Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
patryk2805
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: patryk2805 »

już się trochę rozeznałem, sprawdzłem także allior bank, ale tam za każdą transakcję pobierana jest kwota zależna od wielkości kursu, ale spready przystępne. Co sądzicie o tym brokerze na początek? Admiral też jest spoko tylko ma bardzo wysokie spready na parę USD/PLN, z tym że na pewno bardziej nadaje się do grania USD/EUR ze względu na to iż nie pobiega prowizji

Swoją drogą źle do tego podszedłem licząc na tak duży zysk. Myślę że 60% to jest taki maks jaki mógłbym przyjąć przy parze USD/PLN, bo obecnie rozbieżność jest dość spora.

Co do grania USD/EUR to muszę się jeszcze sporo dokształcić, według mnie bez sporej wiedzy oraz dobrej strategii ciężko byłoby coś ugrać.

Myślałem nad zainwestowaniem 10 000zł oraz ustawieniem progu stop loss (3000zł) gdyby cena spadła o 10gr (~3,02) co jest według mnie na chwilę obecną niemożliwe, a wydaje mi się że za niedługo cena podskoczy do >3,30, wtedy stan konta wzrósłby o ok 6000zł

Ps. taka zabawa z demo według mnie może być wykorzystana do nauki obsługiwania się platformą lub do sprawdzania nowych strategii. Ni jak się ma raczej do rzeczywistości, bo np. przed chwilą zagrałem całą kwotą z dźwignią 1:500 i zysk wyniósł 10 000zł (przy wkładzie 5tys) w ciągu 10minut, z tym że wiadomo że był to szczęśliwy los, gdyby cena spadła o kilka setnych grosza już na początku zamiast wzrosnąć to bank zablokował by mi konto ze względu na jego minusowy stan

Michal87
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Michal87 »

No bo własnie o to chodzi by traktować konto demo jak konto rzeczywiste. 10 tysięcy to już kwota przy której można zarobić / stracić konkretniejszą gotówkę.
Granie za całość gotówki zalatuje hazardem a nie o to chodzi w tym biznesie , no chyba , że 10 k bądź 100 k to dla nas żadna strata.

Moja rada - pograj kilka tygodni/ miesięcy na demo; popatrz na wykres; zapoznaj się ze strategiami i dopasuj jedną z nich do siebie. Szkoda tracić gotówki w głupawy sposób.

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ArcherWWY »

DO ZAAWANSOWANYCH... proponuję Panie i Panowie, aby skupić sięna pomocy tym, którzy tego potrzebują.

DO POCZĄTKUJĄCYCH... Nigdy nie wchodźcie na rynek z realnymi pieniędzmi, dopóki nie będziecie zarabiali na DEMO. Inaczej Wasze poczynania niczym nie będą się różniły od gry w kasynie.

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

patryk2805 pisze:nauki obsługiwania się platformą lub do sprawdzania nowych strategii. Ni jak się ma raczej do rzeczywistości,
no i cała kwintesencja konta demo ujęta w paru słowach.
patryk2805 pisze:USD/EUR
EUR/USD jak już, bo to zasadnicza różnica :wink:

globus11133
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: globus11133 »

Witam, skoro wszystkie pytania są dozwolone od razu przywalę z grubej rury...
Chcę zacząć grać na forexie narazie zdobywam sporo info ale nie wszystko więc chcę sie upewnić.
Zaznaczę ze wybierając platforme zastatnawiam sie na Alior lub BZWBK.
Jeśli macie jakies inne typy to proszę.
Pytania
1. Czy istanieje taka platforma gdzie kupując USD/PLN mogę je przelać na konto i wypłacić w gotówce? (chodzi o dolary) s
2. Ile mogę otworzyć max pozycji i czy otwarcie odwrotnej pozycji na tym samym instrumencie nie zamknie poprzedniej?
3. Jak długo mogę trzymać otwarte pozycje, czy nie są pobierane dziennie jakies prowizje?
4. Czy ST i TP są wykonwywane nawet gdzy platforma oraz komputer są wyłączone?
:)

