Dźwignia 1:500, 1 lot to przykładowo 800 zł marginu. Jeśli depo wynosi 8000 zł, to masz 900% ML, bo Twoje wolne środki przekraczają margines 9-krotnie.Ale ten margin level dalej mnie dziwi bo u mnie wynosi 1558.90%.
Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow
Cena otwarcia, cena aktualna i potem pojawi się cena zamknięcia.
Cena aktualna rożni się od tej na wykresie i to dość sporo(zazwyczaj 2 - 2.2 pipsy), czym to jest spowodowane.
Witam, czy ktoś może wie dlaczego linie trendu rozjeżdżają mi się podczas przybliżania wykresu?
Platforma to AT 2. Jest to problematyczne gdy chce zobaczyć LT z wyższego RF na niższym.
Platforma to AT 2. Jest to problematyczne gdy chce zobaczyć LT z wyższego RF na niższym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Pasjonat
nie wiem dokładnie o co /ci chodzi. może wrzuć jakiegoś screen'a?Bumcykowy pisze:Cena aktualna rożni się od tej na wykresie i to dość sporo(zazwyczaj 2 - 2.2 pipsy), czym to jest spowodowane.
bo podczas przybliżania i oddalania tylko linie poziome i pionowe się "nie rozjadą"ifrit pisze:Witam, czy ktoś może wie dlaczego linie trendu rozjeżdżają mi się podczas przybliżania wykresu?
tak samo jest chociażby ze średnimi, gdy przybliżysz zmieni swój kąt nachylenia
bid/askBumcykowy pisze:Cena aktualna rożni się od tej na wykresie i to dość sporo(zazwyczaj 2 - 2.2 pipsy), czym to jest spowodowane.
zalezy od typu zlecenia
na wykresie masz tylko bid pokazaną
we właściwościach możesz włączyć też ask
uroki graficznej prezentacji cenyWitam, czy ktoś może wie dlaczego linie trendu rozjeżdżają mi się podczas przybliżania wykresu?
i pewnie platforma kiepska
To kwestia platformy i różnic w skali i/lub jej dokładności...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
-
- Pasjonat
Witam, po pierwsze chciał bym się przywitać ponieważ niedawno się zarejestrowałem na forum
Forexem interesuje się krótko, ale dosyć intensywnie. Mam do was wręcz banalne pytania, chcę się tylko upewnić. Niech przykładem będzie para eur/usd.
Załóżmy że spekuluje że euro umocni się względem dolara więc wykres pójdzie do góry tak? Czyli rozumiem że kupuje euro a sprzedaje dolara? I odwrotnie: jeśli sprzedaje tą parę tzn. że kupuje wtedy dolara a sprzedaje euro i wykres idzie w dół, prawda?
I kolejne pytanie. Chodzi o krótkie i łopatologiczne wytłumaczenie różnicy między forex a giełda. Dajmy np. WIG20.
Rozumiem że na forexie mogę kupić np. 1 lot WIG20. Pytanie ile kupiłem za tego 1 lota? Rozumiem że na giełdzie kupuje naprawdę akcje WIG20?

Załóżmy że spekuluje że euro umocni się względem dolara więc wykres pójdzie do góry tak? Czyli rozumiem że kupuje euro a sprzedaje dolara? I odwrotnie: jeśli sprzedaje tą parę tzn. że kupuje wtedy dolara a sprzedaje euro i wykres idzie w dół, prawda?
I kolejne pytanie. Chodzi o krótkie i łopatologiczne wytłumaczenie różnicy między forex a giełda. Dajmy np. WIG20.
Rozumiem że na forexie mogę kupić np. 1 lot WIG20. Pytanie ile kupiłem za tego 1 lota? Rozumiem że na giełdzie kupuje naprawdę akcje WIG20?
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."
Tak, za jedną walutę kupujesz drugą.Załóżmy że spekuluje że euro umocni się względem dolara więc wykres pójdzie do góry tak? Czyli rozumiem że kupuje euro a sprzedaje dolara? I odwrotnie: jeśli sprzedaje tą parę tzn. że kupuje wtedy dolara a sprzedaje euro i wykres idzie w dół, prawda?
Akurat z WIG20 to zależy już od specyfikacji instrumentu, a ona może się różnić w zależności od brokera jednak jeśli przyjmiemy EUR/USD to 1 lot oznacza transakcję o wolumenie 100 000 jednostek waluty bazowej (tej pierwszej w parze), czyli w tym przypadku 100 000 EUR.Rozumiem że na forexie mogę kupić np. 1 lot WIG20.
Na WIG20 kupujesz kontrakty (FW20) lub grając na spółkach kupujesz ich akcje.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Jeśli otwierasz długą pozycję na EUR/USD znaczy, ze kupujesz Euro za Dolary, jeśli krótką to znaczy, że sprzedajesz Euro za Dolary.MaciejWLKP pisze:Witam, po pierwsze chciał bym się przywitać ponieważ niedawno się zarejestrowałem na forumForexem interesuje się krótko, ale dosyć intensywnie. Mam do was wręcz banalne pytania, chcę się tylko upewnić. Niech przykładem będzie para eur/usd.
To jest troszkę temat rzeka. Bo zacząć trzeba by od różnic w rynkach. Niemniej jednak nie będę Ci mieszał na początek.
1lot - to umowna wartość na Forex. Standardowy lot to 100 000 danej waluty, ale możesz otworzyć pozycję 0,01 lota np czyli 10 000 lub wręcz są brokerzy umożliwiający otwarcie dowolnej wielkości pozycji.
Natomiast na WIG20 otwierasz 1 kontrakt lub jego wielokrotność, którego wartość jest uzależniona od wielkości indeksu WIG20, który z kolei zależy w różnej proporcji od spółek wchodzących w jego skład.
I otwierasz kontrakt - czyli zakład. Nie akcje. Kontraktów teoretycznie może być nieograniczona ilość.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
@ Akhh
"1lot - to umowna wartość na Forex. Standardowy lot to 100 000 danej waluty, ale możesz otworzyć pozycję 0,01 lota np czyli 10 000 lub wręcz są brokerzy umożliwiający otwarcie dowolnej wielkości pozycji."
1 lot = 100.000
0,1 mini lot = 10.000
0,01 mikro lot = 1.000
"1lot - to umowna wartość na Forex. Standardowy lot to 100 000 danej waluty, ale możesz otworzyć pozycję 0,01 lota np czyli 10 000 lub wręcz są brokerzy umożliwiający otwarcie dowolnej wielkości pozycji."
1 lot = 100.000
0,1 mini lot = 10.000
0,01 mikro lot = 1.000