Co można opytmalizować w m4?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
kamil52
Stały bywalec
Stały bywalec

Co można opytmalizować w m4?

Nieprzeczytany post autor: kamil52 »

Witam
Trzy szybkie pytania.
1) Czy istnieje możliwość testowania w mt4 parametrów innych niż standardowo dostępne w okienku optymalizacji testera (tp, sl, ts, lot size)? Chodzi na przykład o okres średniej czy stochastica. Czy jest możliwość dodania tego parametru do optymalizacji, a jeżeli tak, to w jaki sposób?
2) Ciekawi mnie też czy tester ma jakiś limit wyświetlenia przetestowanych strategii? Przestanie wyświetlać kolejne wyniki po 1000 czy 10 000 spełniających kryteria strategiach?
3) Z tego co mi wiadomo tester w mt4 korzysta tylko z jednego rdzenia cpu. Czy szybkość taktowania cpu liniowo wpłynie na przyspieszenie obliczeń związanych z optymalizacją, czy są jeszcze jakieś czynniki warunkujące jej szybkość (zakładając odpowiednią ilość pamięci ram)?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Co można opytmalizować w m4?

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

kamil52 pisze:Witam
Trzy szybkie pytania.
1) Czy istnieje możliwość testowania w mt4 parametrów innych niż standardowo dostępne w okienku optymalizacji testera (tp, sl, ts, lot size)? Chodzi na przykład o okres średniej czy stochastica. Czy jest możliwość dodania tego parametru do optymalizacji, a jeżeli tak, to w jaki sposób?
2) Ciekawi mnie też czy tester ma jakiś limit wyświetlenia przetestowanych strategii? Przestanie wyświetlać kolejne wyniki po 1000 czy 10 000 spełniających kryteria strategiach?
3) Z tego co mi wiadomo tester w mt4 korzysta tylko z jednego rdzenia cpu. Czy szybkość taktowania cpu liniowo wpłynie na przyspieszenie obliczeń związanych z optymalizacją, czy są jeszcze jakieś czynniki warunkujące jej szybkość (zakładając odpowiednią ilość pamięci ram)?

Pozdrawiam!
1. Tak po prostu zmienna musi być "extern" czyli konfigurowalna
2. Chyba nie ma, ale może go ogranicza hardware.
3. Tak 1 rdzeń, i to nie procesor decyduje o szybkości testu a głownie szybkość odczytu z dysku i ram. Sama konstrukcja mt4 jest dość ułomna i nie wykorzystuje on pełnych mocy obliczeniowych.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

skrzat
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: skrzat »

W MT5 już jest chyba wykorzystanie wielu rdzeni

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

skrzat pisze:W MT5 już jest chyba wykorzystanie wielu rdzeni
Tak, wielu rdzeni a nawet komputerów.
Ino mql4 nie jest kompatybilne z mql5.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

kamil52
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kamil52 »

W laptopie na którym aktualnie przeprowadzam różne optymalizacje ograniczeniem jest procesor (2x 2.1 ghz). Co powinienem uwzględnić składając platformę do testów z procesorem 4,0 - 4,5 ghz? Ram 1333 lub 1600? Poprawcie mnie jeżeli nie mam racji, ale czy w przypadku optymalizacji jak historia raz zostanie wpakowana do ramu, to nie zostaje tam do końca optymalizacji? Jeżeli tak, to moim zdaniem wystarczy normalny dysk. I jeszcze pozostaje pytanie czy tester wykorzysta 4,5 ghz, czy zatrzyma się np. na 3 i więcej nie weźmie?

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

kamil52 pisze:W laptopie na którym aktualnie przeprowadzam różne optymalizacje ograniczeniem jest procesor (2x 2.1 ghz). Co powinienem uwzględnić składając platformę do testów z procesorem 4,0 - 4,5 ghz? Ram 1333 lub 1600? I jeszcze pozostaje pytanie czy tester wykorzysta 4,5 ghz, czy zatrzyma się np. na 3 i więcej nie weźmie?
Tester "nie bierze ghz" - do jakiejś tam wartości, to nie działa w ten sposób. System odpala wątek (w tym wypadku wątek należący do testera) na danym procesorze(czy rdzeniu) i ten wątek tam sobie działa. Im szybszy masz procesor tym szybciej będzie wykonywała się dana praca.
Więc jeśli zamiast 2.1 GHz zastosujesz procek 4 GHz to powinieneś uzyskać wzrost prędkości.
kamil52 pisze:Poprawcie mnie jeżeli nie mam racji, ale czy w przypadku optymalizacji jak historia raz zostanie wpakowana do ramu, to nie zostaje tam do końca optymalizacji? Jeżeli tak, to moim zdaniem wystarczy normalny dysk.
A skąd wniosek, że ona w ogóle pakowana jest do RAM'u ? Trzeba by zapytać twórców terminala - ale wydaje mi się, że historia czytana jest z dysku. Możesz jednak "we własnym" zakresie wpakować ją do pamięci. Zastosuj jakiś program tworzący ramdysk, przerzuć do niego katalog historii, i skonfiguruj tak terminal (np. tworząc symlink) by katalog historii brany był z RAMu.

Ogólnie: z wydajnością testera w mt4 jest kiepsko wiele tu nie uzyskasz. Spróbuj może mt5 (tfu, tfu). Co prawda nie jest to lubiana platforma, inaczej np. obsługuje się pozycje, za to tester może używać wielu wątków, wielu komputerów, ba - możesz zapłacić i kupić dodatkową moc w chmurze.
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