inwestycja długoterminowa

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
marco123
Bywalec
Bywalec

inwestycja długoterminowa

Nieprzeczytany post autor: marco123 »

Witam mam pytanie do bardziej doświadczonych userów mianowicie interesuje mnie możliwość zainwestowania pieniędzy na okres paru lat na 1 pozycji, punkty swap oczywiście dodatnie, czy wogóle jest taka możliwość i jacy brokerzy dają taką możliwość ? niestety w bossie jest to niemozliwe, maxymalny okres trzymania pozycji to 12 miesiecy.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Re: inwestycja długoterminowa

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Jeśli chcesz "inwestować", to kup sobie walutę w kantorze. Na foreksie się spekuluje, nie inwestuje. Odnoszę wrażenie, że nie bardzo wiesz, co to jest forex...

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

A dlaczego niby nie może zrobić tego na platformie fx ? Dojdzie mu dodatni swap, może użyć lewar... same zalety.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Oczywiście że może. Mógł np. kupić EUR/USD trzy lata temu, po 1,50, przy dźwigni - a niech tam lekką będzie - 1:100.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Nikt nie każe 1:100. Może zrobić 1:2 i nie musi mrozić całego kapitału. Połowę może zainwestować w co innego. Tak czy inaczej byłby stratny. Ale być może druga połowa kapitału przyniosła by zysk z innej inwestycji. A tak - nie za wiele zrobi.
Poza tym mógł równie dobrze przyszorcic z 1:100. Takie gdybanie nie ma sensu.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Wirus pisze:Jeśli chcesz "inwestować", to kup sobie walutę w kantorze. Na foreksie się spekuluje, nie inwestuje. Odnoszę wrażenie, że nie bardzo wiesz, co to jest forex...
Fx nadaje sie tak samo do inwestycji długoterminowych jak i krótko, nie za bardzo rozumiem twój post

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Przyszorcić też mógł, na przykład w maju 2010, po 1,19 ;)
Bronisz prawa człowieka do popełnienia błędu, ale może uświadomiłbyś zagrożenia?
Poza tym, dla mnie, jeśli ktoś mówi o "inwestowaniu" na foreksie, to albo nie ma pojęcia o foreksie, albo o inwestowaniu.

Ink.
http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/391526 ... tycje.html
inwestycje [łac.], ekon. nakłady dokonywane w celu stworzenia lub zwiększenia środków trwałych, przyczyniające się do wytworzenia dla przyszłego spożycia strumienia dóbr i usług.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Ja tylko inwestuje na FX i np dla mnie jesli ktoś mówi ze gra na forexie to jest dopiero niepoważne, odnoszę wrażenie ze traktujesz forex dość specyficzne , dla mnie to od początku jest sposób inwestycji, rownież w dłuższym horyzoncie czasowym, bo czym tak naprawdę różni sie kupno waluty w kantorze od kupna waluty na fx lub kupna akcji? Niczym w każdym wypadku liczymy na wzrost wartości

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: peter_r »

E tam panie(Wirus).
http://mfiles.pl/pl/index.php/Inwestycje
Inwestycje jest to zaangażowanie określonej kwoty pieniędzy na pewien okres, aby w przyszłości otrzymać jej zwrot kompensujący inwestorowi czas, w którym pieniądze były zaangażowane, przewidywany współczynnik inflacji oraz ryzyko inwestycji.
Czas, pieniądze, szacowane ryzyko.

i tak i nie
http://www.eagletraders.com/forex_tradi ... esting.htm
The conclusion here is that the nature of foreign exchange trading not lend itself as much to investment as it does to speculation and hedging (hedging may be performed in forward instruments). It is possible in a sense to make an investment in foreign exchange over a long-term period but this necessitates a large account value and low leveraging.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Ink. pisze:Ja tylko inwestuje na FX
Podtrzymujesz określenie "inwestuję" mimo tego, co zacytowałem? ;)
i np dla mnie jesli ktoś mówi ze gra na forexie to jest dopiero niepoważne
No to inwestycja czy gra? ;)
Nie mówię, że to jest niepoważne, tylko że nie powinno się tego nazywać inwestycją, ale spekulacją lub grą.
bo czym tak naprawdę różni sie kupno waluty w kantorze od kupna waluty na fx
Wielkością straty z powodu dźwigni?
lub kupna akcji?
Może tym, że banknot ma jakąś wartość, w przeciwieństwie do papierów bezwartościowych.
Niczym w każdym wypadku liczymy na wzrost wartości
Owszem, ale istnieje jeszcze mniejsze lub większe ryzyko. Pisałem o tym już dawno. Nie podam linka, bo nie można, ale jest to na moim forum.

ODPOWIEDZ