Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Doniek pisze:Dopiero sie rozkręcam na demie, ale musze przyznać ze nie polecam EUR/USD na start. Caly tydzień straty wieksze niż zyski, ogolnie tragedia. Z ciekawosci zarzucilem USD/CHF + AUD/USD + Gold. i w pol dnia odrobilem wiekszosc strat...
Co co ma do tego para walutowa ? To, że przegrałeś nie powinno mieć wpływu na to, że inni nie bedą grali na EURUSD.
To Ty przegrałeś. A co powiesz jak w przyszłym tygodniu przegrasz na USDCHF, a wygrasz na EURUSD ?
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

EUR USD jest trudną parą ponieważ jest tam największa mordownia jaką widziałem na FX. No może jeszcze złoto daje w kość.
Płynność nie ma tu wiele do rzeczy. Chyba że chodzi o przyciąganie spekulantów.
Koślawo trenduje, jest gwałtowna, nieobliczalna, ze sporą zmiennością i dużym szumem. Co do reszty się nie wypowiem, bo nie chcę wszczynać burzy na forum...

Co ma do tego płynność? Ktoś mi może wyjaśnić? Chyba że chodzi o przyciąganie dużej spekuły, która robi te noże w obie strony.
Taki broker będzie oferował trochę gorszy spread, ale w zamian ustawiony S/L oraz T/P będzie się realizował po ustalonej cenie
Bacz żebyś się nie rozczarował.
Takie było moje pierwsze MC... :lol:

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Doniek pisze:musze przyznać ze nie polecam EUR/USD na start.
Doniek pisze:Z ciekawosci zarzucilem USD/CHF i w pol dnia odrobilem wiekszosc strat...
Rownie dobrze mogles odwrocic monitor i dalej grac na edku :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

czyżby to kwestia psychicznego nastawienia na spadek/wzrost?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Esco pisze:czyżby to kwestia psychicznego nastawienia na spadek/wzrost?
Hej dopiero teraz zauwazylem co sie dzieje na eurofranku , w tamtym tygodniu widzialem ze cos sie dzialo ale myslalem ze juz sie uspookoilo .
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

czyżby to kwestia psychicznego nastawienia na spadek/wzrost?
Może nie tylko? Sam wiesz, że temat jest bardzo zawiły. Istotna tu może być nawet kolorystyka świec, postrzeganie jej przez oko oraz przez umysł. Układ swingów, formacje. Odbicie wykresu może decydować od dostrzeżeniu takiego lub innego wzoru oraz pominięciu jakiegoś innego. W takim razie co jest prawdą? Czy to co widzimy jest rzeczywistością? A czy jeśli obrócimy wykres do pionu, to czy "poziomy" zachowają swój sens? A może zyskają piony?
Jedno jest pewne, mózg się od tego może zlasować :lol:

Awatar użytkownika
Doniek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Doniek »

Ale sie oburzyliscie ;) personov no tak mniej świeżych na Edku to mniej "dawcow " :lol: Moze to zbieg okoliczności, może coś innego. Nikogo do niczego nie przymuszam każdy zrobic co będzie chciał.
Jeśli chcesz uniknąć krytyki nic nie mów, nic nie rób, bądź nikim...

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

Re:

Nieprzeczytany post autor: ForexTig3r »

Stforex pisze:EUR USD jest trudną parą ponieważ jest tam największa mordownia jaką widziałem na FX. No może jeszcze złoto daje w kość.
Płynność nie ma tu wiele do rzeczy. Chyba że chodzi o przyciąganie spekulantów.
Koślawo trenduje, jest gwałtowna, nieobliczalna, ze sporą zmiennością i dużym szumem. Co do reszty się nie wypowiem, bo nie chcę wszczynać burzy na forum...

Co ma do tego płynność? Ktoś mi może wyjaśnić? Chyba że chodzi o przyciąganie dużej spekuły, która robi te noże w obie strony.
Taki broker będzie oferował trochę gorszy spread, ale w zamian ustawiony S/L oraz T/P będzie się realizował po ustalonej cenie
Bacz żebyś się nie rozczarował.
Takie było moje pierwsze MC... :lol:
MC to możesz zaliczyć jak Ci odjedzie poza S/L-a , a nie otwierając pozycję po gorszym spreadzie.
Coś ci się pomerdało....
I tak z pewnością USD/PLN jest dużo bezpieczniejszą parą :clap:
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线

globus11133
Uczestnik
Uczestnik

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: globus11133 »

Dlaczego lepiej grać na eur/usd niż na np. USD/PLN?
Chciałbym aby ktoś rozwiał moje wątpliwości. Dla uproszczenia przyjmijmy takie wartości.
USD 3.20 PLN
EUR 1.30 USD
EUR 4.00 PLN
Wiec zostanie mi przeliczone 4000zł za euro otwierając długą na 1000 edka *1.30 więc mam 1300 USD
Mimo tego że kurs wzrośnie do 1.31, to mogę stracić ponieważ Euro bd kosztowało 3.80 a dolar 3.01 ?

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

EUR/PLN nie ma w tym wypadku znaczenia.

USD/PLN służy do obliczenia zabezpieczenia transakcji oraz wartości pipsa (także przy SWAP).

Zajmując pozycję długą na EUR USD po cenie 1.3 z lewarem 1:1 kupujesz 100 000 Euro za 130 000 USD. Zabezpieczenie depozytu po kursie 3.2 wyniesie 416 000 zł, jeden pips będzie wart 10 USD * 3,20 PLN = 32 PLN

Jeśli zarobisz 100 pips i w tym czasie kurs USD PLN spadnie do 3,0 to zamiast 100 *32 będziesz miał zysk 100*30.

ODPOWIEDZ