Problem: INTERWAŁY

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
movinghead
Gaduła
Gaduła

Problem: INTERWAŁY

Nieprzeczytany post autor: movinghead »

Witam, mam pytanie związane z interwałami, co prawda ważniejsze sprawiające mi problemy, kwestie rozwiązałem za to został mi jeden z interwałami, mianowicie jeżeli działam na H1 czy H4 to jest sens żebym schodził niżej?
czy posługując się tymi interwałami powinienem się ich trzymać i najlepiej niższe usunąć z paska metatradera?

powiem mniej wiecej o co chodzi.. mianowicie chodzi o to że korzystam normalnie z H1 i H4
moje wejścia zaczynają się z chwilą tworzenia się nowej świecy... lecz zdarza mi się że....
zanim wejde, schodze niżej żeby zobaczyć co się dzieje i bywa że dostaje paraliżu decyzyjnego
bo na każdym innym niższym interwale dzieje się zupełnie co innego M1 wskazuje mi wyprzedanie
(chociaż nie powiem skalpy mi wychodzą z niezłą dokładnościa) m5 wskazuje mi wykupienie
wchodze na m15 i wnioskek z tego że rsi wskazuje mi 50, ale już na przykład H1 czy H4
wskazuje że rynek jest wykupiony i chcę wchodzić w shorta ;)

jaka ogólnie jest waga dla interwałów? im wyższy tym większa jego waga tak ?
czyli niższe interwały przy moim zamiarze wejścia średnioterminowego nie
powinny mieć tak dużego znaczenia?

doradźcie mi jak uniknąć tego miksu umysłowego
w momencie gdy interwały puszczają mi sprzeczne
sygnały? a może powinienem wyrzucić wogóle RSI?
co prawda korzystam z RSI i tylko z RSI często na niego
spoglądam ale czasem po prostu zamiast zrobić ruch
czekam a okazja przechodzi.

ta kwestia wymaga u mnie uporządkowania
z góry dzięki wam za pomoc ;)
myśle że mając większe doświadczenie
przechodziliście przez podobne sprawy
więc liczę na was :)

Chciałbym również zaznaczyć iż nie interesują mnie dzienne
skalpy mimo że w tym sobie radzę nieźle, nastawiam się bardziej na midtermy
i wolałbym korzystać z h1 czy h4 sprawdzając sobie raz na jakiś czas.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Re: Problem: INTERWAŁY

Nieprzeczytany post autor: reptile »

ile masz lat ?
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

movinghead
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: movinghead »

Myśle że mój wiek niewiele tutaj wniesie - tak, jestem pełnoletni od pięciu lat ;)
jednak wolałbym przeczytać jakąś odpowiedź na temat.
No chyba że pomyliłem dział....

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

w ogole miejsce hehe..

dobra.. paraliz decyzyjny - rozumiem

globalnie wiesz że od godziny A do B moze tyle i tyle sie wydarzyc..wiesz albo i nie wiesz..
jak nie wiesz to masz wlasnie problem..bo potencjalnej reakcji na zdarzenie nie potrafisz oszacowac ani kolejnych zdarzen a tym samym zmiescic calosc w jakims zakresie.Ok sa nieprzewidziane eventy,ale skupmy sie na tym co mozemy ogarnac.
Jesli jestes czysto techniczny.. AT PA itp to generalnie masz problem bo jestes w fraktalnym labiryncie (geometria) ktroa dosc czesto jest oderwana sama w sobie.

Inaczej na to nie patrze..
Czesto opieram sie na geometri,ale zmieniam ja pod biezace zalozenia - co wazne to nie geometria zmienia moje postrzeganie rynku (czasem uwzgledniam jej widocznosc i wizace sie z tym aspekty psych. i klasyczna mechanike margin tradingu).

W aspekcie systemowym ala AT nie potafie Ci doradzic..
Wiadomo ze w okresie malej zmiennosci na wyzszym TF bedziesz mial 1 sygnal np ze stoch a na najnizszym z 10 fajnych czystych okazji a ty po ty 10 ciu stracisz ta jedna bo rynek poszedl po swojemu w miedzy czasie bo mechanika zrobila swoje i zrepaintowaly sie indory.

Ktos kiedys cytowal chyba Eldera i jego poglad na zmeinnosc..
Od razu nie bedziesz na plus bo jest zmiennosc czy jakos tak.

Realnie rozumiejac mechanike czy jesli intucija podpowiada ze mzoe byc nizej z niskiego TF a globalnie na duzym TF widzisz ze pojdzie w gore to moze i warto poczekac lub zbudowac pod to strategie?Ale to juz kwestia jak inwestujesz
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

reptile pisze:w ogole miejsce hehe..

dobra.. paraliz decyzyjny - rozumiem

globalnie wiesz że od godziny A do B moze tyle i tyle sie wydarzyc..wiesz albo i nie wiesz..
jak nie wiesz to masz wlasnie problem..bo potencjalnej reakcji na zdarzenie nie potrafisz oszacowac ani kolejnych zdarzen a tym samym zmiescic calosc w jakims zakresie.Ok sa nieprzewidziane eventy,ale skupmy sie na tym co mozemy ogarnac.
Jesli jestes czysto techniczny.. AT PA itp to generalnie masz problem bo jestes w fraktalnym labiryncie (geometria) ktroa dosc czesto jest oderwana sama w sobie.
Reptile jest może jakaś strona, gdzie jest to wszystko opisane? taki skrót żeby można było złapać hasła ogólne i potem rozwijać?
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Timing?

Nie wiem o co chodzi z ta strona i skrotem?

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

reptile pisze:Timing?

Nie wiem o co chodzi z ta strona i skrotem?
Czy jest to gdzieś z grubsza opisane, domyślam, że chodzi ci o aukcje długu, wygasanie kontraktów, itd. Czy jest jakaś sensowna strona gdzie opisuje się te rynkowe mechanizmy i ich wpływ na rynek. Chyba, że masz co innego na myśli pisząc o "mechanice rynku"? Kiedyś pisałeś, że zdobyłeś wiedzę dzięki kanałowi IRC i rozmowie z odpowiednimi osobami z tego co pamiętam, także nie wiem, czy jest to wszystko dostępne i opisane na publicznych forach czy stronach.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

pewnie.. jest,nie wszystko.Ale rozwalone wszedzie,a ogarniecie dosc sporo czasu zajmuje tak jak opracowanie strategii na trading z tym(o tym ciezko poczytac co kolwiek).Zalecam wiec od segregacji najgrubszych spraw i czestej cyklicznosci i w dół (obserwacji i dedukcji co z czym i jak). Sam kalendarz FF to mało a i tak dla niektorych tam jest za duzo.. a jeszcze rozumienie tego..wyzwanie na lata :D
To wiedza praktyczna.. np. aukcje masz dzis a rozliczenie pozniej (czyli realny flow).W ver. pro Reut Bloom wiekszosc uzytecznych informacji tego typu masz pod reka.. w wersji detal skazany jestes na strony istytucjonalne lub serwisy dedykowane (platne - jest troche tego).Niemniej wiedze praktyczna trzeba miec,by slepo nie bladzic.Dzieki temu wiesz co jest cykliczne powtarzalne i jak dziala i nawet bloom reut nie bedzie moze konieczny.Co do mechaniki..to jest sporo schematow ktore ciagle sie powtarzaja i glupio w dosc oczywistych momentach nie wiedziec co robic lub robic zle kiedy mozna dobrze :p

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

reptile pisze:pewnie.. jest,nie wszystko.Ale rozwalone wszedzie,a ogarniecie dosc sporo czasu zajmuje tak jak opracowanie strategii na trading z tym(o tym ciezko poczytac co kolwiek).Zalecam wiec od segregacji najgrubszych spraw i czestej cyklicznosci i w dół (obserwacji i dedukcji co z czym i jak). Sam kalendarz FF to mało a i tak dla niektorych tam jest za duzo.. a jeszcze rozumienie tego..wyzwanie na lata :D
To wiedza praktyczna.. np. aukcje masz dzis a rozliczenie pozniej (czyli realny flow).W ver. pro Reut Bloom wiekszosc uzytecznych informacji tego typu masz pod reka.. w wersji detal skazany jestes na strony istytucjonalne lub serwisy dedykowane (platne - jest troche tego).Niemniej wiedze praktyczna trzeba miec,by slepo nie bladzic.Dzieki temu wiesz co jest cykliczne powtarzalne i jak dziala i nawet bloom reut nie bedzie moze konieczny.Co do mechaniki..to jest sporo schematow ktore ciagle sie powtarzaja i glupio w dosc oczywistych momentach nie wiedziec co robic lub robic zle kiedy mozna dobrze :p
Dlatego pytałem, czy jest to gdzieś wszystko "upchane" w jednym miejscu, samo zrozumienie to już nie problem tylko trzeba wiedzieć czego i gdzie szukać, co i jak działa, a tak to szukanie w igły w stogu siana ,czy jak to określiłeś trzeba wiedzy praktycznej żeby "ślepo nie błądzić", ale wiedza praktyczna jest jak już wszystko się wie, dlatego to nie takie łatwe.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Jakiej igły.. interesujesz sie konkretnym rynkiem i rynkami wiec robisz reserch i nabywasz stosowne informacje.. np. o aukcjach.. troche glupio żebym tu robił jakaś listę.. każde państwo ma swój departament skarbu i stronę www,kalendarze itd.
Jak podchodzisz do tematu fundametalnie to wiesz od czego zacząć i jak.Gdy zaczyansz z tego korzystac to raczej dlatego,ze wiesz po co i czemu to wazne.Wiedze co z czym nabywasz analizujac. Jak ciagle patrzysz na AT,RSI stoch to powiedz mi... co ty sledzisz i co analizujesz?Zmeinnosc w sumie..Jesli jestes jeszcze w stanie to odnosisc wzglednie do innych rynkow to uznalbym ze cos z tego jestes w stanie wykminic.. ale tych zmian w odnoszeniu (gorki dolki) jest sporo.Zwykle duze inwestycje w kraje nie obchodza sie bez echa.. To takie njablizsze nam
http://www.money.pl/archiwum/tagi/tag,eboir,205,1.html
Instytucji tego typu jest wiecej.. powoli tego typu eventy się koncza ze wzgledu na globalizm minimnalizowanie kosztow transferowych poprzez poszerzanie wspolpracy.Jak przesledzisz swiat i odnajdziesz podmity ktore rozdaja dosc czesto karty to moze sie udac jakas strategie rozegrywac pod ich rozdania.

ODPOWIEDZ