Nic, że droga wyboista; ważne, że kierunek słuszny!

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Dograłem drugi film, jednak nie o Zero Line - jak miało być - ale dokończyłem omówienie wsparć i oporów oraz odpowiedziałem na pytania. Dziś praktycznie cały dzień poświęciłem na próby śledzenia pozycji na bieżąco. Obawiam się jednak, że nic z tego nie będzie, bo pliki mają po kilkadziesiąt giga i mój sprzęt nie jest w stanie w sensownym czasie tego obrobić. Poza tym rynek jaki jest każdy widzi; otwarty dziś rano sell na EUR/USD kisił się jakieś 12 godzin, a i tak zamknąłem z palca, bo nie doczekałem się, żeby doszedł głupich 20 pipsów :> Wyobrażacie sobie dwunastogodzinny film? ;) Co prawda mogę go przyspieszyć do jednej godziny, ale ani mój sprzęt tego nie obrobi, ani nikt tego nie obejrzy ;)

Tak więc może nagram w końcu filmik o Zero Line, chociaż w trakcie ostatniego nagrania pomyślałem sobie, że mógłbym przedstawić propozycje budowy prostego systemu, opartego właśnie na S/R. Propozycję - czyli ogólny zarys, bo każdy musiałby dostosować go do własnych potrzeb. Jest sens czegoś takiego...? Oczywiście żadnej gwarancji, że będzie się tym zarabiać, nikt nie da :>

Awatar użytkownika
ermak3
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: ermak3 »

Pewnie, że jest sens. Na pewno wielu (mi : D) to pomoże.
Obrazek

Awatar użytkownika
dbrodziej
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: dbrodziej »

Wirus,
proponuję abyś zrobił jedno i drugie: czyli zrób filmik o zero line , a potem propozycję strategii ( w której pewnie ZL będzie przydatne:)
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej. Nigdy też nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Uczestniczyłem wczoraj w pogadance Krisa na temat jego sposobu widzenia rynku i jestem pod wrażeniem ;) Dzisiaj, mimo że jeszcze dobrze tego nie przetrawiłem, spróbuję pójść jego tokiem myślenia.

Padło na znaną już z filmów parę HKD/JPY. Tak na marginesie - chyba ją zmienię, bo za bardzo kojarzy mi się z HWDP czy jakoś tak... :> W każdym razie próbowałem określić trend, najpierw na D1.

Obrazek

Starsze linie zostawiłem, żeby było widać, jak to ewoluowało (trudne słowo :>). Środkowa linia z LT stała się linią wsparcia; w sumie, to utworzył się kanał spadkowy. Następnie przeszedłem na H4 i H1.

Obrazek

Zielona LT jest z H4, żółte z H1. W pierwszej chwili pomyślałem o przebiciu LT z D1 i że cena odbije od żółtej H1 i poleci w dół. Wtedy wejście mogłoby wyglądać jak na M15.

Obrazek

Jednak po chwili dotarło do mnie, że tworzy się trójkąt i tak naprawdę to trzeba nadal czekać.

Obrazek

Wygląda na to, że mogło to być fałszywe przebicie LT z D1 i nastąpi odbicie. Cena jednak przeszła w konsolidację i... chyba trzeba poczekać?

Kris, jakie jest twoje zdanie na temat tej "analizy"?

PS Teraz widzę, że te LT słabo trzymają, ważniejszy jest S/R.

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2012, 11:38 przez Wirus, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Załączniki.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx-Kris »

Tak powinny być narysowane LT
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Brakuje wykresu z H4 coś tą zielona LT źle poprowadziłeś
Zapraszam do mojego dziennika który prowadzę na fx-forum

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

OK. Zsugerowałem się tym, że mówiłeś, że przenosisz punkt zaczepienia. Jednak w tym przypadku trend spadkowy (1 linia) został przełamany, pojawił się wzrostowy, a potem znów spadkowy, zatem dla nowego spadkowego należy znaleźć nowe punkty zaczepienia; jako początek - maksimum ostatniego trendu wzrostowego.

Awatar użytkownika
Fx-Kris
Gaduła
Gaduła

Wirus pisze:OK. Zsugerowałem się tym, że mówiłeś, że przenosisz punkt zaczepienia. Jednak w tym przypadku trend spadkowy (1 linia) został przełamany, pojawił się wzrostowy, a potem znów spadkowy, zatem dla nowego spadkowego należy znaleźć nowe punkty zaczepienia; jako początek - maksimum ostatniego trendu wzrostowego.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Wirus pisze:Padło na znaną już z filmów parę HKD/JPY. Tak na marginesie - chyba ją zmienię, bo za bardzo kojarzy mi się z HWDP czy jakoś tak

Polecam zmianę na usdjpy.

ODPOWIEDZ