ira/siad2 - journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
irasiad2

ira/siad2 - journal

Nieprzeczytany post autor: irasiad2 »

Witam!

Po kilku miesiącach przemyśleń postanowiłem założyć journala :D
Pomyślałem, że pozwoli mi to jeszcze bardziej uporządkować swój sposób gry i pozwoli otworzyć się na krytykę.
1. Gram na koncie real.
2. Będę pokazywał wszystkie wejścia ze screenami i opisem - proszę piszcie co wam przychodzi na myśl.
Pozdrawiam i zachęcam o odwiedzania i wyrażania opinii.

Podsumowania będę robił co tydzień, oraz raz na miesiąc.
Zaczynając od dziś 0 pipsów.

To może jeszcze kilka słów o zasadach gry które stosuje:
1. Gram na interwałach h1 i h4 i tylko na EUR/USD
2. Stosuje max ryzyko 2%
3. Stosuje piramidowanie pozycji co 15-20 pipsów
4. Po zysku 15 pipsów przestawiam SL na "zero"
5. Staram się grać z trednem :D
6. Tygodniowy target to 10-15% kapitału początkowego
7. Gram głównie stosując PA (wsparcia i opory) oraz kilku wskaźników które użyczyły mi osoby z forum(wielkie dzięki!) oraz wydały zgodę na prowadzenie journala z ich wykorzystaniem.

Tak wygląda mój mt4 bez linii trendu i oporów:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2012, 22:19 przez irasiad2, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

A coś więcej na temat systemu gry, czy ma wyjść w praniu na wykresach i opisach :P?

irasiad2

Midas pisze:A coś więcej na temat systemu gry, czy ma wyjść w praniu na wykresach i opisach :P?
już :)

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Widzę, że się pospieszyłem z tym postem wcześniejszym :P

Pytanie mam tylko jedno w takim razie.. TP stosujesz stały czy przestawiasz SL co raz dalej dokładając pozycję i czekając aż sieknie w SL'a czy może jeszcze jakoś inaczej? Wbrew pozorom moment wyjścia jest duużo trudniejszy niż samo wejście moim zdaniem.

Tak czy inaczej życzę powodzenia :D

Pozdrawiam, Midas

irasiad2

Midas pisze:Widzę, że się pospieszyłem z tym postem wcześniejszym :P

Pytanie mam tylko jedno w takim razie.. TP stosujesz stały czy przestawiasz SL co raz dalej dokładając pozycję i czekając aż sieknie w SL'a czy może jeszcze jakoś inaczej? Wbrew pozorom moment wyjścia jest duużo trudniejszy niż samo wejście moim zdaniem.

Tak czy inaczej życzę powodzenia :D

Pozdrawiam, Midas
TP jest zawsze dobierany pod pozycję, najczęściej kilka pipsów przed wsparciem/oporem z drugiej strony. TP:SL 3:1 (mniejwiecej)
Podczas piramidowania SL zamieniają się w TP (bo wychodzi SL na plusie).
Niestety często zdarza mi się nie wykorzystywać całego potencjału ruchu, zauważyłem to po analizie swoich trejdów. Np zamykam przy 40 pipek bo tak założylem od początku, a trend pociągnął jeszcze 60 zanim zawrócił :shock:

Awatar użytkownika
htk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: htk »

Może zastosuj Trailing Stop, dasz sobie szanse na zgarnięcie większej ilości pipsów.

irasiad2

htk pisze:Może zastosuj Trailing Stop, dasz sobie szanse na zgarnięcie większej ilości pipsów.
właśnie z tym kroczącym mam jakiś problem, wole go sam przestawiać na kolejne dołki na określonych świecach niż, żeby automat przypadkowo przestawiał SL

Awatar użytkownika
htk
Stały bywalec
Stały bywalec

Rozumiem. Ja sam rzadko korzystam z TS, ale zastanówmy się jak inaczej wycisnąć z trejdu maksymalny zysk.

Ja również gram na H1, ale gdy mam już uruchomioną pozycję, zaglądam również na niższe TF, aby zorientować się bardziej szczegółowo w sytuacji (najczęściej wtedy, gdy zbliżam się do TP lub SL).
Po drugie, używam takiego fajnego skryptu jak EasyOrder, dzięki czemu mogę w prosty i szybki sposób przestawiać TP i SL wprost na wykresie. Kiedy widzę, że dynamika ruchu jest wyższa niż zakładałem to w analizie, przesuwam TP dalej, a SL "bawię się" tak, żeby zyskać jak najwięcej w razie pullbacku.

Z drugiej strony jednak, nie ma co być zachłannym, jeśli cena uderza w Twój TP to jest już dobrze :D

irasiad2

Dzięki.
Zastanawiam się czy jest skrypt który automatycznie dobierałby wielkość transakcji(po określeniu ryzyka z góry) po podaniu SL, a kapitał zasysałby z mt4...

Awatar użytkownika
htk
Stały bywalec
Stały bywalec

EasyOrder. o którym wspomniałem, ma jedynie możliwość automatycznego doboru wielkości pozycji po określeniu ryzyka. TP/SL ustawiasz ręcznie przesuwając linie na wykresie.
Tu na forum jest temat Andrzeja Pierza o jego projekcie OCT:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... &start=140
być może tam znajdziesz coś ciekawego.

ODPOWIEDZ