Lista prawdziwych nauczycieli....
Re: Lista prawdziwych nauczycieli....
ale ksiazka o bogatym i biednym ojcu jest naprawde glupia, od lat nie moge pojac czemu sie ja wymienia jako wazna dla trejdera, nie ma nic dziwnego, ze wiekszosc przegrywa skoro jara sie ksiazka o sukcesie kolesia ktorego stary jest profesorem uniwersyteckim, a najlepszy kumpel ma za starego najwiekszego biznesmena w okolicy, (to jest skrot o czym ksiazka jest, sorry jesli ktos mial zamiar przeczytac), to tak jakby ktos sie chwalil, ze osiagnal sukces finansowy, a jego stary wykladal na UG i porad od serca udzielal mu krauze, ewentualnie stary wyklada w poznaniu,a my robimy biznes z synem kulczyka pod okiem czujnego taty, gdyby nam nie wyszlo, o to tak to moze byloby ciekawe 

Ja wierzę, że Warren Buffett ma sporo do powiedzenia o inwesycjach. I na szkolenie można się z nim umówić, a przynajmniej na obiad, co roku jest aukcja charytatywna. Ostatnio chyba za 2 mln poszła usługa.
A z bliższego FXowi podwórka, to bardzo możliwe, że już nigdy nie trafi się osoba z równie spektakularnymi sukcesami na tym polu jak George Soros. To jest prawdziwy guru. Tym bardziej niesamowity, że już dawno odpuścił inwestycje na codzień i zajął się innymi rzeczami, ale co kryzys raz na dekadę to ciągnie wilka do lasu
.
A z bliższego FXowi podwórka, to bardzo możliwe, że już nigdy nie trafi się osoba z równie spektakularnymi sukcesami na tym polu jak George Soros. To jest prawdziwy guru. Tym bardziej niesamowity, że już dawno odpuścił inwestycje na codzień i zajął się innymi rzeczami, ale co kryzys raz na dekadę to ciągnie wilka do lasu

albo nie czytałeś albo nie zrozumiałeśsureshot pisze:ale ksiazka o bogatym i biednym ojcu jest naprawde glupia, od lat nie moge pojac czemu sie ja wymienia jako wazna dla trejdera, nie ma nic dziwnego, ze wiekszosc przegrywa skoro jara sie ksiazka o sukcesie kolesia ktorego stary jest profesorem uniwersyteckim, a najlepszy kumpel ma za starego najwiekszego biznesmena w okolicy, (to jest skrot o czym ksiazka jest, sorry jesli ktos mial zamiar przeczytac), to tak jakby ktos sie chwalil, ze osiagnal sukces finansowy, a jego stary wykladal na UG i porad od serca udzielal mu krauze, ewentualnie stary wyklada w poznaniu,a my robimy biznes z synem kulczyka pod okiem czujnego taty, gdyby nam nie wyszlo, o to tak to moze byloby ciekawe
to nie beletrystyka o której piszesz tutaj
"Tylko silnych los obdarza hojnie "
W stanach ludzie po nim ostro jadą, bajki o bogatym ojcu i inwestycjach to fikcja literacka, nic takiego nie miało miejsca. A Kiyosaki nawet tego nie napisał.
Warren Buffett
2 bańki za takie mądrości ludowe? Buffett to insider, jego wręcz zapraszają do gry. Co ci po takim obiedzie? OK kasa jest przeznaczona na jakiś cel charytatywny, ale to WB jest tym dobrym co tą kasę wydaje, bo ty kupujesz "setjka".
-- Dodano: wtorek 2012-10-16, 13:43 --Kiyosaki sued by co-author Sharon Lechter
"Risk comes from not knowing what you're doing"Noob pisze:Ja wierzę, że Warren Buffett ma sporo do powiedzenia o inwesycjach. I na szkolenie można się z nim umówić, a przynajmniej na obiad, co roku jest aukcja charytatywna. Ostatnio chyba za 2 mln poszła usługa.
Warren Buffett
2 bańki za takie mądrości ludowe? Buffett to insider, jego wręcz zapraszają do gry. Co ci po takim obiedzie? OK kasa jest przeznaczona na jakiś cel charytatywny, ale to WB jest tym dobrym co tą kasę wydaje, bo ty kupujesz "setjka".
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.
Może by mi w takim razie powiedział: "If you're not inside, you're outside, ok?". Jakbym już od dwóch guru usłyszał coś takiego to musiałbym uwierzyć 

