Dywergencja a Time Frame
Dywergencja a Time Frame
Napisałem coś w rodzaju wskaźnika który mi pokazuje dywergencje (cena - oscylator) i co rzuca się bardzo w oczy to to że im wyższy TF tym mniej dywergencji. Powiedzmy na M1-M30 jest bardzo dużo dywergencji, H1-H4 sporo ale znacznie mniej, natomiast dla D1 W1 MN jest bardzo mało. Tak jest na wszystkich parach. Co o tym myśleć? Wynika z tego że charakterystyka ruchów ceny dryfuje w sposób nieprzypadkowy w jednym kierunku. Co to jest to coś co zmienia się stopniowo ze wzrostem TF i manifestuje się w postaci dywergencji?
radical material simplification
Re: Dywergencja a Time Frame
robs pisze:Napisałem coś w rodzaju wskaźnika który mi pokazuje dywergencje (cena - oscylator) i co rzuca się bardzo w oczy to to że im wyższy TF tym mniej dywergencji. Powiedzmy na M1-M30 jest bardzo dużo dywergencji, H1-H4 sporo ale znacznie mniej, natomiast dla D1 W1 MN jest bardzo mało. Tak jest na wszystkich parach. Co o tym myśleć? Wynika z tego że charakterystyka ruchów ceny dryfuje w sposób nieprzypadkowy w jednym kierunku. Co to jest to coś co zmienia się stopniowo ze wzrostem TF i manifestuje się w postaci dywergencji?
Czy swoje statystyki opierasz na tym, że mniej jest dywergencji dla D1 w stosunku do 30m biorąc pod uwagę tą samą ilość świec 30m co W1? Bo tylko wtedy można mówić o tym, że czegoś jest więcej. Zakładam, że tak.
Więc, jeśli chodzi o TF poniżej D1 - to wchodzi tutaj martwy czas na rynku - oraz czas sesji w Azji, który dla popularnych par w czasie sesji Londyn - USA, będzie zupełnie inny i zupełnie inaczej tworzy się cena.
Jeśli chodzi o same dywergencje to moje zdanie jest takie: wszelkiego rodzaju oscylatory będą się zachowywać w sposób miarodajny jeśli przedziałem pomiaru będzie początek Londynu i koniec USA - a pozostały ruch to luka otwarcia bądź zamknięcia. Oscylatory się "wychładzają" w czasie martwym i nie są miarodajne na rynku FX.
Jeśli chodzi o D1 i wyżej to już inna sprawa - i tutaj miarodajność jest dobra. Stąd mogą się brać różnice. I przebicie szczytu na sesji w Azji na Edku np utworzy dywergencję, która w żadnym stopniu nie będzie miała odzwierciedlenia w realnym rynku.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów