Tak na marginesie - obliczenie podatku pit to kwestia jakiejś minuty. Wrzucić do przygotowanego arkuszu w excelu. Więc nie wiem skąd wy te kilka k na pit bierzecie...
Jak ktoś jest chętny to ja mu za 1k zrobię takie wyliczenie ;-)
JAKI ECN ?
Re: JAKI ECN ?
no trochę z kosztem wyliczenia pitu ahkka poniosło
A ludzie teraz rzucają sie na ECN poniewaz na tym forum same teorie spiskowe jak to MM łupie klientów na kase

A ludzie teraz rzucają sie na ECN poniewaz na tym forum same teorie spiskowe jak to MM łupie klientów na kase

Ink. pisze:no trochę z kosztem wyliczenia pitu ahkka poniosło![]()
Ja dałem ekstremalną wartość żeby pokazać, że mimo tego i tak się opłaca.
A z tym pitem to pamiętam jak w 2008 roku liczyłem, na innych platformach niż MT4. Kilka dni mi zajęło...
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
To nie prościej było skopiować dane do excela ? Jakiś raport pozycji musiałeś mieć....
Może i polskie ECN mają wyższą prowizję, ale za to są na miejscu , w kraju. Osobiście mam opory przed wpłatą większej kasy do brokera zagranicznego. Może nie mam racji, ale cóż, ... taki mam pogląd. Może z czasem zmienię zdanie, ale póki co wolałbym korzystać z polskich brokerów. Ja nie skalpuję, choć gram DT. I tu można np. podać brokera Noble MT5, który ma całkiem bliskie spready na parach mnie interesujących. Zaznaczam, że często grywam na parach egzotycznych (z lirą turecką, złotówką itp.). Jeśli chodzi o Eur/Usd to nie potrzebny jest ECN bo wystarczy grać w GO4X. Mają tam stały spread 1 pips . Dla kogoś, kto nie skalpuje 1 pips spreadu bez żadnej prowizji jest dostatecznie dobry.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
MarioDM pisze:Może i polskie ECN mają wyższą prowizję, ale za to są na miejscu , w kraju. Osobiście mam opory przed wpłatą większej kasy do brokera zagranicznego. Może nie mam racji, ale cóż, ... taki mam pogląd. Może z czasem zmienię zdanie, ale póki co wolałbym korzystać z polskich brokerów. Ja nie skalpuję, choć gram DT. I tu można np. podać brokera Noble MT5, który ma całkiem bliskie spready na parach mnie interesujących. Zaznaczam, że często grywam na parach egzotycznych (z lirą turecką, złotówką itp.). Jeśli chodzi o Eur/Usd to nie potrzebny jest ECN bo wystarczy grać w GO4X. Mają tam stały spread 1 pips . Dla kogoś, kto nie skalpuje 1 pips spreadu bez żadnej prowizji jest dostatecznie dobry.
Nie ma co się bać zagranicznych brokerów (tych z UE szczególnie). Gwarancje mają podobne, a bardzo często mają o niebo lepsze podejście niż brokerzy należący do dużego podmiotu (a na prawdę jeśli chodzi o sam Forex są mniejszymi).
Zgadzam się z resztą opinii. Wcale nie trzeba się na siłę pchać do magicznego (dla tych chyba, którzy nie do końca zdają sobie sprawę z tego jak to na prawdę działa) ECN.
Żeby nie było. Ja absolutnie nie jestem przeciwnikiem ECNów. Ba jestem ogromnych ich zwolennikiem, tylko w tej najlepszej formie.
Natomiast jestem przeciwnikiem wpychania nowych osób na miny, bo sam rynek nawet bez poślizgów i z gwarantowanymi SL jest wystarczająco trudny na początek.
Cyb nie było akurat żadnych raportów, albo napracowałem się niepotrzebnie

Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów