Problem z modyfikacją SL

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
green7
Maniak
Maniak

Re: Problem z modyfikacją SL

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Błąd 130 masz tu najczęściej dlatego, że zmieniasz SL/TP na identyczny jak był uprzednio.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: peter_r »

Może w drugim warunku sobie zostaw samo..
if OrderStopLoss()<OrderOpenPrice() [tylko gdy sl jest poniżej BE]..jak raz przestawi BE na conajmniej cenę to już więcej razy nie spróbuje.
zamiast
OrderStopLoss()<OrderOpenPrice()+BEwyn1*myPoint

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

peter_r - tak by było jeśli BEwyn1 równało się 0. Jednak czasem funkcja ma przestawić SL na +2 pipsy lub inaczej.
green7 - a jak u Ciebie ? Wynikło coś ?
Przed chwilą siadłem do tego jeszcze raz. I obserwowałem co się dzieje.
Test na AM Pro, kwotowanie 5mpp, pary EU,GU,EJ,NU. Każdy EA ma inny nr magic.
SL=14, BElev1=10, BEwyn1=0.
Otwarło 4 pozycje na każdej parze i po kilku sekundach dwie zamknęło na niewielkiej stracie. Pole SL zrobiło się żółte i pozycje zostały zamknięte. W polu "komentarz" w zakładce Historia rachunku jest napis [sl].
Dodaję załącznik z dziennika dotyczący jednej z tych zamkniętych pozycji. Zobaczcie, że otwarło pozycję, prawidlowo ustawiło SL i TP, ale sekundę później chcialo zmodyfikować SL na BE ( cenę otwarcia ).
I o dziwo udaje się to mimo tak bliskiej odległości od ceny otwarcia. Broker na to pozwala ???
Chwilę później pozycja jest zamknięta. W dzienniku jeż tego nie ma, bo zamknięcie jest poprzez SL.
Najdziwniejsze jest to, że na backteście wszystko działa prawidłow. Wklucza to podejżenie, że EA bierze punkty za pipsy i chce przestawić SL już po 1 pipsie zamiast po 10.
O co chodzi ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Solą życia jest kasa.

green7
Maniak
Maniak

personov pisze:green7 - a jak u Ciebie ? Wynikło coś ?
O tyle o ile: - też migło mi raz "żółte" a potem wyleciało na SL. Ale nic w tym dziwnego - zwykły SL jak SL .... później nic nie zauważyłem bo jak na złość cena się kisiła a jeszcze później była noc :)
personov pisze:W polu "komentarz" w zakładce Historia rachunku jest napis [sl].
I cena zamknięcia jest taka jak SL. Czyli nie da się ukryć: po prostu SL.
personov pisze:I o dziwo udaje się to mimo tak bliskiej odległości od ceny otwarcia. Broker na to pozwala ???
Nie wiem jak ma AM, ale sprawdź minimalny poziom SL. Zdarza się u niektórych broków, że wynosi on 0. Czyli teoretycznie można ustawić SL dowolnie blisko ceny. Teoretycznie, bo praktycznie zależy od brokera.
Po drugie z tego zrzutu, który załączyłeś nic nie zwykłego nie wynika. Sekundę później cena mogła być już w innym miejscu, więc EA mogło spokojnie zmodyfikować SL na cenę otwarcia.

Ogólnie aby do czegoś dojść w tym galimatiasie to należało by:
- sprawdzać i uwzględniać minimalny poziom SL, w wykonaniu OrderModify
- sprawdzać czy nie dokonujesz modyfikacji wartości TP/SL na identyczne jak były
To wyczyści trochę logi, do logów przed OrderModify wrzucał bym też informacje o aktualnej cenie Bid/Ask.
No i ewentualnie skorzystał z OrderLibRealiable. Wtedy w razie problemów można by coś wywnioskować więcej ...

Poza tym nie zauważyłem tu jakiś dziwnych objawów ...
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nie trzeba nic sprawdzać, aby zauważać, że cena wtedy nie zmieniła się w gwałtowny sposób.
Zlecenie z dziennika otwarło się i zamknęła w obrębie jednej świecy.
Cena otwarcia : 1.29263
High świecy : 1.29273
Low świecy : 1.29253
Czyli cena zmieniła się 1 pips w dół i 1 pips w górę. Jeśli doliczyć spread to nie ma mowy o osiągnięciu 10 pipsów levelu BE.
I tu jest problem, że nie wiem jak wytłumaczyć.
A takich sytuacji jest 60 % całości handlu.
Solą życia jest kasa.

green7
Maniak
Maniak

A takie szybkie pytanie:
- parametry EA dotyczące TP/SL i BE masz ustawione jak domyślnie ? Jak nie to podaj jakie masz wartości tych parametrów...
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

TP = 14;
SL = 10;
BE = true;
BElev1 = 10;
BEwyn1 = 0;
I jeszcze raz przypominam, że w backtestach bierze pod uwagę 10 pipsów jako 10 dużych pipsów, a nie 10 punktów ( tak jak powinno być ).
Solą życia jest kasa.

green7
Maniak
Maniak

No to w tym kodzie to problemów nie brakuje ....

