BossaFX - III edycja konkursu
Re: BossaFX - III edycja konkursu
Jeśli ktoś już ma konto real u nas, wystarczy wpłata środków i rejestracja do udziału w konkursie on-line (po zalogowaniu na stronie bossafx.pl). W trakcie rejestracji konto konkursowe zakładane jest w czasie rzeczywistym a odpowiednia kwota środków automatycznie przeksięgowywana z rachunku standard na ten konkursowy.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Brałem udział w poprzednim roku i teraz zgłosiłem chęć - nawet nr rachunku w MT4 pozostał ten sam 

Zgadza się, rachunki konkursowe się nie marnują 
Ranking Główny czy VIP? Mniejszy kapitał i większe ryzyko czy więcej środków i spokojniejsza gra w tej edycji?

Ranking Główny czy VIP? Mniejszy kapitał i większe ryzyko czy więcej środków i spokojniejsza gra w tej edycji?
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Sebastian Zadora
DM BOŚ
-
- Pasjonat
to zdanie jest śmieszne.. i każdy kto przeczytał regulamin wie dlaczego.s_zadora pisze:Mniejszy kapitał i większe ryzyko czy więcej środków i spokojniejsza gra w tej edycji?
Ponieważ nie lubię dyskusji wartościujących nie zawierających żadnych argumentów (i Pan mi o tym właśnie przypomniał - dziękuję;) - spieszę naprawić swój błąd i wyjaśnić co miałem na myśli. Od strony regulaminowej oba rankingi różnią się tak naprawdę w trzech punktach:
1) poziom kapitału startowego (1000 PLN w Głównym i minimum 10000 PLN w VIP);
2) spready (przykładowy EURUSD 1.8 pipsa w Głównym i 1.5 w VIP);
3) minimalna jednostka transakcyjna 0.01 lota w Głównym i 0.1 w VIP.
Moim zdaniem kluczowy dla stóp zwrotu będzie zdecydowanie pkt. 1, ponieważ zarządzana kwota sprawia, że uczestnicy będą się z nią dużo bardziej liczyli i ograniczali ryzyko. Dlatego moim osobistym zdaniem trudno się tu spodziewać zysków % na poziomach osiąganych w naszych poprzednich konkursach z kwotą startową 1000 PLN. Choć oczywiście nie jest to wykluczone.
Przypuszczam że Pan pije do pkt. 3. Proszę jednak zwrócić uwagę że proporcja jednostki transakcyjnej do kapitału na początku jest dokładnie taka sama w obu rankingach. Zatem handlując z tym samym, minimalnym ryzykiem wynikającym z jednostki transakcyjnej, można potencjalnie odnieść taką samą stopę zwrotu. Dodatkowo zwycięzcy konkursów nie handlują minimalną jednostką (co pokazały już wcześniejsze konkursy), podejmując ryzyko co najmniej kilkukrotnie większe niż wynikające z minimum transakcyjnego. Stąd moje przypuszczenie że pkt. 3 większego znaczenia miał nie będzie.
Kto z nas miał rację - dowiemy się już za nieco ponad 5 tygodni. Ja obstawiam że w rankingu VIP stopa zwrotu będzie niższa, właśnie ze względu na mniejsze ryzyko i tylko to miałem na myśli.
1) poziom kapitału startowego (1000 PLN w Głównym i minimum 10000 PLN w VIP);
2) spready (przykładowy EURUSD 1.8 pipsa w Głównym i 1.5 w VIP);
3) minimalna jednostka transakcyjna 0.01 lota w Głównym i 0.1 w VIP.
Moim zdaniem kluczowy dla stóp zwrotu będzie zdecydowanie pkt. 1, ponieważ zarządzana kwota sprawia, że uczestnicy będą się z nią dużo bardziej liczyli i ograniczali ryzyko. Dlatego moim osobistym zdaniem trudno się tu spodziewać zysków % na poziomach osiąganych w naszych poprzednich konkursach z kwotą startową 1000 PLN. Choć oczywiście nie jest to wykluczone.
Przypuszczam że Pan pije do pkt. 3. Proszę jednak zwrócić uwagę że proporcja jednostki transakcyjnej do kapitału na początku jest dokładnie taka sama w obu rankingach. Zatem handlując z tym samym, minimalnym ryzykiem wynikającym z jednostki transakcyjnej, można potencjalnie odnieść taką samą stopę zwrotu. Dodatkowo zwycięzcy konkursów nie handlują minimalną jednostką (co pokazały już wcześniejsze konkursy), podejmując ryzyko co najmniej kilkukrotnie większe niż wynikające z minimum transakcyjnego. Stąd moje przypuszczenie że pkt. 3 większego znaczenia miał nie będzie.
Kto z nas miał rację - dowiemy się już za nieco ponad 5 tygodni. Ja obstawiam że w rankingu VIP stopa zwrotu będzie niższa, właśnie ze względu na mniejsze ryzyko i tylko to miałem na myśli.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Sebastian Zadora
DM BOŚ
-
- Pasjonat
no dobrze. raczej na pewno na rankingu VIP będą na koniec mniejsze stopy zysku, ale myśli Pan że Ci co powpłacali po 10k na rachunki vip będą tylko ryzykować po 10% na transakcję? wątpię.. Tu i tu można wygrać 100k a Ci z vip będą podejmować większe ryzyko. I tu jest cały bezsens. Na pewno będzie gadka że ci z głównego ryzykują całe depo a Ci z vip może 50%, tylko że na głównym ryzykuje się 1k a na vip 5k. jest różnica a nagroda taka sama. może chodzi o prestiż?? bo po co ktoś normalny ryzykuje więcej jak może mniej o tą samą stawkę. pewnie chce pokazać jaki to sie jest fajnym że sie gra na vip i że potrafi wykosić więcej niż "mistrzowie rynku"
Pańska odpowiedź sprowadza się do konkluzji że w konkursie Ci z vip będą grać bardziej zachowawczo i w ten sposób będą większe szanse na wygraną.. fajny sposób aby namawiać do wpłacenia do was większej kasy