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ArcherWWY »

globus11133 pisze: Czy istanieje taka platforma gdzie kupując USD/PLN mogę je przelać na konto i wypłacić w gotówce? (chodzi o dolary) s
Nie bardzo rozumiem pytania. Najpierw zdobądź jakąś książkę z podstawową wiedzą i dobrze ją sobie przyswój. To żaden wstyd. Każdy na tym forum kiedyś nic nie wiedział o Forex'ie. Poczytaj o GPW, Giełdzie w USD i rynku Forex. Zdobędziesz wiedzę jak to wszystko działa, która potem bardzo pomaga.
aha... no i odradzam pary z PLN. Oczywiście każdy Trader wypracowuje swój styl działania, ale sugeruję skupić się na surowcach, towarach i dolarowych parach walutowych.
globus11133 pisze:Ile mogę otworzyć max pozycji i czy otwarcie odwrotnej pozycji na tym samym instrumencie nie zamknie poprzedniej?
Przy otwarciu każdej pozycji od razu pobierany jest od Ciebie SPREAD, czyli najprościej mówiąc opłata za zawarcie transakcji.
Działa to tak: Załóżmy, że chcesz wejść w transakcję BUY (czyli do góry) na CORN na poziomie 758,63. U mojego brokera spread na tym walorze (walor=rynek) wynosi 50 pips'ów. Wchodzisz na rynek i od razu jesteś na minusie te 50 pips'ów. Czyli żebyś zaczął zarabiać na tej transakcji, rynek najpierw musi pójść w górę o te 50 pips'ów (czyli do poziomu 759,13) i dopiero od tego momentu wszystko jest Twoje. Prawie wszystko, bo jest jeszcze podatek i SWAP, ale o tym później.
SPREAD ustala Broker, u którego masz rachunek maklerski, zatem dla każdego rynku i platformy transakcyjnej jest inny. Zatem ograniczeniem ilości zawieranych transakcji jest Twój Ballance Account (czyli ile masz kasy na koncie). Otwarcie odwrotnej transakcji do wcześniej zawartej nie zamyka poprzedniej na żadnej platformie transakcyjnej.
globus11133 pisze:Jak długo mogę trzymać otwarte pozycje, czy nie są pobierane dziennie jakies prowizje?
Transakcje teoretycznie możesz trzymać do momentu, aż: (1) zamknie ją broker z powodu zbyt niskiego stanu Twojego konta, (2) rynek wyrzuci Ciebie na Take-Profit, albo Stop-Loss, (3) oczywiście sam też możesz zakończyć transakcję w każdej chwili :D
W zależności od rynku i Brokera naliczany jest SWAP. Mniejsza o szczegóły. Dla Ciebie na razie istotne jest to, że jest on naliczany codziennie.
Ja gram na barach dziennych wiec niestety SWAP się pojawia. Średnio tracę koło 10 PLN w miesiącu na to, przy 8-12 transakcjach/m-c.
globus11133 pisze:Czy ST i TP są wykonwywane nawet gdzy platforma oraz komputer są wyłączone?
TP, SL a także Zlecenia Oczekujące są wykonywane bez względu na to czy masz kompa włączonego czy nie. Swoje transakcje zawierasz u Brokera, który wysyła je na rynek (tak najprościej mówiąc) Zatem jeśli tylko na koncie rzeczywistym (gdy działasz realnymi pieniędzmi) złożysz jakiekolwiek zlecenie na swojej platformie i zostanie ono przyjęte bądź pewny, że znajdzie się na rynku.
Na koncie demo jest trochę inaczej. Tam też możesz składać zlecenia, jednak nie są one wysyłane na rynek. Wtedy jest taka bardzo realna...ale tylko gra komputerowa z pieniędzmi wirtualnymi.

Na koniec dwie rady doświadczonego kolegi:
(1) Nie wchodź na rynek z realnymi pieniędzmi, dopóki nie zaczniesz zarabiać na koncie demo. Będzie Ciebie to kusić, ale szczerze odradzam.

(2) Przy wyborze Brokera kieruj się: dostępnością rynków, godzinami handlu, wielkością minimalnych wejść na rynek (miniloty czy mikroloty), kosztami (SPREAD i SWAP), zwróć uwagę na ograniczenia odległości SL i TP od ceny rynkowej, jakie rodzaje zleceń można składać (buy stop, buy limit, sell stop i sell limit - żeby wszystkie były możliwe), no i platforma transakcyjna (żeby niczym Ciebie nie zaskoczyła podczas handlu)

Życzę powodzenia i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Doniek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Doniek »

Dopiero sie rozkręcam na demie, ale musze przyznać ze nie polecam EUR/USD na start. Caly tydzień straty wieksze niż zyski, ogolnie tragedia. Z ciekawosci zarzucilem USD/CHF + AUD/USD + Gold. i w pol dnia odrobilem wiekszosc strat... Szoda ze nie real.
Jeśli chcesz uniknąć krytyki nic nie mów, nic nie rób, bądź nikim...