Ogólnie to masz tam tak: dla orderu sell warunek modyfikacji orderu:

Kod: Zaznacz cały

if(OrderOpenPrice()-Ask<BElev1*myPoint && (OrderStopLoss()==0 || OrderStopLoss()>OrderOpenPrice()-BEwyn1*myPoint)) 

Rozbierzmy to na czynniki ... powiedzmy że dałeś sell po 1.5010. Aktualny Ask to 1.5020.
czyli mamy:
1.5010 - 1.5020 < BElev1*myPoint -> a to daje nam: -0.0010 < 0.0010 (zakładam że mamy tu dokładność 4 cyfr)
warunek jest więc spełniony. Próbujesz ustawiać BE w sytuacji kiedy jak widać dla zlecenia sell cena jest powyżej ceny otwarcia ...
ale idźmy do dalszej części warunku ....
- załóżmy że zlecenie ma już początkowy SL na poziomie 30 pipsów czyli 1.5030.
mamy więc
OrderStopLoss()>OrderOpenPrice()-BEwyn1*myPoint)

co daje: 1.5030 > 1.5010 (BEwyn1 masz na 0) czyli spełniony.

W szczególności: gdy otworzysz zlecenie sell to warunek
OrderOpenPrice()-Ask<BElev1*myPoint
spełniony jest od razu. Sell otwarłeś bo bid, cena ask jest wyżej więc całość daje wynik < 0 i od razu próbujesz zmodyfikować order.
Zmień znak w tym warunku (na >=) i powinno się poprawić, aczkolwiek to pewnie nie jedyny kłopot ...
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki green7.
To może pytanie od drugiej strony.
Czy dysponuje ktoś funkcją BE, która nie zawiera takich anomalii ?
Przecież wiele osób korzysta z BE. Ja do tej pory miałem już taką funkcję i nie było problemów ( ta w pierwszym kodzie na pierwszej stronie ), ale okazało się, że przy kilku parach walutowych - pożycza sobie wartości z innych par.
Znalazłem, więc taką właśnie funkcję BE i już nie pożycza sobie wartości z innych par, ale znou wychodzą takie jaja.
Czy istnieje normalna funkcja BE ?
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Pierz Andrzej »

zobacz na mojej ;)

Kod: Zaznacz cały

extern int break.even.activate = 10;
extern int break.even.step     = 0;
extern int magic.number        = 11111;

void break.even()
{
   RefreshRates();
   for(int i = OrdersTotal() - 1; i >= 0;i--)
   {  
      if (!OrderSelect(i,SELECT_BY_POS,MODE_TRADES)) continue;
      if (Symbol()== OrderSymbol() && magic.number == OrderMagicNumber() && OrderType() <= OP_SELL)
      {
         bool ticket = true;
         double act.be = break.even.activate;
         if (act.be + break.even.step < MarketInfo(Symbol(),MODE_STOPLEVEL)) act.be = MarketInfo(Symbol(),MODE_STOPLEVEL);

if (OrderType() == OP_BUY  && NormalizeDouble(Bid - OrderOpenPrice(),Digits) >= act.be * Point && (OrderStopLoss() == 0 || OrderStopLoss() < OrderOpenPrice() + break.even.step * Point)) 
         {
            ticket = OrderModify(OrderTicket(),OrderOpenPrice(),OrderOpenPrice() + break.even.step * Point,OrderTakeProfit(),OrderExpiration(),CLR_NONE);
         }
         if (OrderType() == OP_SELL && NormalizeDouble(OrderOpenPrice() - Ask,Digits) >= act.be * Point && (OrderStopLoss() == 0 || OrderStopLoss() > OrderOpenPrice() - break.even.step * Point)) 
         {
            ticket = OrderModify(OrderTicket(),OrderOpenPrice(),OrderOpenPrice() - break.even.step * Point,OrderTakeProfit(),OrderExpiration(),CLR_NONE);
         }
         if (ticket == false) {Print("Error break even "+GetLastError());Sleep(100);}
      }
   }
}
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE

ODPOWIEDZ