Zrozumieć Forex. Czy można na nim zarobić?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Re: Zrozumieć Forex. Czy można na nim zarobić?

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Midas,
Z tego co piszesz w journalu nie zarabiasz. Może zatem gdybyś czytał to byś zarabiał?

Ja mimo że jestem obecnie na plusie,to dalej wiem że jest to zbyt chaotyczne by pozwoliło mi zarabiać na dłuższą metę,jednak wiem jedno...Nigdy nie wiesz jaki post,jaki temat,jaka książka spowoduje, że coś czego nie potrafiłeś zrozumieć/nie pozwalało Ci zarabiać nagle Cię olśni.

Jak dla mnie większa ilość teorii,zwierzeń,psychologii nie zaszkodzi,natomiast inaczej jest w przypadku czytania różnych systemów.
Grasz na S/R i pinbary...masz zajmować pozycję,a tu nagle widzisz że jest to wbrew LT...Pozycja robi parę pips...zarabiasz...nagle widzisz S/D...zamykać czy trzymać...trzymasz...SL...teraz już wiesz żeby uważać na SD i dodajesz do planu...z czasem masz tyle narzędzi,że cena nie ma miejsca na to żeby zarobić...natomiast żeby stracić jest mnóstwo...bo widzisz co 10 pips szanse na odbicie się ceny...

Prosta rada: zrób prosty system i się tego trzymaj...jednak tak trudno to wykonać...co wybrać skoro wszystko jest dobre...
A może to wszystko pic na wodę i liczy się tylko HH,HL,HH,HL...LH,LL,LH... A te narzędzie pozwalają tylko precyzyjnie zająć pozycje,a nowym,bądź tym co nie zarabiają zasłaniają mimo wszystko cenę?
I zamiast skupić się na cenie,skupiamy się na kreskach,kropkach,motylach,nietoperzach itd. ?

Midas,
przy okazji mam pytanie. Swego czasu udzielałeś się w journalu Kerimba,tłumaczyłeś jak należy to robić,umieszczałeś mnóstwo pozycji na plus,co prawda długo trzymanych ale mówiłeś że wiesz co robisz.
Teraz podobno nie zarabiasz,chwilowy kryzys czy jednak wtedy było inaczej?

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

Songo89K pisze:Grasz na S/R i pinbary...masz zajmować pozycję,a tu nagle widzisz że jest to wbrew LT...Pozycja robi parę pips...zarabiasz...nagle widzisz S/D...zamykać czy trzymać...trzymasz...SL...teraz już wiesz żeby uważać na SD i dodajesz do planu...z czasem masz tyle narzędzi,że cena nie ma miejsca na to żeby zarobić...natomiast żeby stracić jest mnóstwo...bo widzisz co 10 pips szanse na odbicie się ceny...
:564: :clap: :clap:
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Songo89K pisze:A może to wszystko pic na wodę i liczy się tylko HH,HL,HH,HL...LH,LL,LH...
W mojej opinii tylko to wystarczy.
Co do artykułów, książek, forum... jestem podobnego zdania co Songo. Osobiście czytam wszystko co wydaje mi się potencjalnie wartościowe. Można to przyrównać do filtrowania urobku w poszukiwaniu złota. Złota może i nie jest dużo, ale jak się odpowiednią ilość wiader przesieje to coś tam się uzbiera, a czasami trafi się samorodek (naoglądałem się Gold Rush na discovery) :). W pewnym momencie to już tylko praca nad samym sobą żeby ciąć szybko to co wygląda źle, a trzymać możliwie najdłużej to co dobrze idzie (czyli kompletnie odwrotnie jak to się robi zazwyczaj na początku, że SL trafia się zazwyczaj w pełni, a tylko co pojawi się zysk na pozycji to jest zbierany). Skoro przy postępowaniu początkującego szanse na kasację konta są duże to robiąc wszystko całkowicie na odwrót powinno być bardzo dobrze. W sumie nie widzę innej możliwości na długofalowe zyski. Jeśli ktoś dzisiaj myślał o longu lub stawiał takie pozycje to ma świetny przypadek z którego można dużo wniosków wyciągnąć.

Awatar użytkownika
tyler_durden
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tyler_durden »

Brawo. Na tym można by poprzestać tą dyskusje, bo wszystko wartościowe jest tutaj praktycznie powiedziane, a pozostała część (jeśli się pojawi)będzie poświęcona tylko i wyłącznie biciu piany.
Ja bym dodał do tego jeszcze ZL, oprócz wspomnianych HH,HL ...
Tyle wystarcza - wiem to z doświadczenia :)
ciągle głupi ...

