Droga do zwycięstwa - part 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Czy to, że np. na H1 ktoś zobaczył sygnał na L a ktoś inny na H4 na S spowoduje, że cena zacznie iść np. w stronę tego co zobaczył S?.

Nie.

Cena jest niezależna od TF - porusza się tylko w górę i w dół - na tak ogromnym rynku jak np. eur/usd chyba nie zdarza się aby cena stała w miejscu dłużej niż parę minut- zawsze jest ten ruch w górę lub w dół. Ruch taki jest zawsze.

Cena kształtuje się w zależności od emocji ludzi biorących udział w rynku. Każde wejście lub wyjście z pozycji - to są jakieś emocje.

Teraz naszym celem jest wczuć się w emocje kierujące graczami PRO i graczami - nowicjuszami.

Choć wszyscy widzą to samo to gracze pro łatwo rozpoznają emocje kierujące nowicjuszami i ich błędy.

Wygrywają Ci, którzy nie dadzą wyzerować swojego profitu.

cdn..
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

1/4 L po 29622 tp na 30370
No pain - No gain

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

Napiszę w swoim imieniu bo nie wiem jak inni. To co napisałeś wyżej jest dla mnie wiadome. Emocje nowicjuszy, wykorzystywanie ich błędów, zerowanie profitów.
Akurat z tym zerowaniem to nie rozumiem tego bo w mojej karierze raczej nie było zerowania profitów tylko zabieranie kasy z konta przez SL. Nie było czego zerować. Wracając do sprawy, wiem co rusza rynkiem - emocje. Jednak ciągle nie wiem jak je odczytać z wykresu. Patrzę i widzę mocny ruch w dół, myślę sobie aha... dużo sprzedających. Cena zawraca... aha zerują profit. Przebijają początek ruchu w dół... aha.. yyy.. nie wiem co się dzieje, mieli wyzerować i iść znowu w dół. WTF? Przebili szczyty silnym momentum.... można by tak ciągnąć całą historię. Tak myślę, że trzeba zrobić to co Ty. Przesiedzieć przed wykresem trzy lata, prawie codziennie, bez kilkumiesięcznych przerw. Inaczej to męka, jak u mnie.
Podsumowując zarabiają ci, którzy widzą emocje innych na wykresie.
ech...

Awatar użytkownika
MaciejK
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MaciejK »

Mam podobne odczucia jak Fesiek. Przeglądam i studiuję dzienniki, konkretne przykłady wejść. Wszystko wydaje się logiczne i zrozumiałe, jednak później praktyka weryfikuje mój entuzjazm.
Momentami myślę, że najlepiej byłoby usiąść z kimś przed wykresem i razem analizować. Posłuchać krok po kroku i zobaczyć to spojrzenie na rynek i przechwycić po kilku takich 'sesjach' ten sposób myślenia.
Dlatego też zdarza mi się pytać o konkretne sygnały, które spowodowały dane wejście akurat w danym momencie. Wygląda na to, że przede mną jeszcze wiele prób i praktyki.

A jeśli chodzi o analizę sytuacji na Edku, na chwilę obecną, to na H4 widzę odbicie od ZL wzrostowej. Dodatkowo utworzył się pinbar z knotem w kierunku strat. Czy to dobry moment żeby szukać wejścia w L?

Awatar użytkownika
peter_r
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: peter_r »

Mam pytanie(do marcina), zastosowałeś się do tej rady?
( http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... &start=190 )
przeczytalem prawie caly twoj dziennik, widze ze jestes poki co na etapie walki z rynkiem a moze bardziej z wlasna psychika, a moze nawet ignoranctwem poczatkujacego ktory liczy na zlotego grala z pierwszym podejsciu

mysle ze nie czujesz sie pewnie na fx, nawet jak bys mial 90% skuteczny system, poniewaz jeszcze masz za mala wiedze

"walka" na forexie nie polega na siedzeniu i patrzeni sie w wykres M15, kanal EMA i obserwowaniu koloru swieczek w tle Smile

jak na kazdym polu bitwy trzeba znac teren na ktorym sie toczy bitwe, jego slabe i mocne punkty, sile przeciwnika

