Witajcie,
Korzystalem jakis czas temu na platformie MT4 z powiadomien SMS przez Skype.
Chodzilo wspaniale i sie zepsulo. Mecze sie juz kilka dni i nie wiem co jest grane.
Wszytko mam poprawnie ustawione, Skype ma zgode na dostep API z MT4, konto Skype zasilone w kase. Skrypty sa te same i w tych samych miejscach w MT4 co byly i dzialalo i nic. Sciagnalem nawet stara wersje Skype myslac, ze to pomoze to, ze w nowej nie chodzi, sciagnalem ze strony Skype nowa wersje Skype4COM.dll
Nic nie pomaga. Czuje, ze Skype cos zmajstrowal i trzeba przerobic plik SkypeLib.dll ale nie mam pojecia jak. A moze zupelnie jest jakis inny prozaiczny problem u mnie. Pomocy dobrzy ludzie...
Calosc byla brana z http://articles.mql4.com/495
Tam tez sa wszystkie pliki i wytlumaczone co i jak.
Podpowiem na szybko ze Skype4COM.dll i SkypeLib.dll wrzucamy do MT4 do katalogu C:\Program Files\MetaTrader\experts\libraries - natomiast wywolujemy z EA tak...
//+------------------------------------------------------------------+
//| SkypeTestExpert.mq4 |
//| Copyright © 2007, Alexey Koshevoy|
// Import functions
#import "SkypeLib.dll"
bool SendSkypeSMS(int &ExCode[], string Num,string Message);
bool SendSkypeMessage(int &ExCode[], string User, string Message);
#import
int start()
{
int ExCode[1];
Alert("Send SMS...");
Alert(SendSkypeSMS(ExCode, "+48501234567", "Tresc smsa"));
if(ExCode[0] == -1)
Alert("Error sending the SMS");
else
Alert("SMS sent");
return(0);
//----
return(0);
}
Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam,
qwak
P.S. W pliku Skype4COM.chm jest jakas pomoc co do SMS
Moze to pomoze jakos w poprawieniu tamtej biblioteki...
-----------------------------------------------
This script sends a SMS message.
Copyright � 2004-2006 Skype Limited. Licensed under BSD license.
'// Create a Skype4COM object:
Set oSkype = WScript.CreateObject("Skype4COM.Skype", "Skype_")
'// Start the Skype client:
If Not oSkype.Client.IsRunning Then oSkype.Client.Start() End If
'// Send SMS:
Set oSMS = oSkype.SendSms("+1234567890", "Hello!")
WScript.Sleep(60000)
'// Message event handler:
Public Sub Skype_SmsMessageStatusChanged(ByRef aSms, ByVal aStatus)
WScript.Echo ">Sms " & aSms.Id & " status " & aStatus & " " & oSkype.Convert.SmsMessageStatusToText(aStatus)
End Sub
'// Target event handler:
Public Sub Skype_SmsTargetStatusChanged(ByRef aTarget, ByVal aStatus)
WScript.Echo ">Sms " & aTarget.Message.Id & " target " & aTarget.Number & " status " & aStatus & " " & oSkype.Convert.SmsTargetStatusToText(aStatus)
End Sub
-------------------------------------
PS.2 Plikow nie wrzucam bo rozszerzenia nie wchodza i sie nie da.
Sa na http://articles.mql4.com/495 oraz http://developer.skype.com/accessories/skype4com
Alarm SMS z MT4 przez Skype - programisci pomocy !!!
Alarm SMS z MT4 przez Skype - programisci pomocy !!!
Graj tylko spelniajace sie analizy!
Re: Alarm SMS z MT4 przez Skype - programisci pomocy !!!
Wygląda na to jakby coś zmienili Twórcy Skype
Samych plików DLL nie przerobisz, jeśli są nowe wersje bibliotek DLL to może zmieniły się nazwy funkcji w bibliotece DLL
Widzę też na ich stronie że jest też drugi sposób komunikacji bezpośrednio przez WINAPI więc może się zmienił sposób komunikacji ze skype:
http://developer.skype.com/delphi-examp ... tracer-pas
Samych plików DLL nie przerobisz, jeśli są nowe wersje bibliotek DLL to może zmieniły się nazwy funkcji w bibliotece DLL
Widzę też na ich stronie że jest też drugi sposób komunikacji bezpośrednio przez WINAPI więc może się zmienił sposób komunikacji ze skype:
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Tak na marginesie - po co skype za 40 gr jak można to zrobić bramką email
sms za 7 gr ?

Bardzo dziekuje za odpowiedz. Wlasnie tak czulem, ze cos zmajstrowali dlatego przestalo samo nagle dzialac. Zatem bede musial zapomniec o takim rozwiazaniu poki, ktos madry nie stworzy nowej bramki MT4 - Skype.Tig3r pisze:Wygląda na to jakby coś zmienili Twórcy Skype
Fakt, ze 0.40 zl ale nie potrzebuje az tak duzo tych smsow, wiec cena nie jest taka istotna. Dodatkowo ze skype to pieknie wygladalo, bo byla w SMSie sama wlasciwa tresc, a nie informacje od kogo mail czyli zawsze od "Expert Advisor"Cyb pisze:Tak na marginesie - po co skype za 40 gr jak można to zrobić bramką emailsms za 7 gr ?

Ponadto w swojej sieci nie znalazlem innego rozwiazania. Mam Orange. Maja taka usluge Multibox ale ona od razu po zalozeniu przestala mi dzialac i jak czytalem fora to juz ponad rok ludzi emaja z tym problemy, wiec nadziei nie mam.
Prosze oswiec mnie gdzie niby jest za 7gr do Orange? Choc znalazlem juz ciekawe rozwiazanie w Plusie i chyba przeniose po prostu do nich swoj numer. Jednorazowa oplata za skrzynke w plusnet i potem SMSy darmo.
pozdrawiam,
qwak
PS. Opisuje tylko swoja sytuacje, prosze nie brac tego za reklame, Orange to tez jest wspaniala firma - taka sama jak wspanialy jest Plus

http://bramka.gsmservice.pl/
Dostajesz tylko treść wiadomości, bez nadawcy itd.
Jedyne co trzeba zrobić to zmusić platformę do wysłania maila z konkretnie interesującą nas informacją. Mail ten wysyłany jest na specjalny adres uzyskany od Gsmservice. A z kolei ta firma przekształca go na SMS i wysyła do nas na komórkę.
Plusem tego rozwiązania jest fakt ze dostajemy tylko powiadomienia z platformy, a nie powiadomienie o emailu jak w przypadku tych mutliboxów itd.
Dostajesz tylko treść wiadomości, bez nadawcy itd.
Jedyne co trzeba zrobić to zmusić platformę do wysłania maila z konkretnie interesującą nas informacją. Mail ten wysyłany jest na specjalny adres uzyskany od Gsmservice. A z kolei ta firma przekształca go na SMS i wysyła do nas na komórkę.
Plusem tego rozwiązania jest fakt ze dostajemy tylko powiadomienia z platformy, a nie powiadomienie o emailu jak w przypadku tych mutliboxów itd.
O to super, a juz mialem jechac do salonu z ta cesja numeru.
Bardzo dziekuje, zatem lece sprawdzac to co podales.
Moje Mt4 wysyla konretne tresci
Pozdrawiam,
qwak
Bardzo dziekuje, zatem lece sprawdzac to co podales.
Moje Mt4 wysyla konretne tresci

Pozdrawiam,
qwak
smsapi.pl Tanio, niezawodnie i łatwo (w miarę) podpiąć do EA.