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Witam,

Songo, mam wrażenie, że mylisz mnie z inną osobą o nicku Madins, której z tego co wiem posty zniknęły. Ja nie zarabiam regularnie i nigdy nie zarabiałem :)

Nie wrzucałem też nigdy trejdów długo terminowych tym bardziej na plus, bo moim żywiołem jest niski interwał i na nim się dobrze czuję.

Co do książek.. wiadomo, że żadna wiedza nie zaszkodzi (chociaż są opinię, że co za dużo to nie zdrowo). Ja czytać nie mam zamiaru, może kiedyś jak będzie mi się nudziło siedząc przed kominkem to przeczytam coś o fx :) Jedyne o czym myślałem, żeby przeczytać to książki o psychologii (Swoją drogą jakby ktoś jakiś fajny tytuł podrzucił <po polsku> to byłbym wdzięczny).

A jeszcze wracając do mojego dziennika to mam nadzieję, że albo przekroczyłem albo niedługo przekroczę granicę regularnych zysków. Dorzucę też od siebie coś co może komuś się przyda na temat rynku i ogólnie systemu.

http://forex-nawigator.biz/forum/z-oty- ... ml#p522863

Ja kiedyś też pisałem w jakimś temacie post, który niestety przy okazji usuwania flejmu między użytkownikami innymi został usunięty, a więc może podobnie lub w skrócie napiszę coś w tym stylu, mianowicie:

Tak naprawdę nie ma różnicy jaki system wybierzemy, chodzi o to, że trzeba się nauczyć pewnych schematów. Z tego właśnie powodu początkujący nawet najlepszym systemem udupi, a za to expert zrobi z nie zarabiającego systemu dochodowy (pomijając oczywiście w pełni mechaniczne systemy). Po prostu każdy musi przejść przez te X systemów w tym X wskaźników, a wszystko sprowadza się do opanowania siebie a zarazem wyuczenia pewnych nawyków, zobaczenia pewnych schematów tak jak w każdej innej dziedzinie życia. W czasie tej drogi poznajemy też, czy mamy predyspozycje do niskich interwałów czy może do wysokich, jakie ryzyko akceptujemy itp. To wszystko w pewnym momencie (po kilku miesiącach/latach) owocuje stworzeniem systemu pasującego pod nas samych. Wydaje mi się, że wtedy właśnie zaczyna się zarabiać.
Jak dla mnie większa ilość teorii,zwierzeń,psychologii nie zaszkodzi,natomiast inaczej jest w przypadku czytania różnych systemów.
Grasz na S/R i pinbary...masz zajmować pozycję,a tu nagle widzisz że jest to wbrew LT...Pozycja robi parę pips...zarabiasz...nagle widzisz S/D...zamykać czy trzymać...trzymasz...SL...teraz już wiesz żeby uważać na SD i dodajesz do planu...z czasem masz tyle narzędzi,że cena nie ma miejsca na to żeby zarobić...natomiast żeby stracić jest mnóstwo...bo widzisz co 10 pips szanse na odbicie się ceny...
Miałem tak przez pewien moment, że wchodziłem w pozycje, stawiałem TP (wtedy akurat na h1 się skupiałem) po czym schodziłem na niższy interwał m5/m15 i zamykałem na pierwszym lepszym SD, ZL, LT, SR czymkolwiek. A za to jak leciało do SL'a, to nie zamykałem :) Na szczęście już się tego od uczyłem, chociaż nadal mi się zdarza za szybko zamknąć, mimo ustawionego TP i jak na złość zawsze dochodzi do tego TP tylko już bez mojej pozycji. Tutaj właśnie wydaje mi się, że to doświadczenie odgrywa ważną rolę, bo z biegiem czasu jesteśmy w stanie właśnie MY jako TRADERZY odfiltrować te pewne sygnały, które spowodowały by bez sensowne wejście czy inny błąd (Oczywiście cały czas piszę o systemie uznaniowym, chociaż po części)
Swego czasu udzielałeś się w journalu Kerimba,tłumaczyłeś jak należy to robić,umieszczałeś mnóstwo pozycji na plus,co prawda długo trzymanych ale mówiłeś że wiesz co robisz.
To Madins tworzył takie piramidy, dokładał na stracie i po jakimś czasie zamykał jak zawróciło i wyszło w miarę ładnie na plus. Od **** tych pozycji wklepywał, po kilkadziesiąt na jeden ruch.

