujący ten rzadki fenomen .... sprawa ciekawa do zbadania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Widzę że już nas Państwo zaczynacie wyręczać w analizach strategii - można to tylko docenić, co zresztą już zrobił daromanchester. Trudno mi oczywiście w tym momencie potwierdzić prawdziwość tego wykresu, ale ja doceniam samo podejście. Zakładając że przebieg obsunięcia jest taki jak na wykresie, to tego rodzaju statystyki na pewno warto odnieść do jakiegoś benchmarku, na co zresztą wskazywał sam green7. Bo o ile każdy trader z jakimkolwiek doświadczeniem jest w stanie "na oko" ocenić stopę zwrotu (niska/przeciętna/wysoka) to dużo trudniej to samo zrobić dla max. DD (zakładam się, że większość traderów tego nie mierzy na swoich kontach). My zrobiliśmy analizę max DD dla wszystkich naszych klientów za cały rok 2011 i połowę 2012 w podziale na tych, którzy zarabiają pieniądze i tracą (w tym kilkunastomiesięcznym okresie). Wyszło że średnie maxDD dla grupy wygrywających wynosi 23.6% a dla grupy tracących pieniądze aż 58.5%. Pan Filip jest zatem ze swoim maxDD gdzieś pomiędzy. Ale warto podkreślić że nasza analiza nie obejmowała rachunków konkursowych - tylko normalny handel, z natury rzeczy spokojniejszy, z nastawieniem na mniejsze ryzyko.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Przykro patrzeć na ten temat. Całe stado nieudaczników foreksowych wylewa teraz swoje żale, za wszelką cenę udowadniając, że mają rację i że p. Filip już jest bankrutem. Szkoda, że większość z nich nie ma czym się pochwalić. Co poniektórzy pozapominali, że na rynku liczy się ile zarabiasz a nie jak.
Przyznam szczerze, że sam oczekiwałem wyzerowania konta p. Filipa, jednak tak się nie stało. Tak naprawdę w % MM liczy się dwie rzeczy: skuteczność i psychika. Jak się gra z ryzykiem 10%-30% to trzeba mieć "jaja", bo są duże skoki kapitału. Mało kto je ma, i po stracie 10% traci nerwy i zeruje konto. Ja osobiście nie popieram tak dużego ryzyka, ale jeśli dla niego się sprawdza to dobrze. Filip nie jest przypadkowym gościem i w moich mniemaniu wie co robi. Podobnie jest z MSZ - kto z was po stracie na -57% kapitału wyszedł by na +67%?
Aktualny konkurs wzbudził we mnie mieszane odczucia co do Bossy. Mam u nich od dawna konto i mają świetny system transakcyjny, dobrą ofertę i rzetelne podejście do klienta (także w edukacji). Nie podoba mi się natomiast koncepcja aktualnego konkursu, która sugeruje, że "liczy się tylko refleks". Moim zdaniem jest to plama na dotychczasowym dorobku Bossy, gdzie w materiałach szkoleniowych zawsze jasno podkreślano ryzyko i trudności, jakie można napotkać na rynku. Ale rozumiem też, że konkurs to przede wszystkim sieć na masy "zielonych" klientów.
Przyznam szczerze, że sam oczekiwałem wyzerowania konta p. Filipa, jednak tak się nie stało. Tak naprawdę w % MM liczy się dwie rzeczy: skuteczność i psychika. Jak się gra z ryzykiem 10%-30% to trzeba mieć "jaja", bo są duże skoki kapitału. Mało kto je ma, i po stracie 10% traci nerwy i zeruje konto. Ja osobiście nie popieram tak dużego ryzyka, ale jeśli dla niego się sprawdza to dobrze. Filip nie jest przypadkowym gościem i w moich mniemaniu wie co robi. Podobnie jest z MSZ - kto z was po stracie na -57% kapitału wyszedł by na +67%?
Aktualny konkurs wzbudził we mnie mieszane odczucia co do Bossy. Mam u nich od dawna konto i mają świetny system transakcyjny, dobrą ofertę i rzetelne podejście do klienta (także w edukacji). Nie podoba mi się natomiast koncepcja aktualnego konkursu, która sugeruje, że "liczy się tylko refleks". Moim zdaniem jest to plama na dotychczasowym dorobku Bossy, gdzie w materiałach szkoleniowych zawsze jasno podkreślano ryzyko i trudności, jakie można napotkać na rynku. Ale rozumiem też, że konkurs to przede wszystkim sieć na masy "zielonych" klientów.
Masz na myśli dużo większa korelacje naszej waluty z Dolarem niż z EURO?green7 pisze: Mam też pewną teorię, że korzysta tutaj na rzadko spotykanym zjawisku - bardzo dużej korelacji w ruchach pomiędzy PLN,EUR i USD gdzieś mi ostatnio mignął wykresik pokazujący ten rzadki fenomen .... sprawa ciekawa do zbadania.
No nie całkiem. Mam na myśli to, że korelacja zmian dziennych (akurat te właśnie sprawdziłem) na eurpln i usdpln jest w ostatnim okresie bardzo duża - aktualnie blisko 0.9SLAW pisze:Masz na myśli dużo większa korelacje naszej waluty z Dolarem niż z EURO?
A to oznacza, że powiedzmy ruch w górę na eurusd wywoła ruch spadkowy na eurpln i usdpln. Gdyby ta korelacja była mniejsza to ruch w górę na eurusd niekoniecznie przekładał by się na spadki na obu parach z pln (równie dobrze usdpln mogło by iść do góry a eurpln spaść mocniej itd.) To tak w skrócie - ale zapewne cokolwiek ułatwia to analizy Filipowi.