Jak mogę sobie radzić z fałszywymi sygnałami? Bolinger Band

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
doker
Uczestnik
Uczestnik

Jak mogę sobie radzić z fałszywymi sygnałami? Bolinger Band

Nieprzeczytany post autor: doker »

(adnotacja: załącznik przedstawia Protradera 2, ktory akceptuje wskazniki zarowno pisane MQL4 jak i C#)

Załączony screen z dzisiejszej sesji jest bardzo ciekawy ponieważ jest nieoszukany: pokazuje sytuację z masą fałszywych sygnałów.

Przyjmijmy, ze gramy wg. BB. Gdy BB się rozszerza ( <=> StdDev rośnie) , gramy w kierunku, w którym porusza się średnia ( <=> środkowa linia BB).

Na rysunku przedstawiony jest BB (wersja z progiem ruchu).
Jak widać kilkukrotnie cena wychodziła poza Bolinger Band, a dodatkowo sama szerokość pasma też kilkukrotnie rosła (histogram poniżej).

Jak wy sobie radzicie z wyeliminowaniem tych wszystkich fałszywych sygnałów? Po czym widać, że to jeszcze nie ten moment aby giełda ruszyła?

Lub też, jak zarządzacie pieniądzem tak, że po tych 3 do 8 (w zależności od wybranej strategii) nieudanych transakcjach ta ostatnia oddała wszystko z nawiązką?

Pozdrawiam,
Jarek

PS. Czemu zdjęcie w wiadomości się nie pojawia?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Myślę że temat raczej kwalifikuje się do działu "Systemy i stategie". Dlatego, że szukasz sposobu na wyeliminowanie błędów, a nie konkretnego rozwiązania w kodzie programu.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Porównaj sygnały z innych TF.
To co widzisz na tickach jako gwałtowny ruch, na godzinowym czy wyższym będzie niezauważalne. Twoje foto 5M z lokalnym boczniakiem trudno traktować jako sensowne sygnały.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

ODPOWIEDZ