czyli tlumaczac
1. trend dlugoterminowy i srednioterminowy (oznaki zmiany trendu)
2. wsparcia/opory na wiekszych TF (W1, D1, H4, H1)
3, nie wiem czy znasz fibo ale kazdy powrot do twojego kanalu EMA powieniem zawierac sie w 38.2, 61.8 zniesienia ruchu
4. formacje cenowe, trendline, luki weekendowe, ksztalty konsolidacji i mozliwe targety po wybiciu...
5. i wiele innych rzeczy ktore powoduja ze walka na takim polu bitwy jest o wiele latwiejsza, nie znam zreszta zadnego slawnego generala ktory by wpadal gdzies z samolotu na spadochronie i zaczynal rzez na tak zwane pierdolniecie z zaskoczenia Smile i umial tak wygrac nie jedna bitwe ale cala wojne Smile
To apropo
Wracając do sprawy, wiem co rusza rynkiem - emocje. Jednak ciągle nie wiem jak je odczytać z wykresu. Patrzę i widzę mocny ruch w dół, myślę sobie aha... dużo sprzedających. Cena zawraca... aha zerują profit. Przebijają początek ruchu w dół... aha.. yyy.. nie wiem co się dzieje, mieli wyzerować i iść znowu w dół. WTF? Przebili szczyty silnym momentum.... można by tak ciągnąć całą historię.
Też próbowałem na bieżąco coś wyczytać z wykresu bez czytania wysokiego tf-u i szczerze mówiąc jest to ciężkie zadanie a im mniejszy tf tym mniejszy potencjalny profit...jest po prostu szybko.

hej

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

peter_r pisze:Mam pytanie(do marcina), zastosowałeś się do tej rady?
( http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... &start=190 )
To było ponad dwa lata temu - wiele się od tamtej pory zmieniło - jak sobie czytam czasem mój dziennik to zauważam jak wtedy miałem mała wiedzę - wiele rzeczy nie rozumiałem.

Stosowałem wiele metod i rad - i jak już wielokrotnie pisałem moje obecne dochodowe strategie powstały na bazie tego czego nauczyłem się przy NLA.

Szczególnie zacząłem zwracać uwagę na punkt drugi zacytowanego przez Ciebie wpisu - s/r na dużych TF - choć to tak naprawdę tylko poziomy wykreowane przez ludzkie emocje to mają coś w sobie i dają dużą poprawę ogólnego oglądu sytuacji.

Fesiek pisze:Tak myślę, że trzeba zrobić to co Ty. Przesiedzieć przed wykresem trzy lata, prawie codziennie, bez kilkumiesięcznych przerw. Inaczej to męka, jak u mnie.
Za miesiąc stuknie 4 lata mojej "zabawy" w forex. Można to podsumować tak
- co Pan będzie robił?
- będę grał w grę :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=Vde93bn6kxk

A tak na serio - był trochę przerw - najdłuższa chyba prawie pół roku - było wiele prób rezygnacji - kto czytał dziennik to widział. Ale opłaciło się - i nie żałuję - robię to co lubię i jeśli tylko zdrowie i szanowna EU pozwoli będę robił nadal. :D

MaciejK pisze:Czy to dobry moment żeby szukać wejścia w L?
Tak - choć teraz to już trochę późno - można by czekać na pierwszą korektę - i ostrożnie wchodzić bowiem byłoby to wejście pod prąd krótkoterminowego trendu - za krótkoterminowy uważam ten w obrębie D1 i niższy.

peter_r pisze:Też próbowałem na bieżąco coś wyczytać z wykresu bez czytania wysokiego tf-u i szczerze mówiąc jest to ciężkie zadanie a im mniejszy tf tym mniejszy potencjalny profit...jest po prostu szybko.
Tutaj robisz błąd - bowiem ogląd aktualnej sytuacji to wszystkie TF - TF to tylko wizualizacja ruchu ceny w obrębie pewnej ramy czasowej -np h1.
Cena niezależnie na jaki TF patrzysz idzie w tej samej chwili tylko w jednym kierunku - ale w zależności od TF - przeszłość - czyli zamknięte świeczki (układy świec) - ileś tam wstecz - wprowadzają mylne przekonanie, że cena musi coś zrobić - cena zawsze idzie w jednym kierunku - nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć.

Jak wymyślę lepsze wytłumaczenie to na pewno napiszę o tym na forum.

cdn..

:wink:
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Na nowej M15 można by dać 1/4 L z TP przed 29900
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

klonmarcin pisze:Na nowej M15 można by dać 1/4 L z TP przed 29900
Chyba już spalili to wejście - na razie negacja - być może na nowej H1.
No pain - No gain

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: DigitalSmoke »

klonmarcin pisze: cena zawsze idzie w jednym kierunku - nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć
Może tak jak to opisał Greenhaze w swoim wątku - "cena zawsze zmierza po najmniejszej linii oporu"

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... p?id=61144

ODPOWIEDZ