Pańska odpowiedź sprowadza się do konkluzji że w konkursie Ci z vip będą grać bardziej zachowawczo i w ten sposób będą większe szanse na wygraną.. fajny sposób aby namawiać do wpłacenia do was większej kasy

Tak, będzie. Nie dotyczy to nagród, które opodatkowane są osobno, bo nie są zyskami kapitałowymi.altmer pisze:Czy konkursowy utarg każdego uczestnika będzie ujęty w PIT8C?
Nawet trzeba. Nasz system pozwala zdefiniować nick konkursowy tylko raz. Przy rejestracji do drugiego rankingu zostanie on automatycznie nadany taki sam.altmer pisze:Można mieć ten sam nick w głównym i VIP? A można mieć różne?
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Sebastian Zadora
DM BOŚ
forexsowicz91 pisze:no dobrze. raczej na pewno na rankingu VIP będą na koniec mniejsze stopy zysku, ale myśli Pan że Ci co powpłacali po 10k na rachunki vip będą tylko ryzykować po 10% na transakcję? wątpię.. Tu i tu można wygrać 100k a Ci z vip będą podejmować większe ryzyko. I tu jest cały bezsens. Na pewno będzie gadka że ci z głównego ryzykują całe depo a Ci z vip może 50%, tylko że na głównym ryzykuje się 1k a na vip 5k. jest różnica a nagroda taka sama. może chodzi o prestiż?? bo po co ktoś normalny ryzykuje więcej jak może mniej o tą samą stawkę. pewnie chce pokazać jaki to sie jest fajnym że sie gra na vip i że potrafi wykosić więcej niż "mistrzowie rynku"![]()
Bez urazy, ale żenujące jest to co piszesz.... nie da się czytac takich bzdur... takie gadanie o niczym... idz pobiegaj czy cos....
co cie to obchodzi kto ile ryzykuje? ktos kto zna swoje mozliwosci, dzieki 10 tys ugra znacznie wiecej niz ten ktory trzaska tysiakiem.... dochodzą tez wieksze emocje, wieksza adrenalina itd...
1000 i 10000 tys to dwa zupelnie odrebne rankingki wiec o co ci chodzi gosciu? ktos przykladowo z 10000 zrobi 110000 i zgaranie kolejne 100000 i juz ma 210000 tys... zle? co za ludzie......
szukanie dziury w całym....