- daromanchester
- Przyjaciel Forum
To jest dobre

http://fxmonster.pl/2009/12/student-i-guru/#more-346Pewien młody hindus zapragnął być oświeconym. Któregoś dnia spakował swoje rzeczy, pożegnał z rodziną i wyruszył w poszukiwaniu guru, który miał mu pomóc osiągnąć cel. Po długiej wędrówce dotarł do wioski w której spotkał guru. Poprosił go o naukę i zdradzenie sekretu jak stać się oświeconym człowiekiem. Guru zaprosił go do siebie.
GURU: Osiągnięcie stanu oświecenia jest całkiem proste. Oto co masz zrobić: wrócić do domu, każdego wieczora siadać przed lustrem i przez 30 minut zadawać sobie jedno i to samo pytanie. Pytanie brzmi: „Kim jestem? Kim jestem? Kim jestem?”
STUDENT: Z całym szacunkiem mistrzu, ale to nie może być aż tak proste.
GURU: Ależ jest, to prościzna. W wiosce są jeszcze inni guru.
STUDENT: W takim razie dziękuję bardzo, to ja może ich popytam.
Student wstał i wyszedł. Wychodząc spotkał kolejnego guru i zwrócił się do niego z tym samym pytaniem: jak stać się oświeconym.
GURU 2: To trudne i pochłania mnóstwo czasu. Musiałbyś dołączyć do moich wyznawców. Pracować ciężko, a za swoją pracę nie dostaniesz zapłaty. Kiedy nadejdzie odpowiedni moment zdradzę Ci sekret.
Student był cały podekscytowany. Słowa guru dokładnie pasowały do jego wyobrażeń o drodze do osiągnięcia stanu oświecenia. Zawsze słyszał, że to trudne. Guru poinstruował go, że jego zadaniem będzie czyszczenie stajni po krowich odchodach. Jeśli będzie się starał, z biegiem czasu dostanie również inne obowiązki – czyszczenie całej stajni, rozwożenie nawozu po polach, wyprowadzanie krów na pastwisko. Student przystał na te warunki i następnego dnia zaczął pracę.
Mijały dni, tygodnie, miesiące i lata. Student co jakiś czas dostawał nowe obowiązki. Po pięciu latach zaczął się niecierpliwić i zastanawiać nad oświeceniem. Poprosił guru o rozmowę.
STUDENT: Mistrzu, służyłem ci przez pięć długich lat. Nigdy nie narzekałem, nie opuściłem ani jednego dnia pracy. Pracowałem najciężej ze wszystkich twych pracowników. Czy mistrz myśli, że nadszedł czas abym dostąpił zaszczytu oświecenia?
GURU 2: Yhm, myślę że jesteś już gotowy. Oto co masz zrobić. Wróć skąd przybyłeś i każdego wieczora siadaj przed lustrem na 30 minut zadając sobie w kółko jedno i to samo pytanie: „Kim jestem? Kim jestem? Kim jestem?”
Student nie potrafił ukryć zdziwienia.
STUDENT: Przepraszam mistrzu, ale to samo powiedział mi inny guru pięć lat temu.
GURU 2: No cóż, dobrze ci powiedział.
STUDENT: Więc dlaczego ciężko pracowałem w tym smrodzie przez pięć długich lat?
GURU 2: Bo jesteś idiotą, oto dlaczego.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
Mogę polecić autora wątkutantric pisze:Witam.Zakładam ten wątek po "natchnieniu" słowami Tig3ra z alternatywnego wątku o liście fałszywych guru.Proszę o wpisy tylko osoby ,ktore bezpośrednio skorzystały z płatnych lub bezpłatnych porad ,szkoleń,EA,książek (madrości ich autorów) etc.Proszę przy tym o uzasadnienia i szczegóły.Myslę ,że takie informacje sie przydadzą szczególnie tym,którzy zaczynają swoją przygode z forexem ale nie tylko takim osobom. Mysle ,że również takim osobom ,które chcą wzbogacać swoją wiedze o forexie , bo przecież wszyscy staramy sie ciągle doskonalić (tak mi sie wydaje).Pozdrawiam
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=155459
Nic nowego nie wymyślił, ale usystematyzował PA, a na swojej prywatnej stronie dał ogólnodostępny (po zalogowaniu) opis systemu, z dużym naciskiem na aspekty psychologi tradingu. Od kilku miesięcy staram się działać zgodnie z przedstawionymi tam wytycznymi z dobrym skutkiem, rozważam nawet wykupienie subskrypcji