Camaro69 pisze:ja miałem np rachunek w Lighspeed Trading ale rozliczeniami zajmowała się inna firma (Penson) i to od niej wszystko zależy
Gdzie Polak pojedzie tam wiatr w oczy...
Teraz na poważnie,dobrze że ten temat ruszyłeś...,.
Dlatego od początku piszę że powinniśmy wyselekcjonować dobrych i uczciwych brokerów ECN i rynku regulowanego...
Z tego co wiem to nie mieli problemów klienci Bracly bank czy M.L czy Bank of America,to po pierwsze ,po drugie trzeba mieć świadomość żeby mieć papiery które prawnie są naszą własnością.. ,w takim przypadku nawet jak bank zbankrutuje ,czy jak wymieniłeś MFGlobal to jest to bez znaczenia dla nas...
Pytanie jakie to są papiery?
Np. BS,dłużne zmienne,dłużne krótkie,dłużne dlugie,papiery hipoteczne,paiery o np. fizyncżą dostawę ropy,złota, gazu itp. ,.W tym przypadku to jest cała procedura prawna...
Camaro69 pisze:W USA często rozliczenia prowadzą inne firmy niż broker z którym mamy umowe,ja miałem np rachunek w Lighspeed Trading ale rozliczeniami zajmowała się inna firma (Penson) i to od niej wszystko zależy.Jesli padnie... mamy (pomimo multum regulacji) za przeproszeniem przesrane
Nie zrozumieliśmy się,nie chodzi o to kto to rozlicza//jaka firma..//
Chodzi o to że jak składasz zlecenie na giełdę ,jest ono w arkuszu,a rozlicza to nie jakaś inna firma ,tylko w skrócie myślowym coś jak nasza KDPW...
Reasumując wybrać dobrych i uczciwych brokerów,płynne rynki,transakcje w arkuszu zleceń np. CME i rozlicza to coś jak nasza KDPW ,a nie inna firma....
Dobrze aby udało się nam taką listę dobrych brokerów rynku regulowanego zrobić....
Pozdrawiam.