Pozdrawiam, Midas

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Midas pisze:Jedyne o czym myślałem, żeby przeczytać to książki o psychologii (Swoją drogą jakby ktoś jakiś fajny tytuł podrzucił <po polsku> to byłbym wdzięczny).
Może klasykę?
Karen Horney - Neurotyczna osobowość naszych czasów
Stażystka Karla Abrahama, ucznia Freuda. Psychoanalityczka, prowadziła terapię w USA; książka napisana na podstawie doświadczeń z czasów Wielkiego Kryzysu, więc jakby na czasie ;)
Tak naprawdę nie ma różnicy jaki system wybierzemy
Szczera prawda.
chodzi o to, że trzeba się nauczyć pewnych schematów.
Ale nie trzymać się ich kurczowo, bo rynek się zmienia i trzeba być elastycznym.
Z tego właśnie powodu początkujący nawet najlepszym systemem udupi, a za to expert zrobi z nie zarabiającego systemu dochodowy
A tu się nie zgodzę; z gówna bata nie ukręcisz ;)
To wszystko w pewnym momencie (po kilku miesiącach/latach) owocuje stworzeniem systemu pasującego pod nas samych. Wydaje mi się, że wtedy właśnie zaczyna się zarabiać.
Sam system nic nie da. Forex, to psychologia, zarabianie na nim to psychika ;)
Miałem tak przez pewien moment, że wchodziłem w pozycje, stawiałem TP (wtedy akurat na h1 się skupiałem) po czym schodziłem na niższy interwał m5/m15 i zamykałem na pierwszym lepszym SD, ZL, LT, SR czymkolwiek. A za to jak leciało do SL'a, to nie zamykałem :) Na szczęście już się tego od uczyłem, chociaż nadal mi się zdarza za szybko zamknąć, mimo ustawionego TP i jak na złość zawsze dochodzi do tego TP tylko już bez mojej pozycji.
Najważniejsze jest trzymanie pozycji do końca, do osiągnięcia TP lub SL, a następnie analiza; nie tylko wyników, ale zachowania się wykresu między otwarciem a zamknięciem pozycji, a także po nich. Pozwoli to na opracowanie systemu, który będzie zarabiał statystycznie, a wtedy psychika nie będzie przeszkadzać, bo będzie wiadomo, że mimo strat, per saldo wychodzimy na plus.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Midas pisze:Witam,

Songo, mam wrażenie, że mylisz mnie z inną osobą o nicku Madins, której z tego co wiem posty zniknęły. Ja nie zarabiam regularnie i nigdy nie zarabiałem :)
Widocznie było tak jak mówisz.
Midas pisze: Miałem tak przez pewien moment, że wchodziłem w pozycje, stawiałem TP (wtedy akurat na h1 się skupiałem) po czym schodziłem na niższy interwał m5/m15 i zamykałem na pierwszym lepszym SD, ZL, LT, SR czymkolwiek.
2 z 3 kroków były dobre:
1-setup na wyższym
2-wejście naniższym
3-powrót do podglądu na wyższym.

expedient warzywniaka

Nieprzeczytany post autor: expedient warzywniaka »

Zachowania ceny nie da się przewidzieć żadną metodą. Chyba, że umiesz czytać w cudzych myślach. Jak słusznie zauważa autor bloga:
Manipulatorzy rynku mają określony kierunek. Widzą, gdzie potencjalne patterny widzi tłum i co z nich wynika.

Jeśli zależy im na wzrostach to patterny do góry działają, bo po wybiciu z takiego układu pozwalają tłumowi ciągnąć rynek w kierunku dla nich przyjaznym. Oczywiście patrząc na wolumen powinniśmy dostrzec symptomy dystrybucji (VSA).

Wybicia z patternów do dołu skutkują sellig climax i akumulacją ze strony smart Money.

Gdy rozgrywającym zależy na zmianie kierunku, wybicia z patternów, moment wejścia przez tłum na wybicie służy do akumulacji lub dystrybucji. Wtedy zasięgi z czytelnych patternów ulegają załamaniu i często są pułapką dla rzeszy inwestorów.

Smart Money wiedzą, gdzie zgodnie z powszechnie znanymi regułami są stawiane stop lossy. Są one łatwym łupem, tuż przed zmianą kierunku. Trzeba mieć to na uwadze.
-- Dodano: pn 29-10-2012, 8:38 --
Midas pisze:W końcu każdy (no prawie) zostanie wynagrodzony za poświęcony czas i będzie trzaskał hajs.

Pozdro
Jo, każdy, komu starczy wytrwałości. :564:

Awatar użytkownika
Sildra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Sildra »

expedient warzywniaka pisze: Jo, każdy, komu starczy wytrwałości. :564:
Albo kasy.....
Jeśli czegoś nie możesz albo Ci się nie chce - obejrzyj to koniecznie.....

Przeczytaj opis zanim zaczniesz:
http://www.youtube.com/watch?v=l6-bGtW83vA

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Albo życia? o.0

ODPOWIEDZ