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

1. Czy istanieje taka platforma gdzie kupując USD/PLN mogę je przelać na konto i wypłacić w gotówce? (chodzi o dolary) s
Tak.
cinkciarz.pl

Chyba że masz u brokera konto w dolarach, zdeponujesz dolary, kupisz USD/PLN, zarobisz dolary i wypłacisz dolary.
2. Ile mogę otworzyć max pozycji i czy otwarcie odwrotnej pozycji na tym samym instrumencie nie zamknie poprzedniej?
Pozycje są lewarowane. Tzn. że na otwarcie pozycji o wolumenie 1000 jednostek potrzebujesz zabezpieczenie 1000 * lewar. Zabezpieczenie jest blokowane na Twoim depozycie. Jeśli wyczerpią Ci się wolne środki nie będziesz w stanie zabezpieczyć kolejnej transakcji, ergo osiągniesz maksymalną możliwą ekspozycję.

Przykład: otwierasz 0.01 lota na EUR USD = 1000$ * 1/500 (lewar) = 2$ zabezpieczenia. Jeśli masz 10$ na koncie, to możesz otworzyć maksymalnie 5 takich pozycji lub jedną 0.05.
Zatem jeśli tylko na koncie rzeczywistym (gdy działasz realnymi pieniędzmi) złożysz jakiekolwiek zlecenie na swojej platformie i zostanie ono przyjęte bądź pewny, że znajdzie się na rynku.
Przy małym wolumenie Twoje zlecenie na 99% znajdzie się na serwerze brokera i zwiększy jego ekspozycję. Ponieważ zdecydowana większość klientów traci w średnim terminie, broker ma możliwość zaliczyć ich stratę jako swój zysk, zamiast przekazywać zlecenie na rynek.

SL i TP działają nawet gdy Twój komputer jest wyłączony, jednak:
- luki w kwotowaniach sprawiają, że zlecenie jest realizowane po najbliższej dostępnej cenie
- błędy po stronie brokera mogą zakłócić działanie SL/TP.

benek56
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: benek56 »

Zastanawiam się jedynie nad ilością wpisów na forum, bo widać że forex cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Jednak jak forum ma się do realiów gry rynkowej: podobno 98% na forexie traci, czy tak jest w rzeczywistości? To mnie bardzo ciekawi
najlepsze akcesoria do kuchni i akcesoria do domu

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ForexTig3r »

Stforex pisze:SL i TP działają nawet gdy Twój komputer jest wyłączony, jednak:
- luki w kwotowaniach sprawiają, że zlecenie jest realizowane po najbliższej dostępnej cenie
- błędy po stronie brokera mogą zakłócić działanie SL/TP.
Dlatego przy wyborze brokera na parze, na której chcesz grać (zwana jest "ryzykowną", głównie jest zależna od pary EUR/USD) polecał bym Ci brokera z Dealing Desk, czyli takiego, który pośredniczy w zawieraniu transakcji i jest stroną transakcji.
Taki broker będzie oferował trochę gorszy spread, ale w zamian ustawiony S/L oraz T/P będzie się realizował po ustalonej cenie - bez poślizgów.
Z polskich brokerów z Dealing Desk znam tylko XTB.pl.
Doniek pisze:Dopiero sie rozkręcam na demie, ale musze przyznać ze nie polecam EUR/USD na start. Caly tydzień straty wieksze niż zyski, ogolnie tragedia. Z ciekawosci zarzucilem USD/CHF + AUD/USD + Gold. i w pol dnia odrobilem wiekszosc strat... Szoda ze nie real.
EUR/USD ma największą płynność i jest najlepszą możliwą parą walutową do gry. To iż jest dzień, czy okres w którym należy wstrzymać się od podejmowania transakcji nie jest podstawą mogącą oceniać daną parę walutową.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线

ODPOWIEDZ